2014-06-19

Lašiša azijietiškai


Nedaug idėjų turiu kepant žuvį. Dažnai naudodavausi tik druska ir pipirais, bet šia marinato idėja dabar naudojuosi dažniausiai. Ir ne tik lašišai. Upėtakį taip irgi esu gaminusi, nes kitų žuvų į mano virtuvę atplaukia labai retai. Ir tik dėl to, kad šviežią ir kokybiška - šioks toks galvosūkis ir brangokas malonumas.  

4-ioms porcijoms: 

4 vnt. lašišos gabalėlių (perku visa žuvį, susipjaustau ir kepu su oda)
3 v. š. sojos padažo
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. rudojo cukraus
Provanso/ itališkos žolelės (pvz. "Kotany")
Grūstų pipirų
Druskos
Citrinos 

Lašišos gabalėlius pries kepimą nusausinti, pasūdyti žiupsniu druskos, pabarstyti pipirais. Marinatą pasigaminti sumaišius sojos padažą su aliejumi, žiupsniu druskos, ruduoju cukrumi ir Provanso/itališkomis žolelėmis.
Lašišą išdėlioti kepimo formoje ir aptepti marinatu konditeriniu šepetėliu. Kepimo formoje išdėlioti į ketvirčius supjaustytą citriną.
Kepti apie 30 min. 200°C temperatūroje. 

Recepto idėja: čia

2014-06-11

Šokoladinis pyragas pagal DAVID LEBOVITZ







Receptas iš senokai perskaitytos D. Lebovitz knygos "Saldus gyvenimas Paryžiuje". Puiki knyga- apie šeimynines tradicijas ir daug skanių vaikiškų prisiminimų iš namų virtuvės. Labai skaniai skaitėsi ir net neįtariau, kad šis šokoladinis pyragas toks tobulas. Iš tiesų, ruošiausi kepti šokoladinį pyragą su karamele pagal Beatą. Tik neberadusi kaimynės duoto recepto, prisiminiau šį, gulintį kompiuterio archyvuose. Taigi, nuo savęs pridėjau karamelės ("Rududu"). 

Skanaus, šokolado mėgėjai! Pažadu, abejingi neliksite! ;)

Kvadratinei kepimo formai (25x16 cm) reikės:
250 g kokybiško 60%-70% šokolado
120 g sviesto
70 g cukraus
4 dideli, kambario temperatūros kiaušiniai. Tryniai atskirti nuo baltymų
3 v. š. miltų
žiupsnelis druskos
0,5 indelio "Rududu" (dėjau nuo savęs, recepte nebuvo)

Orkaitę įkaitinti iki 180° C. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi.
Garų vonelėje išlydyti šokoladą su sviestu. Nukėlus, leisti šiek tiek atvėsti, tuomet įmaišyti pusę cukraus kiekio, kiaušinių trynius ir miltus. 
Kiaušinių baltymus išplakti su druska, pamažu supilti likusį cukrų ir plakti, kol taps standūs. 
Trečdalį baltymų įmaišyti į šokolado masę, tada sukrėsti likusius ir atsargiai išmaišyti. 
Pusę tešlos sukrėsti į kepimo formą, arbatiniu šaukšteliu pamėtyti "Rududu" kąsnelių, užpilti likusią šokoladinę masę, o ant pyrago viršaus vėl - "Rududu". 
Kepti 25 min. (orkaitės funkcija "viršus-apačia-su vėjeliu"). Svarbu neperkepti!
Iškepusi visiškai atvėsinti ir nakčiai dėti į šaldytuvą. 
Pjaustyti kvadratėliais ir mėgautis! ;)







2014-06-02

Varškės apkepas pagal VMG (Virtuvės mitų griovėjus)


Ant palangės rikiuojasi šiokia tokia kolekcija VMG knygų ir žurnalų, bet receptus esu bandžiusi vos kelis. Šį visai atsitiktinai nužiūrėjau Delfi puslapyje. Įprastai į varškės apkepus dedamos manų kruopos, prieš tai mirkytos piene ar panašiai, nes ir aš taip iki šiol kepdavau. Iš VMG irgi tapo įprasta tikėtis kažko aukštyn kojom. O aukštyn kojom jie čia "apvertė" manų kruopas - išvirė košę ir sukrėtė į varškės masę. Ne stebuklas, ar ne? Bet skonį šis niuansas stipriai keičia. Man įspūdį padarė. Kolkas favorite receptas, kartotas jau nekart. Rekomenduoju ir jo dar neatradusiems. 

Kvadratinei formai 25x16 cm:

600-700 g varškės (9%)
6-7 kiaušiniai
6 v. š. cukraus
~200-250 ml pieno 
~250 g (4 v. š.) piene virtų manų kruopų
1 mango, obuolys, kriaušė ar kt. vaisius
vanilinio cukraus
1-2 v. š. džiuvėsėlių

Kiaušinius išplakti su cukrumi, sukrėsti varškę, išplakti el. mikseriu. Tuomet sukrėsti dar šiltą manų košę, įdėti vanilinio cukraus ir atsargiai išmaišyti šaukštu ar konditerine šluotele. 
Formą iškloti kepimo popieriumi, dugną pabarstyti džiuvėsėliais ir iškloti pjaustytu mango, obuoliu ar kt. vaisiumi. Užpilti varškės mase. 
Kepti apie 1 val. 180°C temperatūroje.

Recepto idėja: VMG