Tiesiog puikus, paprastas atradimas ir krūva galimybių variacijoms!
Tešlai:
125 g šalto sviesto
1 a. š. obuolių acto
1/4 stiklinės (60 ml) ledinio vandens
195 g miltų125 g šalto sviesto
1 a. š. obuolių acto
1/4 stiklinės (60 ml) ledinio vandens
1 v. š. cukraus
1/2 a. š. druskos
Įdarui:
3 v. š. maltų riešutų
3 v. š. maltų džiūvėsėlių
1-2 v. š. spanguolių (naudojau džiovintas)
2 didesni obuoliai
3/4 stiklinės rudojo cukraus
1 v. š. imbiero-citrinos-medaus mišinio
1 v. š. ištirpinto sviesto
1 v. š. rupaus cukraus (naudojau Demerara)
Tešlai: šaltą sviestą supjaustyti mažais
gabalėliais. Ledinį vandenį sumaišyti su actu. Sumaišius miltus, cukrų ir
druską, suberti smulkintą sviestą ir pirštų galais maišyti, kol masė taps
panaši į trupininius. Pamažu pilti vandens-acto mišinį, kaskart vis pasukant,
kol tešla pradės lipti. Tešlą išversti ant sauso pamiltuoto paviršiaus ir
suminkyti fraisage metodu. Tešlą suspausti į poros
centimetrų storio diską, įsukti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą 3 – 4
valandoms, arba pernakt.
Kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi. Orkaitę
įkaitinti iki 200 °C.
Atšalusią tešlą iškočioti tarp dviejų sviestinio
popieriaus lakštų į 3 – 4 mm storio skritulį. Iškočiotą tešlą perkelti ant
paruoštos kepimo skardos ir įkišti į šaldytuvą, kol ruošiamas įdaras.
Įdarui: mažame dubenėlyje sumaišyti maltus
riešutus ir maltus džiūvėsius. Nuluptą obuolį supjaustyti postambiais (2 – 3 cm
dydžio) gabalėliais. Dubenyje sumaišyti spanguoles, obuolio gabalėlius, cukrų, imbiero-citrinos-medaus
mišinį.
Iš šaldytuvo išimti skardą su tešla. Ant tešlos
užbarstyti riešutų-džiūvėsių mišinį ir jį tolygiai paskirstyti po visą
paviršių, paliekant maždaug 2,5 cm pločio nepadengtą kraštą. Ant viršaus
paskirstyti įdarą. Tešlos kraštus užlenkti ant įdaro ir šiek tiek prispausti.
Tešlos kraštus patepti tirpintu sviestu. Visą paviršių apibarstyti rupiu
cukrumi.
Kepti maždaug 35 – 40 minučių, kol pyrago kraštai
gražiai paruduos.
Recepto
idėja: Vaikai ir vanilė
Vilma - vaje kokia grazi tavo galete!!
AtsakytiPanaikintiAciu, Ausra, bet kam jau kam girti, kai Taviskes visos grazuoliu grazuoles! :D Patikek, sitas receptas toks vykes, ir toks populiarus- pirstus visi laizosi! Tad darkart dekui uz tai, kd istraukei ji i dienos sviesa ir pasidalinai su valgytojais ir kepejais. Jis mano - vienas mylimiausiu ;)
AtsakytiPanaikinti