2014-02-25

OBUOLIŲ PYRAGAS. Greitas ir mėgstamiausias


Jei širdis alpsta, kaip nori ko nors greito ir saldaus, jei draugai įsiprašė į svečius ir dar daugybę panašių "jei"...tai peršu šį drėgną, minkštą, greitai pagaminamą, gražiai atrodantį ir visose situacijose gelbėjantį sielos džiaugsmą!
Receptą perėmiau iš mamos (o ji turbūt kažkur internete nužiūrėjo), pridėjau kai ko nuo savęs, bet kepu kiekvienąkart kitaip. Svarbiausia, sakyčiau, laikytis lygių proporcijų: 200 g sviesto : 200 g miltų : 200 g cukraus ir kiaušiniai. Jei mažinate, darykite tai lygiomis dalimis. Aš šįkart ėmiau visko po 150 g.
 
Kvadratinei formai 25x16 cm sunaudojau:
 
150 g išlydyto sviesto 
150 g miltų 
150 g cukraus
3 kiaušiniai
2 arb.š. kepimo miltelių
6-8 didesni obuoliai
Saujelė migdolų drožlių papuošimui
 
Orkaitę įkaitinti iki 170 C. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi.
Kiaušinius išplakti su cukrumi. Supilti praaušusį tirpintą sviestą, įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišyti. Obuolius nulupti ir supjaustyti skiltelėmis arba griežinėliais.
1/3 tešlos supilti ant kepimo formos dugno. Išdėlioti sluoksnį obuolių, supilti pusę likusios tešlos, vėl išdėlioti obuolius ir galiausiai užpilti likusia tešla. Viršų galima iškloti dar vienu obuolių (skiltelėmis) sluoksniu ir apibarstyti migdolų drožlėmis.
Kepti apie 1 val. Ar pyragas iškepęs, tikrinti pagaliuku.
 
Skanaus!

2014-02-09

Varškės ir aguonų pyragas


Nėra tekę nė iš vieno pažįstamo saldumynų mėgėjo išgirsti, kad varškės pyragas pabodęs ir atgyvenęs. Čia turbūt kaip legenda apie cepelinus. Klasika ir taškas. Nors mes šeimoje su šia „nacionaline  vartybe“ nedraugaujame. Ir kai tai pareiškiu garsiai, visi ima kraipyti galvomis ir adresuoti pastabas apie snobiškumą. Bet ir varškės pyragų sau taip pat nekepu. Tiesiog žinau, kad jie visų TOP‘e. Su juo neprašausi, jei norisi iš valgytojų išgirsti „ach“..:)
Didelių naujovių varškės pyragų receptuose tikriausiai nebėra. Kiekvienas naujas variantas prilimpa savaip. Man šis patiko deriniu su aguonomis. Nors vienas žmogus, ragavęs jį per Naujus, pasakė, kad toks pyragas labiau tiktų Velykoms. Labai tikėtina, kad šiais metais iškepsiu būtent šį. Paprastą, patikrintą ir visad visiems įtinkantį.

 
24 cm kepimo formai

Pyrago pagrindui:
170 g sausainių (naudojau avižinius)
90 g sviesto

Trupiniams pyrago viršui:
50 g šalto sviesto
50 g cukraus
100 g miltų

Aguonų masei:
140 g maltų aguonų
200 ml pieno
80 g cukraus
2 kiaušinių
4 v. š. maltų džiūvėsėlių

Varškės masei:
500 g kreminės varškės (pvz. „President“)
110 g cukraus
3 kiaušinių
2 v. š. aliejaus (naudojau alyvuogių)
0,5 pakelio vanilinio pudingo miltelių arba 2 v. š. bulvių krakmolo
2 a. š. vanilinio cukraus

