2012-12-18

Naminės minkštos karamelės su cinamonu


Dar viena idėja Kalėdinių dovanų maišeliui. Man patinka, kad jos minkštos (gal šiek tiek per daug, kitąkart pavirčiau šiek tiek ilgiau) ir tąsios. Skoniu labai panašios į vaikystės "Karvutes".

Reikės:

300 ml grietinėlės (35%)  
4 VŠ sviesto
1/4 AŠ druskos
300 g cukraus
50 ml auksinio sirupo
50 ml vandens
1/2 VŠ vanilės ekstrakto
Galima įdėti cinamono, riešutų, čili ir pan.

Indas 8x8 cm arba panašaus dydžio
Indą, į kurį bus pilama karamelė, iškloti kepimo popieriumi arba tiesiog ištepti aliejumi.
Ant vidutinės ugnies pakaitinti grietinėlę, sviestą ir druską, kol sviestas išsilydys. Nukelti ir palikti praaušti. Dideliame puode supilti cukrų, auksinį sirupą ir vandenį, pamaišyti, kad cukrus sudrėktų, daugiau nemaišyti. Kaitinti. Puodo šonus tepti drėgnu konditeriniu šepetėliu, kad nesikristalizuotų.
Verdant sirupą, pirmiausia, pasimatys maži burbuliukai, tada taps skaidrus ir pradės greitai virti. Po to pradės tamsėti, tirštėti ir atsiras karamelės kvapas. Iš viso virti ant vidutinės ugnies apie 10-15 min, į pabaigą pamaišant. Kai sirupas taps pakankamai rudas ir tirštas (svarbu nesudeginti!), nukelti nuo ugnies, supilti grietinėlės-sviesto mišinį ir maišyti, kol masė taps vientisa.
Karamelę vėl pakaitinti, nemaišant 5-10 min. ir nukelti. Įmaišyti vanilės ekstraktą.
Karamelę supilti į formą (puodo negramdyti, nes ten gali būti nuosėdų) ir palikite atvėsti kambario temperatūroje 2 val., o paskui šaldytuve. 
Sustingusią išimti iš indo, supjaustyti aštriu ir šiltu arba riebalais išteptu peiliu ir suvynioti į popieriukus (aš naudojau kepimo popierių).
Kambario temperatūroje jas galima laikyti maždaug 2 savaites.

Receptas: The Kitchn

9 komentarai:

  1. Skoniu man tikrai jas primena, tik konsistencijos noretusi standesnes, todel pavirciau dar siek tiek, pries pilant grietinele arba po jos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. pagaliau... turesiu 2 laisvas dienas... ir musu namuose pakvips Kalėdomis:) saldainiai nuostabūs! puosciau jais eglute:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Be galo skaniai atrodo, nors jau nebeišvirsiu nieko :) nuo ryt atostogos su didele doze miego :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Indre! :) Tiesa sakant as irgi jau ishsikvepiau, o ruosiaus isbandyt dar ir ta, ir ana...nuo per gausaus kepimo nebeliko malonumo :)
      Gaudyk kvapa,ilsekis, kd prie stalo sedant butu grizes apetitas! ;))

      Panaikinti
    2. Aciu, Indre! :) Tiesa sakant as irgi jau ishsikvepiau, o ruosiaus isbandyt dar ir ta, ir ana...nuo per gausaus kepimo nebeliko malonumo :)
      Gaudyk kvapa,ilsekis, kd prie stalo sedant butu grizes apetitas! ;))

      Panaikinti
  4. Kas tai auksinis sirupas? Galima ji kazkuo pakeisti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo tikrai yra didžiosiose maximose, Dan sugar gamybos. Manau, medum galima būtų keisti.

      Panaikinti