2011-12-29

Bandelė "ROŽELĖ"



 
Forelles receptų pagalba nukeliavau į mokyklinius laikus :) Ar dar pamenate tokias bandeles „Roželė“??? Negaliu patikėti, kad jos gavosi tokios nerealios! Minkštos, tikros, kvapnios, natūraliai iškildintos ir nė trupučio nepanašios į pripūstas parduotuvines! Pavargti teko, bet rezultatas atperka visas pastangas :) Skanaus!
  
 
Tešlai:
340 g miltų
25 g cukraus
35 g sviesto
16 g šviežių mielių
1 kiaušinis
1,5 g druskos
130 ml pieno

Sluoksniavimui:  
120 g sviesto

Pabarstymui:
Cukraus pudros

Mieles užpilti trečdaliu cukraus ir ištrinti (suaktyvinti). Užpilti dalimi šilto pieno (pyliau 100 ml) ir 15-20 min. palikti, kad mielės suaktyvėtų. Tuomet supilti likusį pieną, išplaktą kiaušinį, sudėti likusį cukrų, druską, miltus ir gerai išmaišyti, paminkyti, galiausiai supilti ištirpintą sviestą ir gerai išminkyti tešlą. Uždengus palikti pakilti (aš šiek tiek pašildžiau orkaitę ir ten įstačiau dubenį su tešla maždaug pusvalandžiui).
Iškilusią tešlą iškočioti 1 cm storio sluoksnio stačiakampiu. 2/3 paviršiaus padengti 1/3 minkšto sviesto (40g). Neaptepta sviestu dalis užlenkiama ant apteptosios, o likęs apteptas sluoksnis užlenkiamas ant viršaus. Taip gaunasi 3 tešlos sluoksniai aptepti sviestu.
Paliekama trumpai pakilti (15 min.). Vėl iškočiojama stačiakampio forma, patepama sviestu (40 g), lankstoma trigubai, paliekama pakilti. Tešlai pakilus, vėl eiga pakartojama trečiąkart. Iš viso gaunasi trys sluoksniavimai.
Trečiąkart tešlai pakilus, iškočiojama 1 cm storio sluoksniu, supjaustoma kvadratėliais (10 vnt.), kurie sulankstomi kaip vokeliai. Jie apverčiami sulankstyta puse ant miltais pabarstyto stalo ir paliekami trumpam, kad sutvirtėtų ir neišsiskėstų į visas puses kepant. Apvertus (sulankstyta pusė viršuje), galima dar sutvirtinti pirštais vokelio viduriuką ir kepti iki 220 0C įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. Iškepusias ir atvėsusias bandeles apibarstyti cukraus pudra.

Recepto šaltinis: Forelles receptai

2011-12-28

Šokoladiniai keksiukai a la chocolate brownie


 
Na, pagaliau BROWNIE pavyko ir man! :) Kepant pyragą pagal kitų šaltinių receptus, rezultatas būdavo arba per „žalias“, arba perkepęs. Šįkart idealu! Už tai be galo esu dėkinga blog‘ui 7 Ravioli.
Tik receptą išnaudojau keksiukų, o ne pyrago kepimui. Jie - idealiai šokoladiniai, ideliai drėgni ir labai visiems rekomenduojami!!!!!

150 g šokolado (ne mažiau nei 50%)
110 g sviesto (82%)
2 šaukštai kakavos
200 g cukraus
1/4 šaukštelio druskos
3 dideli kiaušiniai
95 g miltų

Šokoladą sulaužyti gabaliukais ir sudėti į dubenį kartu su sviestu. Dubenį dėti ant puodo, kuriame verda vanduo, kad šokoladas ir sviestas ištirptų. Į ištirpusią šokolado-sviesto masę dėti kakavą, cukrų, druską ir maišyti. Kiaušinius sudėti po vieną. Galiausiai sudėti miltus. Maišyti šaukštu arba šluotele. Nemaišyti mikseriu, nes nereikia, kad įsimaišytų daug oro.
Gautą masę išdėlioti į keksiukų formeles. Kepti 180ºC temperatūroje 20 min. Aš kepiau naudodama orkaitės funkciją „viršus-apačia be vėjelio“.
P.S. bandžiau iš šio kiekio kepti ir pyragą (apvali Ø 18 cm forma). Orkaitėje laikyti  mažiausiai 35 min.

