Tapau
nenuoseklia blog‘o rašytoja, o pastaruosius gerus metus sukuosi su
patikrintais senais receptais. Ir tik tai, kad jie pradeda pabosti, verčia
užkibti už kažkieno skanių nuotraukų ir į virtuvę vėl kviestis saldžias mūzas.
Esu turbūt per daug pretenzinga keksiukams, nes
nepamenu, kad būčiau aikčiojusi nuo jų tobulumo. Dabar suprantu, kad dauguma
ragautų nebuvo tokie vykę, kad norėtųsi imti antrą, trečią... sausoki,
sprangūs, netobulai iškilę ir visi kiti „bet“, nesvarbu pačios kepti ar pirkti.
Šįkart rezultatas labai geras- drėgni, ilgai išlieka purūs (o čia privalumas
Nr. 1!), gražiai iškilę ir ta riešutų plutelė... Jei receptu prašo dalintis
valgiusieji, vadinasi, nustebino ne tik mane.
Apie
14 keksiukų
Trupiniams:
100-150
g graikinių riešutų (tinka ir kiti)
60 g
miltų2 v. š. balto cukraus
2 v. š. rudojo cukraus
¼ a. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
40 g sviesto
Keksiukams:
220 g miltų120 g balto cukraus
1,5 v. š. balto cukraus (spanguolėms apvolioti)
2 a. š. kepimo miltelių
½ a. š. maistinės sodos
žiupsnelis druskos
245 g natūralaus jogurto (naudojau „Vilkyškių“ 4,17% riebumo)
1 didelis arba 2 mažesni kiaušiniai
113 g sviesto
1-1,5 puodelio šaldytų spanguolių (tinka ir kt. uogos)
Orkaitę įkaitinti iki 200°C (su “vėjelio“ funkcija)
Trupiniai: riešutus nuplauti, lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje ir sumalti/sutrinti į stambius trupinius. Miltus sumaišyti su cukrumi, kepimo milteliais ir druska, tada - su išlydytu sviestu bei riešutais. Pirštų pagalba formuoti trupinius ir, kol gaminama tešla keksiukams, indą statyti į šaldytuvą.
Keksiukai: miltus sumaišyti su 120 g cukraus,
kepimo milteliais, soda, druska. Konditerine šluotele lengvai išplakti kiaušinį,
įmaišyti jogurtą bei lydytą atvėsusį sviestą. Į jogurto masę įsijoti miltų masę,
gerai išmaišyti. Uogas sumaišyti su 1,5 v. š. cukraus ir sukrėsti į tešlą.
Pasiruošti keksiukų kepimo skardą arba keramikinius indelius (juose keksiukai gaunasi platesni ir aukštesni). Į popierines keksiukų formeles dėti maždaug po 3 v.
š. tešlos, viršų apibarstyti trupiniais, o juos lengvai spustelti į tešlą.
Kepti apie 20 min. Ar iškepę tikrinti mediniu pagaliuku. Iškepusius palikti
gerai atvėsti.
Receptas adaptuotas pagal Turntable
Kitchen