Kadangi
net ir šaltą žiemą diena veja dieną ir vis stipriau pakvimpa Kalėdomis, tenka
kibti į kepimų repeticijas. Kažkodėl būtent šiemet užfiksavau masinę maniją kepti
brandintus pyragus, nors pamenu, kad ir pernai vyko diskusijos apie tai.
Prisipažinsiu, šiemet irgi patingėjau...litukų taip pat pagailėjau, nes kiekiai
tokiam pyragui milžiniški- daugiau nei 1 kg džiovintųvaisių ir puslitris
gero brendžio! Oho…Gerai, kad po ranka
pasitaikė
žymiai paprastesnis vaisinio pyrago variantas- nei jo brandinti, nei vyro
brendžiuko paaukoti nereikia :)
Kažkuriam
Kalėdiniam pasisėdėjimui jį tikrai pakartosiu. Ir labai rekomenduoju visiems,
kas mėgsta Kalėdomis kvepiančius pyragus. Jame pilna vaisių ir nedaug tešlos,
toks panašus į meduolį, bet ir ne visai...idealus žiemai!Kepimo forma Ø18 cm
Reikės:
170 g džiovintų slyvų 90 g džiovintų abrikosų
125 g razinų
40 g džiovintų spanguolių
90 g sviesto
70 g tamsaus muscovado cukraus
70 ml auksaspalvio sirupo
2 VŠ konjako, brendžio ar kavos likerio
1 apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės
1 VŠ meduolių prieskonių
1,5 VŠ kakavos
2 vnt. kiaušinių
75 g miltų
35g maltų migdolų
1 AŠ kepimo miltelių
Eiga:
Vaisius nuplauti ir nusausinti, o stambesnius
supjaustyti. Į puodą sudėti visus džiovintus vaisius, sviestą, auksinį sirupą,alkoholį,
taip pat išspausti apelsino sultis bei nutarkuoti žievelę, suberti meduolių
prieskonius ir kakavą. Viską kaitinti ant vidutinės kaitrumo ugnies, kol pradės
virti, tuomet vis pamaišant, leiskite pavirti 10 min. Puodą nukelti nuo ugnies
ir palikti 30 min., kad atvėstų.Kai masė bus pravėsusi, supilti šiek tiek paplaktus kiaušinius, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir maltus migdolus. Viską išmaišyti.
Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi ir supilti paruoštą masę.
Orkaitę įkaitinti iki 150°C ir kepti apie 1 val. Ar pyragas iškepęs, patikrinti mediniu pagaliuku. Leisti pyragui ataušti.
Receptas
adaptuotas pagal: čia
As taip pat turiu nusiziurejus kelis receptus tokiu pyragu :) viena su mirkytais vaisiais, kita su nemirkytais :)
AtsakytiPanaikintiMirkytiems man siemet dar pagailo didelio kiekio alkoholio...jei kartais nesigautu :D
PanaikintiJau šiemet man saldžių pyragų pakaks :) (po vakar mielinės tešlos minkymų ir 60 sausainių kepimo, šokoladinės kakavos gamybos :D ). Bet paragaut visai norėčiau :) žinai, viena yra gaminti, o kita valgyti.
AtsakytiPanaikintiZinai, as irgi mieliau kartais ragauciau nei kepciau :) vakar kaip tik kepiau 2 i svecius, visi megavosi, o man dziaugsmo tik tiek, kad kitiems skanu ;) Tik kad aplink niekas nekepa :( bet as dar smalsumo ir upo turiu, kepsiu, o paskui turbut purtysiuos nuo visko kaip tu :D
PanaikintiZinai, as irgi mieliau kartais ragauciau nei kepciau :) vakar kaip tik kepiau 2 i svecius, visi megavosi, o man dziaugsmo tik tiek, kad kitiems skanu ;) Tik kad aplink niekas nekepa :( bet as dar smalsumo ir upo turiu, kepsiu, o paskui turbut purtysiuos nuo visko kaip tu :D
Panaikinti