Recepto šaltinis: 7 Ravioli

2011-12-18

BISKVITAI. Šokoladinis ir šviesus


Išbandžiau naują šokoladinio biskvito receptą. Jis tiesiog idealus savo skoniu ir reikalaujamo darbo indėliu. Labai tinka mano anksčiau gamintam tortui TRIUFELINIS. Šviesusis dar laukia savo eilės, bet jaučiu, kad ir jis manęs nenuvils.
Manau, kad naudodamiesi šiais biskvitų receptais gamindami tortus niekada "nesusimausite" :)

Produktai tamsiam (šokoladiniam) biskvitui


  • 150 g kambario temperatūros sviesto
  • 120 g cukraus (pagal skonį)
  • 300 g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • pora žiupsnelių druskos
  • 4-6 v. š. kakavos miltelių
  • 2 a. š. kepimo miltelių
Produktai šviesiam biskvitui

  • 150 g kambario temperatūros sviesto
  • 120 g cukraus (pagal skonį)
  • 300 g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • pora žiupsnelių druskos
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto arba 1 pak. vanilinio cukraus
  • 2 a. š. kepimo miltelių
Biskvitų paruošimas

Sviestą išsukti iki purios masės, dalimis suberti cukrų ir išsukti iki baltumo.
Kiaušinius išplakti iki putų atskirame dubenyje. Išplaktą kiaušinių masę dalimis įmaišyti į sviesto – cukraus mišinį. 
Suberti visus prieskonius ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
Tešlą gerai išmaišyti. Jei per tiršta, įpilti kelis šaukštus pieno.
Kepti kepimo popieriumi išklotoje skardoje, 180° C temperatūroje. Kepiau kiekvieną lakštą atskirai. Naudojau 26 cm skersmens apvalią kepimo formą, o nurodytų produktų kiekį dvigubinau. Gavosi, berods, 6-7 lakštai, iš kurių porą sunaudoju trupiniams. Vienam lakštui naudojau 5-6 v. š. tešlos ir kepiau apie 10 min. (orkaitės funkcija „viršus&apačia be vėjelio“).

Recepto šaltinis: čia

2011-12-14

Marcipaniniai sausainiai



Labai labai skanūs sausainukai. Vėl viskas, kas geriausia, iš Neringos blog'o! :)

125 g  minkšto sviesto
100 g marcipaninės masės (būna pirkti parduotuvėse, Vilniuje, pvz., Assorti)
70 g cukraus
150 g miltų
50 g bulvių krakmolo
2 kiaušinių tryniai
 
Sviestą išsukti su cukrumi ir marcipanine mase iki purumo. Sukant sudėti po vieną kiaušinio trynį. Sudėti persijotus miltus ir krakmolą. Viską gerai išmaišyti. Formuoti nedidelius rutuliukus, dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, šakute padaryti sausainėliams kvadratėlius ir sausainius dėti į įkaitintą iki 180° C orkaitę 10 -15 min. Atvėsinti ant grotelių.
 
Recepto šaltinis: Neringos blogas

2011-12-12

Šokoladiniai biscotti



Antrąkart gyvenime kepti biskočiai. Tikėjausi, kad jie bus labai šokoladiniai, deja, gavosi vos rusvi, o sumalti šokolado gabaliukai per visą kepimo laiką taip ir neištirpo. Kitąkart šokoladą bandysiu išlydyti, manau, bus daug skaniau. Beje, šie gaunasi pakankamai kieti, kaip mūsų "Vilniaus duonos" pieniški džiuvėsiai. Ankstesniame mano biscotti recepte naudojamas aliejus, dėl kurio jie gaunasi ir kieti, ir trapūs, ir visų labiau mėgiami. Jūsų teisė rinktis :)

125 g juodojo šokolado
200 g rudojo cukraus
3 kiaušinių
250 – 300 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. vanilinio cukraus
150 g migdolų riešutų
 
Šokoladą susmulkinti „blenderio“ pagalba arba sutarkuoti smulkia trintuve. Susmulkintą šokoladą sumaišyti su miltais, kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir riešutais.
Kitame inde gerai išplakti kiaušinius su cukrumi. Šią masę sumaišyti su miltų, šokolado ir riešutų mase. Išminkyti tešlą. Padalinti tešlą į dvi dalis ir iš kiekvienos suformuoti du apie 30 cm ilgio ir apie 10 cm pločio batonėlius. Sudėti batonėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 35 – 40 min. iki 150˚C įkaitintoje orkaitėje.
Iškepus išimti iš orkaitės ir palikti šiek tiek atvėsti ir dar šiltus batonėlius supjaustyti maždaug 2 cm storio riekelėmis, išdėlioti kepimo skardoje ir dar kepti apie 15-20 min. iki 150˚C įkaitintoje orkaitėje.

Recepto šaltinis: Bernardinai.lt

2011-12-08

Avižinių dribsnių batonėliai


Skanu, greita, paprasta, bet man norėtųsi traškesnių, o jie gaunasi minkštoki.

8–12 porcijų:

1 st. džiovintų vaisių (aš naudojau slyvas, razinas ir papajas)
½ st. greitai paruošiamų avižinių dribsnių (pvz., Nordic 1 min.)
1 st. stambių avižinių dribsnių
1 ½ a. š. cinamono
1 ¼ st. pieno
1 a. š. vanilės ekstrakto
1,5 v. š. medaus / rudojo cukraus

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
Didesnius džiovintus vaisius susmulkinti, sumaišyti visus sausus ingridientus ir užpilti pieno ir vanilės ekstrakto mišiniu. Palikti pabrinkti 10-15 min. Supilti į kepimo popieriumi išklotą 25x15 cm dydžio kepimo formą ir kepti uždengus folija 20 min. Po to foliją nuimti ir dar kepti 15-20 min., kol gražiai paruduos. Supjaustyti dar šiltus, bet galima palikti ir ant kepimo popieriaus, kol atvės.

