2015-10-27

Sausainiai "Varškės bučinukai"

 

Receptus renkuosi pagal savo skonio receptorius, juos skaitau, įdėmiai vertinu nuotraukas, o tada jau įsivaizduoju skonį. Šių sausainių receptas prieš akis man šmėžavo jau gerą pusmetį. Gaminti patingėjau, tačiau susikūriau sau pramogą – šeštadieniais nuvažiuoti į ūkininkų turgų, vykstantį tik tą vieną dieną prie Vilniaus Akropolio. Ten tokia moteriškė palapinėje pardavinėja sovietinio palikimo saldumynus. Šalia jų atsirado ir šitie sausainiai. Vietoj “geros saujos” ji man vis įsiūlo puskilogramį arba kilogramą. Ir taip visiems! :D Tobula pardavėja – pats su savimi nesusitari, o ji įtikina, kad verta imt daugiau, nes “viskas tobulai skanu” :D
Pagaliau bandau pati. Pasirodo, viskas paprasta ir pakankamai greita. Dailūs, skanūs, tik antrą ir trečią dieną jau ne tokie tobuli kaip kątik iš orkaitės, kai viršus traškus ir minkšti viduje.
Dar vienas geras receptas su varške! Kepiau jau dukart ir tikrai dar prie jų gryšiu.
 
2-iems kepimo skardoms reikės:
250 g varškės (9%)
70 g sviesto
200 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
3 valg. š. cukraus
žiupsnelis druskos
1 a. š. vanilinio cukraus arba maltos vanilės („Kotanyi“)
Cukraus (sausainių apibarstymui)
 
Varškę ištrinti su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi. Išlydytą sviestą išsukti su varškės mase, tada įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Užminkyti tešlą. Palaikyti 30 min. šaldiklyje ir dar 30 min. šaldytuve arba iš viso 1 val. tik šaldytuve.
Kad lengviau kočiotųsi, tešlos galima atsignybti tik dalį, o kitą palikti šaldytuve. Iš iškočioto tešlos gabalėlio stiklinės arba vyno taurės pagalba (priklausomai nuo norimo dydžio) išspausti apskritimus. Kiekvieną apskritimą apiberti cukrumi, perlenkti pusiau, tada galima kraštelį sutepti vandeniu, kad geriau sukibtų ir vėl perlenkti bei „įmerkti“ į cukraus masę, kad juo apliptų sausainuko viršus. Dar galima šiek tiek spustelti, kad forma išsilaikytų kepant. Sausainiai kepami kep. popieriumi išklotoje skardoje, 180° C temperatūroje, apie 15-20 min., kol pagelsta ir lengvai apskrus.
 
Recepto idėja čia

2 komentarai: