2012-10-29

Neminkoma šviesi duona


Originaliame recepte ši duonelė kepama ketaus puode su dangčiu. Tokio neturiu, pirkti nesiruošiau, o skolintis irgi nebuvo iš ko. Nutariau surizikuoti ;) Ruošiau tešlą iš pusės nurodyto kiekio, perpus maišiau rupaus malimo ir įprastus kvietinius miltus, o patalpinau į porcelianinį puodą troškinimui. Būtent dėl jo teko sumažinti temperatūrą nuo rekomenduojamų 250 °C iki 180 °C. Rezultatas – liux! Tik kitąkart bandysiu išgauti intensyvesnį skonį.

Reikia:
720 ml kvietinių miltų (jei naudojami ir rupaus malimo kvietiniai miltai, prireiks daugiau vandens nei nurodyta)
1/4  a. š. sausų mielių
1 1/4 a. š. druskos
1 1/3 puodelio šalto vandens

Miltus sumaišyti su druska ir mielėmis, supilti vandenį ir viską išmaišyti. Dubenį uždengti maistine plėvele ir palikti per naktį kambario temperatūroje (aš palikau prie radiatoriaus). Kilti turėtų apie 12-16 val.
Iškilusią tešlą išversti ant miltais pabarstyto stalo ir perlenkti keletą kartų. Suformuoti rutulį ir dėti ant gausiai miltais pabarstyto medvilninio ar lininio rankšluosčio (barsčiau rupaus malimo miltais, įprastais miltais ir sėlenomis). Uždengti ir kildinti apie 2 val.
Likus pusvalandžiui iki kilimo pabaigos, įkaitinti orkaitę iki 180 °C ir į ją įdėti puodą su dangčiu.
Orkaitei įkaitus, išimti puodą, nukelti dangtį ir į vidų įmesti tešlą. Uždengti dangčiu ir kepti apie 60 min. Tada nuimti dangtį ir kepti dar apie 20 min., temperatūrą sumažinus iki 150-160°C.
Iškepusią duoną atvėsinti, o tada jau išimti iš indo.
Skanaus!

Recepto šaltinis: Viktoro užrašai

2 komentarai:

  1. Puiku :)
    As is viso kiekio kai kepiau, tai siandie i darba pasidariau 2 sumustinius, suvalges net vakarienes nebenoriu, nekalbant apie pietus, tokios 'mazos' riekutes gavos :) Beje patariama i puoda tesla mesti siule i virsu, man metant, tai buvo dziaugsmo, kad ji is viso ikrito, net nespejau suziuret kur ten ta siule buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nebuciau spejusi ir as tos siules suziureti, labai jau "greita" ta tesla :D Bet paprasciau nei ciabatta :D O del skonio, tai kitakart tikrai desiu daugiau druskos, o greiciausiai dar ir cukraus. Norisi intensyvesnio varianto. Siaip tekstura l. faina ir lengvai pavykstanti. Dekui, Viktorai uz pasidalinta ideja ;)

      Panaikinti