Nors jau keletą
metų iš tinklaraščio į tinklaraštį keliauja brandintų kalėdinių pyragų
receptai, šį iššūkį priėmiau tik šiemet. Kaip tik dar buvo visos geros trys
savaitės iki švenčių, todėl vieną vakarą grįžau su puslitriu brendžio, skirto
TIK pyragui. Ne mažas kiekis, jei vartoti jį ne pyrago pavidalu! ;)
Labai panašų pyragą esu kepusi praėjusioms Kalėdoms, tik be alkoholio. Šis, nors ir brandintas beveik mėnesį ir gardintas kokiais 300 ml brendžio, nedaug kuo
skyrėsi- gausus vaisių, meduolinis skonis ir tas slaptas nenupasakojamas
poskonis, įtariu, atsiradęs tų 3-jų savaičių ir brendžio
dėka.
Jei tik mokate laukti ir išlaukti, bandykite! Skanu,
įdomu, puikiai laikosi ir ragaujantiems bus ką papasakoti ;)
ø22 cm formai reikės:
- 200-250 ml brendžio
- 1 apelsinas, sultys ir žievelė
- apie 1 kg 300 g įvairių džiovintų vaisių ir riešutų (razinų “Jumbo”, spanguolių, abrikosų, slyvų, migdolų ar kt.)
- 250 g kambario temperatūros sviesto
- 250 g rudojo cukraus
- 2 v. š. auksaspalvio sirupo arba
medaus
- 4 kiaušiniai
- 275 g miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 2 a. š. cinamono
- 2 a. š. malto imbiero
- 2 a. š. malto kardamono
Stambesnius džiovintus vaisius supjaustyti gabalėliais, sumaišyti su
likusiais vaisiais ir užpilti pašildytu brendžiu. Laikyti kambario
temperatūroje maždaug parą.
Orkaitę įkaitinti iki 170°C. Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi, šonus ištepti
aliejumi arba sviestu.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki
purumo. Įlašinti rudojo
sirupo. Išplakti kiaušinius. Po truputį juos supilti į sviesto masę, į ją
įtarkuoti apelsino žievelės.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, prieskoniais
ir įmaišyti/įsijoti į sviesto masę. Viską gerai išmaišyti.
Į džiovintus vaisius supilti apelsino sultis. Tada
vaisius atsargiai įmaišyti į tešlą. Viską supilti į kepimo formą, išlyginti.
Viršų uždengti folija. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 150°C ir kepti apie 40-60
min., kol patikrinus pagaliuku, tešla nebekibs ir nebesivels.
Iškepusį pyragą išimti iš orkaitės ir ataušinti ant
grotelių, suvynioti į kepimo popierių arba foliją, įdėti į maišelį ir brandinti
kambario temperatūroje, pvz. spintelėje, 1-4 sav. Kartas nuo karto galima
palaistyti keliais šaukštais brendžio.
Puošti siūlau glajumi iš cukraus pudros ir citrinos sulčių.
Skanaus!
Receptas: Taste.com.au
Skanėstas.. Šiais metais apringau, bet pernai dariau panašaus kažką :)
AtsakytiPanaikintiSu Naujaisiais!
Aciu, Medeja! Ir Tave su Naujais! Mane pyragas irgi kazkuo uzkabino, nors negaliu pasakyti, kad labai skiriasi nuo panasaus nebrandinto :)
AtsakytiPanaikinti