2012-10-27

Obuolių ir spanguolių galette


Tiesiog puikus, paprastas atradimas ir krūva galimybių variacijoms!

Tešlai:
125 g šalto sviesto
1 a. š. obuolių acto
1/4 stiklinės (60 ml) ledinio vandens
195 g miltų
1 v. š. cukraus
1/2 a. š. druskos

Įdarui:
3 v. š. maltų riešutų

3 v. š. maltų džiūvėsėlių
1-2 v. š. spanguolių (naudojau džiovintas)
2 didesni obuoliai
3/4 stiklinės rudojo cukraus
1 v. š. imbiero-citrinos-medaus mišinio
1 v. š. ištirpinto sviesto
1 v. š.  rupaus cukraus (naudojau Demerara)


Tešlai: šaltą sviestą supjaustyti mažais gabalėliais. Ledinį vandenį sumaišyti su actu. Sumaišius miltus, cukrų ir druską, suberti smulkintą sviestą ir pirštų galais maišyti, kol masė taps panaši į trupininius. Pamažu pilti vandens-acto mišinį, kaskart vis pasukant, kol tešla pradės lipti. Tešlą išversti ant sauso pamiltuoto paviršiaus ir suminkyti fraisage metodu. Tešlą suspausti į poros centimetrų storio diską, įsukti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą 3 – 4 valandoms, arba pernakt.
Kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi. Orkaitę įkaitinti iki 200 °C.
Atšalusią tešlą iškočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų į 3 – 4 mm storio skritulį. Iškočiotą tešlą perkelti ant paruoštos kepimo skardos ir įkišti į šaldytuvą, kol ruošiamas įdaras.
Įdarui: mažame dubenėlyje sumaišyti maltus riešutus ir maltus džiūvėsius. Nuluptą obuolį supjaustyti postambiais (2 – 3 cm dydžio) gabalėliais. Dubenyje sumaišyti spanguoles, obuolio gabalėlius, cukrų, imbiero-citrinos-medaus mišinį.
Iš šaldytuvo išimti skardą su tešla. Ant tešlos užbarstyti riešutų-džiūvėsių mišinį ir jį tolygiai paskirstyti po visą paviršių, paliekant maždaug 2,5 cm pločio nepadengtą kraštą. Ant viršaus paskirstyti įdarą. Tešlos kraštus užlenkti ant įdaro ir šiek tiek prispausti. Tešlos kraštus patepti tirpintu sviestu. Visą paviršių apibarstyti rupiu cukrumi.
Kepti maždaug 35 – 40 minučių, kol pyrago kraštai gražiai paruduos.

Recepto idėja: Vaikai ir vanilė

2 komentarai:

  1. Vilma - vaje kokia grazi tavo galete!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu, Ausra, bet kam jau kam girti, kai Taviskes visos grazuoliu grazuoles! :D Patikek, sitas receptas toks vykes, ir toks populiarus- pirstus visi laizosi! Tad darkart dekui uz tai, kd istraukei ji i dienos sviesa ir pasidalinai su valgytojais ir kepejais. Jis mano - vienas mylimiausiu ;)

    AtsakytiPanaikinti