2014-03-28

NAPOLEONAS



Istoriją turbūt reikėtų pradėti nuo to, kad nejutau simpatijų “Napoleonui” (kalbu tik apie tortą :)), nejutau silpnumo suvalgyti jo nors gabalėlį, kad siela uždainuotų, nes tokio ir ragavusi nebuvau. Visad svajojau atrasti minkštą, lengvą ir būtinai labai drėgną. Apie parduotuvinius su riebiais sviestiniais kremais net pagalvoti nesinorėjo. Nebuvau, kol…
Gandas pirmiausia atėjo iš kaimynės apie tobulą gabalėlį Lino Samėno restoranėlyje. Pirmiausia susiradau to gabaliuko vaizdą restorano FB profilyje. Sugundė. Supratau, kad turiu rasti progą jo paragauti. Po pirmo karto gal gerą savaitę kliedėjau! Net maistas nepaliko man tiek įspūdžio, kiek tas „Napoleono“ gabalėlis. Bet ragavimas ten ne pigus. Vėl ėmiau mąstyti apie alternatyvą ir prisiminiau prieš metus išsisaugotą ir vis dar nebandytą receptą blog‘e Vaivos Kepiniai. Laukė rimta proga, komentatoriai po recepto įrašu alpo iš malonumo, todėl ryžausi! Ir tik paragavusi suvokiau, kad pagaliau pataikiau! Tikrai labai skanus ir tobulas tortukas! Toks, kokio visad ieškojau. Labai panašus į Lino ;) Ir serbentų uogienės idėją nukopijavau nuo jo, čia ji tobulai tinka. Gal kažkam irgi padėsiu atrasti savąjį tobuląjį „Napoleoną“? ;)
 
ø18 cm formai, maždaug 1,5 kg tortukui reikės:

Lakštams:
350 g miltų
150 g sviesto
112 g grietinės
1 kiaušinis
Žiupsnelis druskos

Kremui:
500 ml pieno
1 arb.šaukštel. vanilinio cukraus arba maltos vanilės (firmos Kotanyi)
150 g cukraus
5 kiaušinių trynių (M dydžio)
40 g miltų
150-200 g sviesto

Papuošimui:
Apie 250 g rugštesnės uogienės (naudojau juoduosius serbentus, trintus su cukrumi)



Torto lakštų gamyba: miltus išberti ant didelės pjaustymo lentos arba ant stalo. Padaryti duobutę, o į ją sutarkuoti lakštams skirtą šaltą sviestą. Kapoti peiliu, kol susidarys trupiniai. Vėl padaryti duobutę, į ją supilti grietinę, druską, įmušti kiaušinį ir darkart kapoti peiliu, kol susimaišys visi produktai ir bus įmanoma minkyti rankomis. Išminkytą tešlą padalinti į 10 dalių (vienas-du lakštai bus trupiniams) ir dėti į šaldytuvą bent 2 val. arba į šaldymo kamerą 30 min.
Orkaitę įkaitinti iki 200°C. Kiekvieną lakštą iškočioti labai plonai ant kepimo popieriaus, subadyti šakute, kad neišsipustų (labai svarbu to nepamiršti !!!), prieš kepant šaldytuve palaikyti apie 5-10 min., kad nesitrauktų ir išliktų ta pati forma. Kepti po vieną, kol gražiai paruduos (~ 7 min.).
 
Kremo gamyba: pieną užvirinti su vanilinu ir palikti ataušti. Kiaušinius gerai šplakti su cukrumi, įdėti miltų ir vėl gerai išplakti. Tada po truputį supilti praaušusį pieną, nuolat maišant. Gautą masę pakaitinti puode maždaug 5-8 min., nuolat maišant, kol pradės tirštėti. Leisti šiek tiek praaušti, tuomet sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir viską darkart gerai išmaišyti.
 
Torto rinkimas: trupiniams pasilikti 1-2 lakštus, o tortui būtini 8 vnt. Torto formą iškloti kepimo popieriumi, o pirmąjį lakštą pūslėta puse dėti  į ją ir aptepti maždaug 2-3 valg. šaukštais su kaupu paruošto kremo. Tada vėl lakštas pūslėta puse žemyn, kremas, lakštas ir t.t.
Aš tortui subręsti šaldytuve leidžiu 2 paras, bet po 24 val. jį šiek tiek apipjaustau, šonus lygiai aptepu kremu, apibarstau trupiniais ir vėl statau antrai parai į šaldytuvą. Po tiek laiko jis man būna garantuotai minkštas ir drėgnas.
Valandą prieš valgant tortuko viršų apipilti uogiene ir apibarstyti likusiais trupiniais.

Recepto idėja: Vaivos kepiniai

13 komentarų:

  1. Napoleono kremas ir turi buti riebus, ar ne? 200 g sviesto + 4 tryniai man skamba pakankamai riebiai; isivaizduoju, kad labai skanu; negali buti neskanu;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Aušra, sviesto į kremą dedasi tikrai užtektinai, bet keisčiausia, kad jo (ir jokio bendro riebumo) nesijaučia. Kremas man panašesnis į pudingą. Nesuprantu tada, iš ko gamina kremus Maximiniams Napoleonams, kad jų valgyti neįmanoma? O šis tikrai tobulas ;)

      Panaikinti
  2. Super, paprastai, bet kartu tobulai atrodo..;))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rita ;) Gaila, pjūvio neliko nuotraukai. Viskas buvo suvalgyta ir dar lauktuvėms išprašyta :)

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. Dekui, Medeja ;) mane rezultatas skoniu irgi maloniai nustebino.

      Panaikinti
  4. saldūs kepiniai ne mano stiprioji pusė, nors vaikystėje, kaip tik nuo jų prasidėjo draugystė su virtuve ;) net neabejoju, kad šis pyragas vertas dėmesio, gal kada tolimoje ateityje ir prisiruošiu pagaminti ;)
    p.s. mane labai sužavėjo metų idėja ant torčiuko - super nuotaikingai ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepasakyčiau, kad jis labai sudėtingas. Tik laiko daugiau, kaip ir visi tortai, reikalaujantis. Bet skonis to vertas ;) o puošybos idėja gimė iš noro likt amžinai jaunai :D :D ačiū ;)

      Panaikinti
  5. O šaldyti juodieji serbentai tiktų?:))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dziaugiasi sirdis matydama kaip plinta torto receptukas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tobulas receptukas, užtai ir plinta ;) Ačiū darkart!!! ;)

      Panaikinti
  7. Men's Dresses: Men's Dresses by Titsanium Arts Inc
    Men's 2017 ford focus titanium Dresses: Men's Dresses by Titsanium Arts Inc · Women's Dresses: Men's Dresses · Men's titanium rings for men Dresses · titanium max Women's Dresses · titanium 3d printer Men's Dresses | titanium mountain bikes Mens Dresses

    AtsakytiPanaikinti