2012-05-28

Makaronai su daržovėmis ir feta


Skanu. Paprasta. Greita. Nužiūrėta iš kažkurio A. Armoškaitės interviu.

1 nedidelė cukinija
apie 250 g vyšninių pomidoriukų
pora VŠ fetos ar panašaus sūrio
alyvuogių aliejaus
provanso/ itališkų žolelių mišinio ar kt. turimų prieskoninių žolelių
pipirai
druska
makaronai
apie 200 g faršo tiems, kas negali gyventi be mėsos :)

Cukiniją supjaustyti kubeliais, pomidoriukus - perpus. Sudėti į kepimo formą, apibarstyti žolelėmis, druska, pipirais, pašlakstyti alyvyogių aliejumi, apibarstyti sūriu.  Kepti 200 °C temperatūroje apie 30 min.
Tiems, kam mėsa būtina visur, iš nurodyto faršo kiekio, paskaninto druska ir pipiriukais, galima pasiruošti nedidelius kukuliukus, apkepti keptuvėje, o tada jau kartu kepti nurodytą laiką, sukrėtus ant daržovių. Irgi vertas dėmesio variantas ;)
Išvirtus makaronus sumaišyti su iškepusiomis daržovėmis.
Skanaus!

2012-05-23

Kaimynės RUGINĖ DUONELĖ su raugu

Turbūt būsiu viena iš paskutinių, bandančių įsisukti į raugo dalybas ir naminės duonos kepėjų gretas. Pagaliau ir aš ryte kramsnoju kvepiančią riekę, o širdis džiaugiasi, kad rezultatas išgautas!
Reiktų tikriausiai prisipažinti, kad iki valgomo rezultato kelias buvo ilgokas, tik taip ir nesupratau, kur slėpėsi velniai. :) Keičiau viską – kvietinius „Ekstra“ miltus į stambaus malimo kvietinius, galiausiai tik į ruginius, „Nordic“ avižinius dribsnius į stambius lietuviškus, šaltą vandenį į šiltą ir atv., net skardinę kepimo formą į silikoninę! Savaitė po savaitės net po 2 val. kepimo vidus būdavo žalias! :( Įtariu, kad užknisau vyrą, gadindama miltus, o labiausiai – kaimynę, kantriai man dalinusią raugą ir kartu bandžiusią įminti nesėkmės mįslę. Bet tikiu, kad dabar jau visiems ramiau :) Ypač ačiū Renatai! :)

3 v. š. raugo
2 v. š. sėlenų
2 v. š. linų sėmenų
2 v. š. avižinių dribsnių (stambių, „Nordic“ netinka)
2 v. š. saulėgrąžų
1-1,5 v. š. cukraus
1,5 a. š. druskos
0,5 L šilto vandens
0,5 kg miltų (naudojau 200 g rupius ruginius ir 300 g viso grūdo ruginius)

Prieš kepant, raugą išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje apie 1 val.
Sumaišyti visus priedus, įdėti raugą, po truputį dėti miltus, pilti vandenį ir maišyti tešlą.
Kepimo formą ištepti aliejumi. Sukrėsti tešlą, 3 v. š. raugo atsidėjus kitam kartui. Palikti pakilti šiltoje vietoje iki 12 val.
20 min. duoną kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC temperatūros, po to sumažinti iki 170 ºC ir kepti 1-1,5 val. (kartais kepu net iki 2 val.).
Skanaus!

2012-05-18

Princo Čarlzo pyragėlis

Prisimenant garsias princo William'o vestuves, vaišinu jo mėgiamiausio saldumyno kopija ;) Pyragėlis su maža mano improvizacijos doze, bet nemanau, kad prastesnis. Kadangi kopija neidentiška, pakrikštytas princo Čarlzo (Charles) pyragėliu. Taip nusprendė vyras :) Smaguriaukite! ;)

250 g sausainių „Gaidelis“ (originaliame recepte „Digestives“)
4 „Snickers“ batonėliai po 50 g (originaliame recepte „Mars“)
75 g sviesto
50 g šokolado

Sausainius smulkiai sutrupinti. Šokoladukus ir sviestą susmulkinti į gabaliukus,  ištirpinti puode ir užpilti ant sausainių. Masę gerai išmaišyti.
Formą iškloti maistine plėvele (naudojau apvalią 18 cm skersmens formą), o sukrėstą masę gerai suspausti šaukštu. Viršų aplieti išlydytu šokoladu. Dėti į šaldytuvą maždaug 1 val.

Recepto šaltinis: Beatos virtuvė

2012-05-17

Morkų pyragas

Niūrią dieną yra kuo pasidžiaugti! Galų gale pavyko “susidraugauti” su morkytėmis pyrage- rezultatas tikrai valgomas! Tobula spalva, skaniai minkštas ir drėgnas – visiška priešingybė iki šiol keliavusiems į šiukšliadėžę :)Turbūt svarbu gerai išplakti ir „atkasti“ teisingą receptą ;)

100 g minkšto sviesto
120 g cukraus
2 kiaušiniai
150 g smulkiai tarkuotų morkų (1,5 morkos)
100 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių (1 apelsinas)
160 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių

Glaistui:
1-2 v. š. citrinų sulčių
3-4 v. š. cukraus pudros

Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, supilti išplaktus kiaušinius, išmaišyti. Sudėti tarkuotas morkas, supilti apelsinų sultis, vėl gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, suberti į morkų masę ir darkart gerai išmaišyti.
Tešlai naudojau 18 cm skersmens apvalią kepimo formą. Kepti 180 °C temperatūroje 45 min. Atvėsusį pyragą apšlakstyti glaistu.

Recepto idėja iš: Citrina ir bulvė