Moliūgų cukatos


Dėkoju Keilai iš Fantazijos virtuvėje už šį receptą. Gaminau iš 0,5 kg moliūgo, tad visas recepto sudėtines dalis dalinau iš 8, gal tik citrinos sulčių šiek tiek daugiau įpyliau.
Šauni idėja! Pagraužti prieškalėdiniais vakarais, naudoti kepiniams ar tiesiog dovanoms šalia naminių sausainių...Labai patiko. Skonis neįvardijamas. Kažkas panašaus į egzotinius džiovintus vaisius. Man gavosi lengvai minkštoki, nes pjausčiau didesniais kubeliais ir džiovinau orkaitėje tik 2,5 val., o likusį laiką palikau ant radiatoriaus.

4 kg nuvalyto moliūgo
800 g cukraus
1 citrinos sultys
0,5 a. š. cinamono
cukraus pudros

Nuvalyti moliūgą, supjaustyti stambesniais kubeliais, užpilti cukrumi ir laikyti per naktį.
Kitą  rytą nupilti susidariusį sirupą, jį užvirti, supilti citrinos sultis, įberti cinamono ir pavirti apie 5 min. Karštu sirupu užpilti moliūgų gabalėlius.
Vakare moliūgus su sirupu užvirti ir ant silpnos ugnies pavirti apie 5-7 min., kad neištežtų. Nupilti sirupą. Kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi ir suberti moliūgo gabalėlius. Dėti į įkaitintą 60º C orkaitę. Durelės šiek tiek turi būti praviros, kad išgaruotų drėgmė. Džiovinti apie 3-4 val. orkaitėje palaikant 60º C temperatūrą.
Kitą dieną išdžiūvusias cukatas apvolioti cukraus pudroje.

Recepto šaltinis: Fantazijos virtuvėje

2011-12-06

Moliūgų keksiukai


Naudojausi Receptų medis informacija, tačiau didžiąją ingridientų dalį pakoregavau: padvigubinau produktų kiekį, nes gautos masės man pasirodė per mažai 12-ai keksiukų, sumažinau cukraus kiekį, nes nemėgstu ypač saldžių kepinių ir naudojau ne moliūgo košę, o gabaliukus. Tiesa, į dalį tešlos dėjau ne moliūgą, o pjaustytus obuolio gabaliukus. Irgi labai tinka, ypač jei neturite moliūgo!!!
Prie progos reiks pagaminti ir pagal originalų receptą :)
 
12 keksiukų:
apie 1,5 stiklinės miltų
2 a. š. kepimo miltelių
apie 300 g moliūgo košės arba gabaliukų
2/3 stiklinės saulėgrąžų aliejaus
4 kiaušinių
1-1,5 a. š. cinamono
1/8 a. š. malto muskato riešuto
1/8 a. š. maltų gvazdikėlių
1/8 a. š. malto imbiero
1/8 a. š. maltų kvapiųjų pipirų
150 g cukraus
1/2 a. š. sodos

Moliūgą smulkintuvu sutrinti į košę arba supjaustyti gabalėliais. Sumaišyti moliūgą, aliejų, kiaušinius, cukrų, sodą, cinamoną bei likusius prieskonius. Maišyti iki vientisos masės. Po truputį įmaišyti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
Paruošti 12 keksiukų kepimo formą, iškloti popierinėmis formelėmis. Kiekvieną formelę pripildyti tešlos. Kepti 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Iškeptus keksiukus atvėsinti ant grotelių.
Recepto šaltinis: Receptų medis

2011-12-04

Tiramisu


Bella Italia...

4 kiaušiniai (4 tryniai ir 2 baltymai)
5 v. š. cukraus

500 g Mascarpone sūrio
Sausainių „Damų piršteliai“ 300 g
1 didelis puodelis stiprios atvėsintos saldintos kavos
Kakavos miltelių apibarstymui
Alkoholio (brendžio/ konjako/ likerio)

4 trynius su 4 v. š. cukraus suplakti iki putų ir atsargiai sumaišyti su Mascarpone sūriu. Įmaišyti 2-3 v.š. alkoholio. 2 baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į kremą. Kavą supilti į plokščią indą, pasaldinti pagal skonį, praskiesti 2-3 v.š. vandens ir aromatizuoti 1 v. š. alkoholio. Biskvitinius sausainius po vieną trumpam merkti į kavą, ištraukti ir kloti formos dugną. Ant viršaus tepti puse kremo masės. Vėl kloti sluoksnį kavoje pamirkytų sausainių ir padengti likusiu kremo sluoksniu. Palikti 2 val. (geriau per visą naktį) šaldytuve. Prieš serviravimą apibarstyti plonu kakavos sluoksniu.