2013-02-03

Apelsinų keksas su aguonomis

 
 
Ilgą laiką galvoje sukosi mintis, kad norėtųsi kažko spalvingo, kvapnaus ir žiemiško. Mintis, žinoma, - saldi. Kitokių čia nebūna :) Ir vieną dieną ta mintis užkliuvo už šio recepto. Citrusiniai vaisiai ir aguonos – spalvotos Kalėdos! Nors jos jau seniai prisiminimuose, keksas idealiai tinka šaltiems vakarams prie arbatos. Bet ypač kirba nurankioti apelsinų cukatas. Jų čia užpilčiau kad ir dvigubą porciją!!! Kvapnių smaguriavimų! ;)
 
Keksui:
80 g aguonų
180 ml pieno
200 g kambario temperatūros sviesto
2 AŠ nutarkuotos apelsino žievelės
200 g cukraus
3 kiaušiniai
450 g miltų
1,5 AŠ kepimo miltelių
120 ml apelsinų sulčių

 
Sirupui:
180 g cukraus
200-250 ml apelsinų sulčių
2 apelsinų žievelės

 
Aguonas sumaišyti su pienu ir palikti pabrinkti. Sviestą išsukti su cukrumi ir apelsino žievele, tada po vieną įplakite kiaušinius. Atskirame inde sumaišyti miltus su kepimo milteliais. Apelsinų sultis supilti į pieną su aguonomis. Į sviesto-kiaušinių masę per kelis kartus įmaišyti miltus ir įpilti pieno-aguonų-sulčių mišinį. Tešlą supilti į kekso formą. Kepti apie 1 val. 160°C temperatūroje, kol tešla, patikrinus pagaliuku, prie jo nebekibs.
Sirupo virimas: į puodą supilti apelsinų sultis, cukrų ir smulkiai supjaustytas žieveles. Virti ant lėtos ugnies vis pamaišydami, kol sirupas užvirs ir pradės tirštėti. Tada nukelti ir leisti pravėsti.
Iškepusį keksą apipilkite sirupu ir palikite susigerti.

 
Šaltinis: čia

4 komentarai:

  1. Kažkur kažką tokio mačiau jau.. ir pagalvojau, kad skanus turėtų būt dalykas, bet vis dar neprisiruošiau išsikept :) žiemą toks apelsininis prie arbatos tikras puikumas..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Medeja, matei tikriausiai ten pat, kur ir aš - skonių blog'e :D Man ji taip knietėjo išbandyti, kd ilgai sąraše neužsibuvo. Tik valgiusiems jis patiko labiau nei man. Nepatiko, kd trupėjo, nors labai panašų (tik be aguonų) esu kepusi ir įtiko idealiai. Pabandysiu darkart pasitikrinimui. O visko vinis jame - sirupas su cukatomis ;) Galėčiau kabliuoti šaukštu. Sėkmės, lauksiu Tavo nuomonės apie jo skonį ;)

      Panaikinti
  2. Medėja, aš žinau, kur tu matei :) Woolworths :D Aš neseniai ten pirkau tokį, nes visiškai nebuvo laiko kažką kepti. Vyras nelabai pyragus ir keksus valgo, bet kažkodėl to paragavo ir dabar vėl nori, kad nupirkčiau, nes buvo labai drėgnas ir purus.

    Vilma, o taviškis irgi drėgnas ir purus? Mano pirktinis irgi trupėjo pjaustomas, tai gal čia visuotinis apelsininio kekso su aguonomis bruožas ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, nepasakyciau, kad jis dregnas. Labiau gal standartinis keksas. Pirma diena pjaustant trupejo, antra taip pat...butent ta savybe man ir nepatiko. Zodziu, graziai supjaustyti-sudetingas reikalas. Bet viena dregna ir netrupanti zinau-Neringos "Dregnas keksas su karamelizuotais migdolais" http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/pyragai-pyrageliai/keksiukai-mufinai/dregnas-keksas-su-karamelizuotom-migdolu-plokstelem.html. Esu kepusi ne karta-labai geras ;)

      Panaikinti