2013-12-29

Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas



Nors jau keletą metų iš tinklaraščio į tinklaraštį keliauja brandintų kalėdinių pyragų receptai, šį iššūkį priėmiau tik šiemet. Kaip tik dar buvo visos geros trys savaitės iki švenčių, todėl vieną vakarą grįžau su puslitriu brendžio, skirto TIK pyragui. Ne mažas kiekis, jei vartoti jį ne pyrago pavidalu! ;)
Labai panašų pyragą esu kepusi praėjusioms Kalėdoms, tik be alkoholio. Šis, nors ir brandintas beveik mėnesį ir gardintas kokiais 300 ml brendžio, nedaug kuo skyrėsi- gausus vaisių, meduolinis skonis ir tas slaptas nenupasakojamas poskonis, įtariu, atsiradęs tų 3-jų savaičių ir brendžio dėka.
Jei tik mokate laukti ir išlaukti, bandykite! Skanu, įdomu, puikiai laikosi ir ragaujantiems bus ką papasakoti ;)

ø22 cm formai reikės:


  • 200-250 ml brendžio
  • 1 apelsinas, sultys ir žievelė
  • apie 1 kg 300 g įvairių džiovintų vaisių ir riešutų (razinų “Jumbo”, spanguolių, abrikosų, slyvų, migdolų ar kt.)
  • 250 g kambario temperatūros sviesto
  • 250 g rudojo cukraus
  • 2 v. š. auksaspalvio sirupo arba medaus
  • 4 kiaušiniai
  • 275 g miltų
  • 2  a. š. kepimo miltelių
  • 2  a. š. cinamono
  • 2  a. š. malto imbiero
  • 2  a. š. malto kardamono
Gaminimas:

Stambesnius džiovintus vaisius supjaustyti gabalėliais, sumaišyti su likusiais vaisiais ir užpilti pašildytu brendžiu. Laikyti kambario temperatūroje maždaug parą.
Orkaitę įkaitinti iki 170°C. Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi, šonus ištepti aliejumi arba sviestu.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Įlašinti rudojo sirupo. Išplakti kiaušinius. Po truputį juos supilti į sviesto masę, į ją įtarkuoti apelsino žievelės.   
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, prieskoniais ir įmaišyti/įsijoti į sviesto masę. Viską gerai išmaišyti.
Į džiovintus vaisius supilti apelsino sultis. Tada vaisius atsargiai įmaišyti į tešlą. Viską supilti į kepimo formą, išlyginti. Viršų uždengti folija. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 150°C ir kepti apie 40-60 min., kol patikrinus pagaliuku, tešla nebekibs ir nebesivels.
Iškepusį pyragą išimti iš orkaitės ir ataušinti ant grotelių, suvynioti į kepimo popierių arba foliją, įdėti į maišelį ir brandinti kambario temperatūroje, pvz. spintelėje, 1-4 sav. Kartas nuo karto galima palaistyti keliais šaukštais brendžio.
Puošti siūlau glajumi iš cukraus pudros ir citrinos sulčių.

Skanaus!
 
Receptas: Taste.com.au

2013-12-04

SKANIOS DOVANOS žurnalui DEBESYS. Keksas su paslaptimi


Ar norėtumėt gauti valgomų dovanų? Sakykim, Kalėdoms...Aš to neklausiu nei draugų, nei artimųjų. Tiesiog vienašališkai atsakau TAIP :) Argi galima jų nenorėti??? Juk tai šimtus kartų geriau už prekybos centruose pirktą muiliuką ar molinukus :) Na, jei ir nesi saldumynų mėgėjas, tikrai atsiras tų, kurie mielai visai tai sudoros. Todėl aš ir nesuku galvos - kepu kasmet, girdžiu, kad žmonės džiaugiasi ir neabejoju, kad yra kitaip. Man smagi tokia ruošyba. Įdedi daug laiko, minčių, nuotaikų, širdies, mintyse ieškai naujų skonių, ruošiesi nustebinti ir AČIŪ pasakyti tiems, kuriuos visus metus darkart mylėjai ir turėjai šalia. Nuostabus jausmas! O aš jį dalinu tokiomis pakuotėmis ;)
Tai dar viena idėja DEBESŲ žiemos numeriui. Didelė, sodri ir saldi!

