Istoriją turbūt
reikėtų pradėti nuo to, kad nejutau simpatijų “Napoleonui” (kalbu tik apie
tortą :)), nejutau silpnumo suvalgyti jo nors gabalėlį, kad siela uždainuotų,
nes tokio ir ragavusi nebuvau. Visad svajojau atrasti minkštą, lengvą ir būtinai labai drėgną. Apie
parduotuvinius su riebiais sviestiniais kremais net pagalvoti nesinorėjo. Nebuvau,
kol…
Gandas pirmiausia
atėjo iš kaimynės apie tobulą gabalėlį Lino
Samėno restoranėlyje. Pirmiausia susiradau to gabaliuko vaizdą restorano FB
profilyje. Sugundė. Supratau, kad turiu rasti progą jo paragauti. Po pirmo
karto gal gerą savaitę kliedėjau! Net maistas nepaliko man tiek įspūdžio, kiek tas „Napoleono“ gabalėlis. Bet
ragavimas ten ne pigus. Vėl ėmiau mąstyti apie alternatyvą ir prisiminiau prieš
metus išsisaugotą ir vis dar nebandytą receptą blog‘e
Vaivos Kepiniai. Laukė rimta proga, komentatoriai po recepto įrašu alpo iš
malonumo, todėl ryžausi! Ir tik paragavusi suvokiau, kad pagaliau pataikiau!
Tikrai labai skanus ir tobulas tortukas! Toks, kokio visad ieškojau. Labai
panašus į Lino
;) Ir serbentų uogienės idėją nukopijavau nuo jo, čia ji tobulai tinka. Gal
kažkam irgi padėsiu atrasti savąjį tobuląjį „Napoleoną“? ;)
ø18 cm formai, maždaug 1,5 kg tortukui reikės:
Lakštams:
350 g miltų150 g sviesto
112 g grietinės
1 kiaušinis
Žiupsnelis druskos
Kremui:
500 ml pieno1 arb.šaukštel. vanilinio cukraus arba maltos vanilės (firmos Kotanyi)
150 g cukraus
5 kiaušinių trynių (M dydžio)
40 g miltų
150-200 g sviesto
Papuošimui:
Apie 250 g rugštesnės uogienės (naudojau juoduosius
serbentus, trintus su cukrumi)Torto lakštų gamyba: miltus išberti ant didelės pjaustymo lentos arba ant stalo. Padaryti duobutę, o į ją sutarkuoti lakštams skirtą šaltą sviestą. Kapoti peiliu, kol susidarys trupiniai. Vėl padaryti duobutę, į ją supilti grietinę, druską, įmušti kiaušinį ir darkart kapoti peiliu, kol susimaišys visi produktai ir bus įmanoma minkyti rankomis. Išminkytą tešlą padalinti į 10 dalių (vienas-du lakštai bus trupiniams) ir dėti į šaldytuvą bent 2 val. arba į šaldymo kamerą 30 min.
Orkaitę įkaitinti iki 200°C. Kiekvieną lakštą
iškočioti labai plonai ant kepimo popieriaus, subadyti šakute, kad neišsipustų (labai
svarbu to nepamiršti !!!), prieš kepant šaldytuve palaikyti apie 5-10 min., kad nesitrauktų ir išliktų ta pati forma. Kepti po vieną, kol gražiai paruduos (~ 7 min.).
Kremo gamyba: pieną užvirinti su vanilinu ir palikti
ataušti. Kiaušinius gerai šplakti su cukrumi, įdėti miltų ir vėl gerai
išplakti. Tada po truputį supilti praaušusį pieną, nuolat maišant. Gautą masę
pakaitinti puode maždaug 5-8 min., nuolat maišant, kol pradės tirštėti. Leisti
šiek tiek praaušti, tuomet sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir viską
darkart gerai išmaišyti.
Torto rinkimas: trupiniams pasilikti 1-2
lakštus, o tortui būtini 8
vnt. Torto formą iškloti kepimo popieriumi, o pirmąjį lakštą pūslėta puse dėti į ją ir aptepti maždaug 2-3 valg. šaukštais su kaupu paruošto kremo. Tada
vėl lakštas pūslėta puse žemyn, kremas, lakštas ir t.t.
Aš tortui subręsti šaldytuve leidžiu 2 paras, bet
po 24 val. jį šiek tiek apipjaustau, šonus lygiai aptepu kremu, apibarstau
trupiniais ir vėl statau antrai parai į šaldytuvą. Po tiek laiko jis man būna
garantuotai minkštas ir drėgnas.
Valandą prieš valgant tortuko viršų apipilti
uogiene ir apibarstyti likusiais trupiniais.
Recepto idėja: Vaivos
kepiniai
Napoleono kremas ir turi buti riebus, ar ne? 200 g sviesto + 4 tryniai man skamba pakankamai riebiai; isivaizduoju, kad labai skanu; negali buti neskanu;
AtsakytiPanaikintiTaip, Aušra, sviesto į kremą dedasi tikrai užtektinai, bet keisčiausia, kad jo (ir jokio bendro riebumo) nesijaučia. Kremas man panašesnis į pudingą. Nesuprantu tada, iš ko gamina kremus Maximiniams Napoleonams, kad jų valgyti neįmanoma? O šis tikrai tobulas ;)
PanaikintiSuper, paprastai, bet kartu tobulai atrodo..;))
AtsakytiPanaikintiAčiū, Rita ;) Gaila, pjūvio neliko nuotraukai. Viskas buvo suvalgyta ir dar lauktuvėms išprašyta :)
PanaikintiKoks skanumas ir grožis..
AtsakytiPanaikintiDekui, Medeja ;) mane rezultatas skoniu irgi maloniai nustebino.
Panaikintisaldūs kepiniai ne mano stiprioji pusė, nors vaikystėje, kaip tik nuo jų prasidėjo draugystė su virtuve ;) net neabejoju, kad šis pyragas vertas dėmesio, gal kada tolimoje ateityje ir prisiruošiu pagaminti ;)
AtsakytiPanaikintip.s. mane labai sužavėjo metų idėja ant torčiuko - super nuotaikingai ;)
Nepasakyčiau, kad jis labai sudėtingas. Tik laiko daugiau, kaip ir visi tortai, reikalaujantis. Bet skonis to vertas ;) o puošybos idėja gimė iš noro likt amžinai jaunai :D :D ačiū ;)
PanaikintiO šaldyti juodieji serbentai tiktų?:))
AtsakytiPanaikintiRita, būtent tokius ir naudojau ;)
PanaikintiDziaugiasi sirdis matydama kaip plinta torto receptukas :)
AtsakytiPanaikintiTobulas receptukas, užtai ir plinta ;) Ačiū darkart!!! ;)
PanaikintiMen's Dresses: Men's Dresses by Titsanium Arts Inc
AtsakytiPanaikintiMen's 2017 ford focus titanium Dresses: Men's Dresses by Titsanium Arts Inc · Women's Dresses: Men's Dresses · Men's titanium rings for men Dresses · titanium max Women's Dresses · titanium 3d printer Men's Dresses | titanium mountain bikes Mens Dresses