Papuošimui:
Migdolų drožlių

Sausainius sumalti. Sviestą, skirtą pagrindui, ištirpinti ir sumaišyti su sausainiais. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, o ant jo iškloti pyrago pagrindą, suformuojant neaukštus kraštelius. Kepti 5 min. iki 150° C įkaitintoje orkaitėje, leisti pravėsti ir statyti keletai minučių vėsiai, kad sutvirtėtų. Trupiniams susmulkinti šaltą sviestą, sumaišyti su cukrumi, miltais ir pirštų pagalba suformuoti trupinius. Statyti į šaldytuvą.
Aguonas sumalti kavamale ir suberti į nedidelį puodą. Supilti pieną, įdėti cukraus ir leisti užvirti, karts nuo karto pamaišant, kol masė sutirštės. Palikti atvėsti. Įmaišyti išplaktus kiaušinius ir džiuvėsėlius. Viską išmaišyti ir palikti kelias minutes išbrinkti. Tada formuoti rutuliukus, juos išdėlioti ant pyrago pagrindo.
Varškės masei: kiaušinius išplakti su cukrumi. Įmaišyti varškę, supilti aliejų ir galiausiai pudingo miltelius. Viską vėl gerai išmaišyti. Varškės masę supilti ant pyrago pagrindo su aguonų rutuliukais. Ant jos pabarstyti paruoštus trupinius, o ant viršaus – migdolų drožles.
Kepti apie 50 min. iki 180° C įkaitintoje orkaitėje.
Iškepusį pyragą, palikti pravėsti orkaitėje. Tuomet kambario temperatūroje visiškai atvėsusį pyragą dėti į šaldytuvą min. kambario temperatūroje visiškai atvėsusį pyragą dėti į šaldytuvą min. 3 val. (geriausia pernakt), o prieš valgant, palaikyti nors valandą kambario temperatūroje.
 
Skanaus!

Recepto idėja: čia

2014-02-07

Fetos ir špinatų krepšeliai


Fetos ir špinatų derinys man yra tobulas. Net nepamenu jau, kur ir kokiame pavidale esu jį ragavusi, bet bandydavau viską, jei tokia galimybė rinktis būdavo- koldūnai, ravioliai, kibinai, kišai, salotos, žinoma, nesumaltu pavidalu… Bet nebuvo tekę ragauti pyrago kaip šis. Net filo tešla mano namuose atsirado pirmąkart. Įsivaizdavau, kad turėtų būti sudėtinga ją “sugaudyti”, kai ji tokia plona ir atseit greit džiūstanti.
Kad kiekis pirmam kartui būtų protingas ir pirmas bandymas įvyktų ir pavyktų kaip galima greičiau, ėmiausi pusės originalaus recepto produktų. Dar tiesa, ta tešlos pjaustymo schema recepte man pasirodė paini ir sukta, tad gamybos procesą aprašau su šiokiais tokiais nukrypimais ir pakoreguotais kiekiais.
Net mano vyras, gana konservatyvus maisto atžvilgiu ir iki tol nedraugavęs nei su feta, nei su špinatais, suvalgė net 2 krepšelius! Tikino, kad tikrai skanu, nors turiu abejonių, jog tai galėjo būti SUPER mandagus atsakas į netipinę romantišką vakarienę…žinant jo užsispyrimą, labiau pasikliaučiau kieno nors kito vertinimu :D


Gaunasi 6 vnt.

Tešlai:
3
sluoksnių filo tešlos
100 g lydyto sviesto


Įdarui:
100 g špinatų

60 g fetos sūrio (naudojau brinzą)
85 g rikotos s
ūrio
1 kiaušinio
2
šakelės šviežių krapų
keletas šviežių svogūnėlių laiškų (nedėjau)
1/2 a. š. džiovinto raudonėlio
žiupsnis druskos
pipiro
 


Orkaitę įkaitinti iki 200° C

Įdaras:
Špinatus nuplikyti karštu vandeniu ir dar kelias minutes palaikyti mirkstant jame. Nusausinti ir smulkiai supjaustyti kartu su kitais žalumynais. Rikota sūrį sumaišyti su feta sūriu, prieskoniais ir gerai ištrinti šakute. Įmaišyti išplaktą kiaušinį, smulkintus žalumynus ir palikti pastovėti, kol ruošiama tešla.

Tešlos krepšeliai:
Atšilusius 3 filo tešlos sluoksnius perpjauti perpus. Gausis 6 vnt. Pridengti drėgnu rankšluosčiu, kad neišdžiūtų. Imti po vieną sluoksnį, šepetėliu ištepti lydytu sviestu ir perlenkti. Dėti į keksiukų formelę, suformuojant krepšelį. Į vidų dėti gerą valgomą šaukštą įdaro. Taip pasiruošti 6 krepšelius, krepšelio šonus suspaudžiant į vidų. Krepšelius dar galima aptepti likusiu lydytu sviestu ir apibarstyti raudonėliu ar juodojo sezamo sėklomis.
Kepti apie 20 min., kol gražiai pagels. Leisti pravėsti formelėse, o šiek tiek vėliau – ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
Valgyti šiltus/ šaltus. 

Recepto idėja: Milk and Honey