Kekso forma - 26 cm ilgio

Šviesiai kekso masei:
260 g minkšto sviesto
4 kiaušiniai
240 g cukraus
200 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių

Tamsiai kekso masei:
200 g minkšto sviesto
200 g juodojo šokolado
200 g smulkaus cukraus
250 g smulkiai sutarkuotų cukinijų minkštimo
2 v. š. kakavos miltelių
140 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
4 kiaušinių
žiupsnis druskos

Šviesaus kekso gamyba:
Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, įplakti po vieną kiaušinį, įsijoti miltus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišyti. Kekso formą iškloti kepimo popieriumi, supilti kekso masę ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Iškepusį keksą ataušinti.
Tamsaus kekso gamyba:
Cukinijas nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Šokoladą išlydyti virš garų vonelės, į jį sudėti gabaliukais pjaustytą sviestą, gerai išmaišyti. Atskirame dubenyje išsijoti miltus, kakavos ir kepimo miltelius, druską.
Į pravėsusią šokolado masę supilti išplaktus kiaušinių trynius, sukrėsti tarkuotas cukinijas, išmaišyti.
Kiaušinių baltymus išplakti po truputį pilant cukrų. Gautą baltą masę sukrėsti į šokoladinę masę, tuomet po truputį įsijoti sausus produktus, atsargiai viską išmaišyti.

Šviesų keksą supjaustyti riekelėmis, iš kurių sausainių formelės pagalba išspausti žvaigždutes ar kitą pasirinktą figūrą. Figūrėles išdėlioti kepimo popieriumi išklotos kepimo formos viduryje, vienoje eilėje, nepaliekant tarpų. Ant viršaus užpilti šokoladinę masę.

Kepti 160 °C apie 40-45 min. Svarbu neperkepti. Puošti pagal pageidavimą. 

Aštri pomidorų sriuba


Šviežiai pasirodžius internetiniam tinklaraštininkų žurnalo DEBESYS žiemos numeriui, laikas dalintis ir asmeniniais šio darbo indėliai. Nuostabus jausmas prisidėti prie bendro kūrybinio darbo, nors sąžininga būtų prisipažinti, kad kūrybsines mintis kartais tenka "išlaužti". Visgi ne taip paprasta pagaminti kažką neragauto ir nepublikuoto. Man tai tikrai! Su idėjomis panašiai kaip su natomis- kiek bekurtum, vistiek pasikartosi.
Aš šią sriubą verdu gan dažnai. Sumąsčiau ją virti taip, kaip reikalavo mano skonio receptoriai. Tikiuosi, idėja ir skoniu ji įtiks ne tik man ir pagelbės tais atvejais, kai truks įkvėpimo ir laiko.  

300 g maltos jautienos
1-2 skardinės (po 240 g) konservuotų, be odelės ir pjaustytų pomidorų
3-4 VŠ ryžių
2-3 čili pipiriukų
1 VŠ ekologiškų buljono miltelių arba atitinkamai daugiau natūralaus buljono
1-2 AŠ Provanso, itališkų ar kt. žolelių mišinio
Pipirų, druskos pagal skonį
~ 1,5 L vandens

Maltą jautieną išminkyti, paskaninant druska, pipirais ir žolelių mišiniu. Iš gautos masės suformuoti nedidelius rutuliukus. Juos sumesti į puode verdantį vandenį. Pavirti 5 min., tada iš skardinių sukrėsti pomidorus, sudėti prieskonius, buljoną ir pavirti 15-20 min. uždengtu dangčiu. Galiausiai, supilti nuplautus ryžius ir palikti virti 20 min., kol jie išvirs.
Sriubą galima paskaninti šaukšteliu grietinės ar grietinėlės.