Originaliame
recepte ši duonelė kepama ketaus puode su dangčiu. Tokio neturiu, pirkti
nesiruošiau, o skolintis irgi nebuvo iš ko. Nutariau surizikuoti ;) Ruošiau
tešlą iš pusės nurodyto kiekio, perpus maišiau rupaus malimo ir įprastus kvietinius
miltus, o patalpinau į porcelianinį puodą troškinimui. Būtent dėl jo teko
sumažinti temperatūrą nuo rekomenduojamų 250 °C iki 180 °C. Rezultatas – liux! Tik
kitąkart bandysiu išgauti intensyvesnį skonį.
Reikia:
720 ml kvietinių miltų (jei naudojami ir rupaus malimo kvietiniai miltai, prireiks daugiau vandens nei nurodyta)
720 ml kvietinių miltų (jei naudojami ir rupaus malimo kvietiniai miltai, prireiks daugiau vandens nei nurodyta)
1/4 a. š. sausų mielių
1 1/4 a. š. druskos
1 1/3 puodelio šalto vandens 1 1/4 a. š. druskos
Miltus sumaišyti su druska ir mielėmis, supilti vandenį ir viską išmaišyti. Dubenį uždengti maistine plėvele ir palikti per naktį kambario temperatūroje (aš palikau prie radiatoriaus). Kilti turėtų apie 12-16 val.
Iškilusią tešlą išversti ant miltais pabarstyto stalo ir perlenkti
keletą kartų. Suformuoti rutulį ir dėti ant gausiai miltais pabarstyto medvilninio
ar lininio rankšluosčio (barsčiau rupaus malimo miltais, įprastais miltais ir
sėlenomis). Uždengti ir kildinti apie 2 val.
Likus pusvalandžiui iki kilimo pabaigos, įkaitinti orkaitę iki
180 °C ir į ją įdėti puodą su dangčiu.
Orkaitei įkaitus, išimti puodą, nukelti dangtį ir į vidų įmesti
tešlą. Uždengti dangčiu ir kepti apie 60 min. Tada nuimti dangtį ir kepti dar
apie 20 min., temperatūrą sumažinus iki 150-160°C.
Iškepusią duoną atvėsinti, o tada jau išimti iš indo.
Skanaus!
Recepto
šaltinis: Viktoro užrašai
Puiku :)
AtsakytiPanaikintiAs is viso kiekio kai kepiau, tai siandie i darba pasidariau 2 sumustinius, suvalges net vakarienes nebenoriu, nekalbant apie pietus, tokios 'mazos' riekutes gavos :) Beje patariama i puoda tesla mesti siule i virsu, man metant, tai buvo dziaugsmo, kad ji is viso ikrito, net nespejau suziuret kur ten ta siule buvo :)
Nebuciau spejusi ir as tos siules suziureti, labai jau "greita" ta tesla :D Bet paprasciau nei ciabatta :D O del skonio, tai kitakart tikrai desiu daugiau druskos, o greiciausiai dar ir cukraus. Norisi intensyvesnio varianto. Siaip tekstura l. faina ir lengvai pavykstanti. Dekui, Viktorai uz pasidalinta ideja ;)
Panaikinti