Nesu mielinių kepinių specialistė, bet šįkart jaučiau, kad turi pavykti. Gaminau iš pusės originalaus recepto nurodyto kiekio. Per akis! :)
Labai nesinorėjo sausos „bulkos“ su aguonomis, kokių pilni mūsų PC, bet tokiu rezultatu tikrai negėda vaišinti -labai labai daug aguonų, labai minkštas ir dar labiau drėgnas. Čia mano įspūdis, o vertintojai balus pakels vakare ;)
Mielinei tešlai:
250 g miltų
125 ml pieno
15 g mielių
2 kiaušinių tryniai
60 g cukraus
40 g sviesto
2 g druskos
Įdarui:
170 g aguonų
2 kiaušinių baltymai
100 g cukraus
Mielinė tešla: truputį pašildome pieną, atsidedame porą šaukštų, kuriuose tirpinsime mieles (tirpinau puodelyje su 1 a. š. cukraus). Kol mielės putoja, sumaišome cukrų, išplaktus kiaušinius ir pieną. Pabaigoje supilame mieles. Pamaišome. Tada beriame miltus ir minkome tešlą. Kai tešla vientisa, supilame atvėsusį lydytą sviestą ir darkart minkome. Riebalai turi susigerti, tešla nelipti prie indo sienelių ir prie rankų. Kai nebelieka sviesto likučių, tešlą paliekame inde kildintis (šiek tiek pašildžiau orkaitę ir kildinau joje gal apie 1,5-2 val.).
Kai tešla beveik iškilusi, ruošiame įdarą: užplikome aguonas verdančiu vandeniu, leidžiame pabrinkti 20 min. Tada nukošiame ir sumalame (kavamale ar „blenderiu“). Suberiame cukrų, supilame išplaktus baltymus ir viską gerai išsukame.
Vyniotinio formavimas: iš tešlos iškočioti stačiakampį lakštą (apie 0,5 cm storio), užtepti įdaro ir viską susukti į volelį. Jį suriesti ir perkelti į kepimo indą. Aš naudojau 24 cm apvalią kepimo formą atsegamais kraštais, o į vidurį jos įstačiau keramikinį puoduką, kad kepdamas pyragas išlaikytų formą. Vyniotinio galus rekomenduojama sujungti, bet kepant jie ir taip sulimpa. Viršų galima truputį įpjauti peiliu, aptepti kiaušiniu. Kepti 160/170 º temperatūroje apie 50-60 min.
Recepto šaltinis: Pelkių puodai