2013-03-24

Tortas BARBĖ

Prasideda gimtadienių maratonas...ir aš suprantu, kad negalėčiau kasdien kepti naujų pyragų ir tortų, nes nuo tešlos maišymo iki pirmo kąsnelio išgyvenu visas sėkmes ir nesėkmes spalvingomis emocijomis. Būtinai užsikabinu už minties išbandyti naujienas vietoj patikrinto rezultato, dėliojuosi šimtus galimų variantų, net sapnuoju veiksmų eigą - tikrų tikriausias adrenalinas ir nelaimė gyvenantiems šalia :) Ar kam nors artimas toks jausmas?
Šįkart teko tapti „popsine“ kepėja ir nusileisti iki vaikų lygio. Gal ir tiktų šešiametei tortas, puoštas braškėmis, jei vaikui įtikinamai "parduodi" tokią subtilią idėją, bet eiti lengviausiu keliu neužteko man drąsos. Apsisprendžiau nustebinti, surizikuoti ir pirmąkart bandyti susidraugauti su barbėmis. Pasiektas įspūdis buvo vertas viso mano darbinio streso. Gal šiek tiek šleivas ir kreivas, bet argi vaikai tai pastebi? :) Nors kažkur skaičiau, kad TAIP. Tada man pasisekė. Pasisekė, kas nepastebėjo, nes toks gimtadieninis jai buvo kolkas pirmas. Nuo šiol turbūt  man bus privalu tik geriau... ;)
Gaminau dviejų skonių, iš krūvos biskvitų, kurių receptą skolinausi iš Ilonos („Skanus gyvenimas“) "Tiramisu" torto recepto (dėl to, kad jis visad tobulai iškyla & labai minkštutis). Nors kitąkart turbūt taip nebežaisčiau. Idėja torto formai – iš youtube.com.

Biskvitams:
1 vnt. ø26 cm forma (gaminama iš 1/3 tešlos normos)
3 vnt. ø18 cm forma (gaminami iš 2/3 tešlos normos)

15 vnt. kiaušinių
600 g cukraus
300 g miltų
240 g krakmolo
6 AŠ kepimo miltelių

Kremas Nr. 1:
800 ml konservuotų persikų indelio
300 ml persikų jogurto
200 ml grietinėlės
100 g cukraus
~2,5 VŠ želatinos

Kremas Nr. 2:
500 g Mascarpone sūrio
1 ind. Rududu

Kremas Nr. 3 torto aptepimui:
250-300 g Mascarpone sūrio
1 AŠ burokėlių sulčių (rožinei spalvai)

Sirupas biskvitų sulaistymui:
Konservuotų persikų sultys
Vanduo
Cukrus (pagal skonį)

Papuošimas:
100 g sviesto (nebūtina)
1 ind. Rududu
Cukriniai pabarstukai

Biskvitai: kiaušinius išsukti su cukrumi iki baltumo. Atskirame dubenyje 3 kartus persijoti sausus produktus ir įmaišyti į kiaušinių masę. Supilti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir aliejumi išteptais šonais. Kepti 180°C temperatūroje apie 25 min. Iškepusius visiškai ataušinti.
Kremas Nr. 1: konservuotus persikus sutrinti el. trintuvu. 1/3 masės atsidėti, o likusią įmaišyti į jogurtą ir darkart sutrinti el. trintuvu. Grietinėlę išplakti su cukrumi, įmaišyti į jogurto masę. Želatiną išbrinkinti vandenyje ir ištirpinti kaitinant. Galiausiai supilti pravėsusią ir viską gerai išmaišyti. Dėti trumpam į šaldytuvą ir stebėti ar stingsta. Jei nestingsta, paruošti dar papildomą 0,5-1 VŠ želatinos ir įmaišyti į jogurto masę.
Kremas Nr. 2: visus produktus gerai išmaišyti.
Sirupas biskvitų sulaistymui: visus produktus, skirtus sirupui, užvirinti ir ataušinti.
Torto surinkimas: Visus biskvitus perpjauti perpus. ø18 cm biskvitų viduriukuose išspausti apvalią skylutę, į kurią paskui tilptų lėlė (naudojau alkoholio stikliuką).
Pirmiausia lengvai konditeriniu šepetėliu sudrėkinti ø26 cm apatinį biskvitą, ištepti trintais persikais. Jei kremas Nr. 1 sėkmingai stingsta, tuomet užpilti ant biskvitų (kad neišbėgtų pro šonus, biskvitus galima įrėminti į nusegamus kepimo formų šonus). Ant viršaus uždėti likusią biskvito dalį. Dėti į šaldytuvą 1-1,5 val., kad sustingtų galutinai.
Kitus biskvitus taip pat lengvai sudrėkinti sirupu ir pertepti kremu Nr. 2, dedant vieną ant kito, pradedant nuo apatinio biskvito vidurio. Taip leisti tortui pastovėti ir sutvirtėti šaldytuve gerą pusdienį. Tik po to aptepti jį visą kremu Nr. 3.
Lėlę nuplauti, o jos apatinę dalį apvynioti maistine plėvele. Įdėti į torto vidurį iki pat torto apačios. Priklausomai nuo lėlės ūgio, gali tekti spustelti. Vėl leisti tortui subręsti šaldytuve parą ir tada jau galima dekoruoti pagal savo fantaziją (aš naudojausi Rududu ir švirkšto pagalba). 

4 komentarai:

  1. jetau ir iš kur tiek kantrybės pas žmogų, tokius meno kūrinius daryti? ;) super šaunuolė ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Oditele!!! Kartais matyt pritrukstu adrenalino, tai susigalvoju tokias vat uzduotis :D

      Panaikinti
  2. Vilma jūs mane išgelbėjot, nereiks žaist su tom neaiškiom masėm ( man čia neatrasti toliai) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Violeta, Tu apie dekoravima? :) rududu galutini akcenta siulau uzdeti pries valgyma 1-2 val., nes irgi turi savybe minksteti. Jei sugalvotum kuo pakeisti mascarpone aptepimui, butu zymiai pigiau. Bet sviestas manes neviliojo. Sekmes!!! Brukstelk apie rezultata. Skonio atzvilgiu-labai visiems patiko. Net vaikams, nedraugaujantiems su tortais :)

      Panaikinti