2012-08-29

Obuolių pyragas

Kai ateina obuolių sezonas, darosi liūdna. Rugsėjis, ruduo ir vėl vėsu. Neišvengiama. Reikia ieškoti šiltų akimirkų. Šildau obuolių pyragu. Traškus, drėgnas, minkštutis iš naujos kulinarinės knygos.



Reikės:
apie 800 g skiltelėmis supjaustytų obuolių

 
Biskvitui:
2 kiaušinių
150 ml grietinės (30 %)
150 g cukraus
150 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių

Trupiniams:
120 g sviesto
150 g rudojo cukraus
150 g miltų
1 v. š. cinamono

Orkaitę įkaitinti iki 180 C.
Obuolių žieveles nulupti, obuolius supjaustyti skiltelėmis. Visas biskvitui skirtas dalis sumaišyti iki vientisos masės. Kitame dubenyje pasiruošti trupinių sluoksnį: iš miltų ir sviesto gabalėlių pirštų galais suformuoti trupinius, tada supilti cukrų ir cinamoną ir darkart viską permaišyti pirštų galiukais.
Į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir išteptą riebalais, pilti biskvito tešlą, ant jos dėti obuolių skilteles, o ant viršaus užberti sluoksnį trupinių. Kepti 1 val.
Skanaus!
 
Receptas: knyga “Beatos virtuvė: Kepinių knyga 2012


2012-08-16

Morkų tortas

Prireikė nemažai laiko, kol susidraugavau su morkų pyragu, bet, kai tikslas jau pasiektas, vis knietėjo vykusį receptą išnaudoti kitame amplua. Taigi dar viena improvizacija - morkų tortas. Variantas jau patikrintas kelis kartus, daugeliui įstrigęs ir labai patikęs. Nuoširdžiai rekomenduoju ;)

24 cm apvaliai formai:

Biskvitams:
200 g minkšto sviesto
240 g cukraus
4 kiaušiniai
300 g smulkiai tarkuotų morkų
200 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių

320 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių

Kremui:

450 g grietinėlės (35 %)
300 g grietinės (30 %)
100 g cukraus
Citrinos/ apelsino žievelės
1 v. š. citrinos/ apelsino sulčių
Saldintos silpnos juodos arbatos biskvito sulaistymui

Biskvitui:
Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, supilti išplaktus kiaušinius, išmaišyti. Sudėti tarkuotas morkas, supilti apelsinų sultis, vėl gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, suberti į morkų masę ir darkart gerai išmaišyti. Kepti 160 °C temperatūroje 15 min. kiekvieną lakštą atskirai (24 cm formai– 3-4 v. š. tešlos).
Kremui:
Išplakti grietinėlę. Grietinę sumaišyti su cukrumi, citrinos/apelsino žievelėmis, sultimis, o, galiausiai, su išplakta grietinėle.
Torto formavimas:
Lakštų kraštus apipjaustyti. Kiekvieną biskvito lakštą sulaistyti saldinta juoda arbata (konditeriniu šepetėliu), pertepti kremu ir taip kartoti procesą iki pat viršaus, kol susinaudos visi lakštai. Vieną biskvito lakštą pasilikti trupiniams (papuošimui). Tortą laikyti bent parą šaldytuve, o po to puošti.
Skanaus!

2012-08-03

Troškinta triušiena


0,5 - 1 kg pjaustyto triušio gabalėlių
1-2 morkų
1 cukinija
3-4 didesnės bulvės
druska, pipirai, lauro lapai, "Provanso" arba "Itališkų" žolelių mišinys
švieži čiobreliai, bazilikai
2-3 VŠ grietinės
1-2 VŠ miltų

Triušieną nuplauti, sudėti į puodą su vandeniu ir apvirti 10-15 min. Vandenį išpilti, mėsą darkart nuplauti ir dėti į naują pasūdytą vandenį virimui. Užvirus, nugriebti putas, įdėti lauro lapų ir toliau virti apie 1,5 val., kol suminkštės. Susidariusio sultinio neišpilti. Į puodą su mėsa ir sultiniu sudėti pjaustytas morkas ir bulves, po 10-15 min. sudėti pjaustytą cukiniją, šviežias ir džiovintas žoleles, pipirus, ir patroškinti apie pusvalandį, kol suminkštės daržovės. Įdėti grietinės, miltų (naudojau "Ekstra"/ "Karališkus", kad nesusidarytų gumuliukai) ir gerai išmaišyti. 

Skanaus!