2012-11-28

VEG JALFREZI arba DARŽOVIŲ JALFREZI

Dar viena puikių indiškų skonių lėkštė!
 
Vienai didelei keptuvei:
 
3 galvos česnako ir 10 cm imbiero šaknies = česnako-imbiero pasta
3-4 vnt. didesnių pomidorų
1 raudona ir 1 žalia paprika
200 g šparaginių žirnių
1 baklažanas
2 didelės morkos
pusė kalafijoro
1-3 žali/raudoni čili pipirai
1 svogūnas
Druskos
1 VŠ balto vyno acto
1 VŠ kumino sėklų
1 VŠ malto čili pipiro
1 VŠ Garam Masala
1 VŠ ciberžolės 

 
Česnakus (2 galv.) ir imbierą sutrinti į košę el. trintuvu.
Pomidorus supjaustyti ketvirčiais ir taip pat sutrinti į košę.
Paprikas, žirnius, baklažanus supjaustyti nykščio dydžio skiltelėmis.
Morkas – stambiais kubeliais.
Kalafijorus - stambiais gabalais.
Žalią/raudoną čili – smulkiai.
Svogūną - labai stambiai.
Kuminą pakepinti aliejuje su smulkiai pjaustyta česnako galvute, sudėti likusius prieskonius ir dar pakepinti. Tada supilti sutrintų pomidorų masę, įpilti truputį vandens ant dugno (neturi apsemti), sudėti kietąsias daržoves (žirnius, morkas, kalafijorą) ir patroškinti uždengus 10-15 min. Galiausiai sudėti likusias minkštas daržoves- baklažanus, paprikas, svogūną. Vėl patroškinti apie 10 min. uždengus.
Pabaigoje įdėti druskos 1-2 VŠ (pagal skonį) ir 1 VŠ balto vyno acto, apibarstyti šviežia kalendra ir imbiero juostelėmis. Daržovės turėtų išlikti traškios.


CHICKEN TIKKA MASALA arba VIŠTIENA TIKKA MASALA


Pradėjau simpatizuoti tam, kas valgoma su kariu, čili, kokoso pienu- viskas, kas svetima mūsų prigimčiai ir klimatui, pietietiška ir neragauta, kartais ir visai karščio neapdorota (čia jau turiu mintyse raw maisto madą). Bet man smalsu. O pasmalsavus atsiranda dar didesnis smalsumas tokiai vituvei. Taigi tokio maisto meilė vieną vakarą mane nuvedė į kulinarinius kursus. Galimybė ragauti ir nusižiūrėti profesionalo gamybos procesą – didžiausia to vakaro motyvacija. Procesas - užrašytas, išbandytas ir išragautas. Dalinuosi juo su tais, kuriems šis maistas kelia panašius pojūčius. Skanaus!

8-10 žmonių
 
Reikės: 
2-3 vištienos krūtinėlės
4 svogūnai
Imbiero – česnako pastos (2 galvos česnako ir 10 cm imbiero)
1-2 čili pipirai
1 VŠ malto raudono čili pipiro miltelių
1 VŠ  maltos ciberžolės
1 VŠ maltos kalendros
3-4 didesni pomidorai
1 VŠ  Garam Masala prieskonių
500 g grietinėlės (35 %)
Basmati ryžių
Alyvuogių aliejaus kepimui 

Vištienos filė supjaustyti stambiais gabalais.
Aliejuje pakepinti svogūnus, imbiero-česnako pastą, čili, Garam Masala, ciberžolę, sudėti su trintuvu sutrintus pomidorus, druską. Tada sudėti vištieną (apkeptą arba žalią), supilti grietinėlę, uždengti ir patroškinti 20-30 min., kol mėsa išsitroškins, o padažas sutirštės.
Ryžius išvirti vandenyje su aliejumi ir balto vyno actu.

2012-11-27

Greitas obuolių pyragas



Visiems turbūt iki skausmo žinomas, patikrintas, iš lūpų į lūpas keliaujantis receptas. Pats paprasčiausias, greičiausias ir neprasčiausias ;) Skanaus!
Naudota forma: 25 cm x 16 cm
Reikės:
1 nepilna stiklinė (apie 150 g) kvietinių miltų
1 nepilna stiklinė (apie 150 g) cukraus
1 nepilna stiklinė (apie 150 g) manų kruopų (žr. "P.S.")
50-80 g sviesto
1 kg ar daugiau obuolių

Miltus, cukrų, manų kruopas gerai sumaišyti.
Obuolius nulupti, sutarkuoti burokine tarka. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, ištepti sviestu. Berti 1 stiklinę miltų-cukraus-manųmišinio į formą, paskirstyti tolygiai. Tada dėti pusę tarkuotų obuolių, paskui- vėl mišinio, vėl obuolių ir vėl - mišinio. Pyrago viršų užkloti plonomis sviesto riekelėmis.
Kepti 180 laipsnių orkaitėje 40 min.
 
P.S. turiu pasidalinti atradimu: vietoj manų naudojau maltus džiuvėsėlius ir man jie tiko 1000 kartų labiau!!!! Tada sluoksnis karamelizuojasi ir pasidaro panašus į biskvitą. Ir sviesto naudoju mažiau - tik 50-80 g, o tiksliau, - iš akies :) Tik apatiniam sausų produktų sluoksnio sudrėkinimui ir ant pyrago viršaus.