2012-02-07

Plikyti sausainukai


Jie tokie, kokius vaikystėje parnešdavo mama. O pirmas kartas, sakyčiau, visai vykęs. Dovanojau juos savo geriausiai draugei, kuri su svarstyklėmis nedraugauja :)
Prie jų dar būtinai grįšiu. Skanaus!

350 ml pieno
75 g sviesto
75 g cukraus
170 g miltų
3 kiaušiniai


Į puodą supilti pieną, sudėti sviestą ir cukrų. Nuolat maišant kaitinti, kol masė užvirs. Užvirus masei, puodą nukelti nuo ugnies ir suberti miltus. Gerai išmaišyti. Tešla turėtų atšokti nuo puodo sienelių. Leisti masei atvėsti, o tada po vieną įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti (aš pabaigoje minkiau rankomis, taip tešla gavosi vientisesnė).
Paruoštą tešlą dėti į konditerinį maišelį/švirkštą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti sausainius. Kepkite 190°C karštumo orkaitėje apie 25 min. (originaliame recepte nurodoma kepti 15 min. Keista, nes mano sausainiai po tiek laiko buvo dar žali ir neapskrudę).
Išimtiems iš orkaitės sausainukams leiskite atvėsti, nes kol jie šilti, vidus atrodo apgaulingai neiškepęs :)

Recepto šaltinis: čia

19 komentarų:

  1. Na ką, nešimės Morką ir praįysimės ragauti :))))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visad prašom! Visad laukiu! Ypač su Morka!!! :D

      Panaikinti
  2. Man kaip tik neseniai buvo kilusi mintis iskepti plikytu sausainiu, tokiu kaip senoveje pirkdavom; mano vaikai tokiu sausainiu net neragave; o ar Lietuvoje dabar buna pirkti plikytu sausainiu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, tikrai siūlau išbandyti. Gal ir šiuolaikiniams vaikams patiks? :D Aš tiek metų maniau, kad plikyta tešla - mistinis sudėtingumas, o šiandien mitas žlugo. Neįtikėtinai paprasta.
      Taip, Lietuvoje parduotuvėse saldumynų pasirinkimas galingas- nuo....iki plikytų sausainukų :) Ir jie tikrai ne prastesni nei vaikystėje, bet naminiai kvepia namais :) Skirtumas tik toks :)

      Panaikinti
  3. ai kaip gardžiai atrodo:) ir tikrai taip paprastai pagaminami:) super;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai tikrai, Oditele, paprasti ir greiti. Kepiau apie 30 min., nes vis atrodė, kad vidus žalias & dėl to šiek tiek apskrudę gavosi. Bet, kaip ir minėjau, tikras vaizdas būna ataušus, todėl kept siūlau apie 25 min. ;)

      Panaikinti
  4. Niam, patys mėgstamiausi, patys mylimiausi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reda, labai nesudėtinga, pabandyk! ;) Nebent labai labai ir tuoj pat užsinori, tada gelbės tik parduotuvė :D Skanaus!

      Panaikinti
    2. Vilma, tai, kad jau begalė kartų bandyta, ir fotkių pilna įdėta pas mane, tik receptas su nuorodom :) kepu, kai tik ūpas.. :)

      Panaikinti
    3. Oi, sorry, apsileidimas, neapsižiūrėjau! Tai su tavim galima tada pasitarti :) Kiek laiko juos kepei&kokioj temperatūroj? Maniškiai kol neatvėso, man vis atrodė žali, gal dėl tos baimės šiek tiek perkepę gavosi. :)

      Panaikinti
    4. Receptą visada žiūriu pas Aguonėlę, tai taip ir kepu - 190 C temperatūroj ir apie 10-15 minučių..šiuos sausainėlius tobulus iškepti nėra taip ir paparasta, na iškepti kaip ir nesudėtinga , bet tobuli nevisada gaunasi :) pas save aš jau atitaikiusi kurioj orkaitės lentynoj dėti...ir vis žiūriu stebiu laiką.. ir jau 'atkaliau' kaip sakoma, savo sistemą, todėl iškepu gražučius, nesubliuškusius, vienodai apskrudusius sausainėlius :))
      Taigi, o pas Tave kokia orkaitė? elektrinė ar dujinė? jei dujinė, tai suprantama, kodėl Tau ilgiau kepė, bet jei elektrinė, tai labai, net labai keista, kad po 15 minučių sausainėliai buvo žali, turbūt į neįkaitintą orkaitę dėjai kepti, kitos priežasties neišsivaizduoju... ;)

      Panaikinti
    5. Na, mano orkaitė elektrinė ir šiuolaikinė :) Vieną partiją kepiau "viršus apačia su vėjeliu", o kitą "be vėjelio", rezultatai, sakyčiau vienodi (kišau tikrai į įkaitintą). Tiesą sakant, ir aš buvau ištraukusi po 15 min., bet paragavus, man jie pasirodė nedakepę, o paskui jau pasirodė šiek tiek perkepę. :) Kaip jau minėjau, kitąkart teks pabandyti kitaip ir atrasti "aukso vidurį" :)

      Panaikinti
  5. Hehe teisingas tas Astos receptas, kad ir kur ji jį rado :) labai norėčiau dabar tokių

    AtsakytiPanaikinti
  6. O aš dabar kokio sūrpyragio arba brownie...mmmmmhhhh

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš juos labai mėgstu.. Ir mano vyras labai mėgsta. Bet niekad nebandžiau daryti, nes labai bijau kad nepavyks.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Medeja, aš irgi visą laiką maniau, kad plikyta tešla ne man, o, pasirodo, juokų darbas! ;) Tikrai nesudėtingiau nei blynai, tik kepti reikia tinkamoje temperatūroje :D Kaip ir minėjau, man per 15 min. jie tikrai neiškepa. Berods, AJ Receptai blog'e mačiau tokįpat pastebėjimą. Vadinasi, ne man vienai :) Taigi, apie 25-30 min. 190 C temperatūroje. Sėkmės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O sviestą būtina naudot ar kažin išeitų su riebalų mišiniu? Kartais tas mišinys visą reikalą pagadina..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš, tiesą sakant, niekada ir niekur nenaudoju jokių mišinių ir subproduktų. Geriau jau šiek tiek brangiau, bet užtikrinta dėl skonio ir rezultato :) Galų gale, apžiūrėjus visą PC pasiūlą, tikrai įmanoma rasti net ir tikrų produktų už tą pačią ar net mažesnę kainą nei visi pusgaminiai ;)

      Panaikinti
  10. Aš ne dėl kainos.. Aš dėl visų tų kitų blogumų dažniausiai renkuos kur įmanoma mažiau riebius, su mažiau cukraus ir pan. produktus. Na bet kuriuo atveju nusipirkau vakar sviesto :D

    AtsakytiPanaikinti