Nėra tekę nė iš
vieno pažįstamo saldumynų mėgėjo išgirsti, kad varškės
pyragas pabodęs ir atgyvenęs. Čia turbūt kaip legenda apie cepelinus. Klasika
ir taškas. Nors mes šeimoje su šia „nacionaline
vartybe“ nedraugaujame. Ir kai tai pareiškiu garsiai, visi ima kraipyti
galvomis ir adresuoti pastabas apie snobiškumą. Bet ir varškės pyragų sau taip
pat nekepu. Tiesiog žinau, kad jie visų TOP‘e. Su juo neprašausi, jei norisi iš
valgytojų išgirsti „ach“..:)
Didelių naujovių varškės pyragų receptuose tikriausiai nebėra. Kiekvienas
naujas variantas prilimpa savaip. Man šis patiko deriniu su aguonomis. Nors
vienas žmogus, ragavęs jį per Naujus, pasakė, kad toks pyragas labiau tiktų
Velykoms. Labai tikėtina, kad šiais metais iškepsiu būtent šį. Paprastą,
patikrintą ir visad visiems įtinkantį.
24 cm kepimo formai
Pyrago
pagrindui:
170 g sausainių (naudojau avižinius)90 g sviesto
Trupiniams pyrago
viršui:
50 g šalto sviesto50 g cukraus
100 g miltų
Aguonų masei:
140 g maltų aguonų200 ml pieno
80 g cukraus
2 kiaušinių
4 v. š. maltų džiūvėsėlių
Varškės masei:
500 g kreminės varškės
(pvz. „President“)110 g cukraus
3 kiaušinių
2 v. š. aliejaus (naudojau alyvuogių)
0,5 pakelio vanilinio pudingo miltelių arba 2 v. š. bulvių krakmolo
2 a. š. vanilinio cukraus
Papuošimui:
Migdolų drožlių
Sausainius
sumalti. Sviestą, skirtą pagrindui, ištirpinti ir sumaišyti su sausainiais. Kepimo
formą iškloti kepimo popieriumi, o ant jo iškloti pyrago pagrindą, suformuojant
neaukštus kraštelius. Kepti 5 min. iki 150° C įkaitintoje orkaitėje, leisti
pravėsti ir statyti keletai minučių vėsiai, kad sutvirtėtų.
Trupiniams
susmulkinti šaltą sviestą, sumaišyti su cukrumi, miltais ir pirštų pagalba
suformuoti trupinius. Statyti į šaldytuvą.
Aguonas sumalti kavamale ir suberti į nedidelį puodą. Supilti pieną, įdėti cukraus ir leisti užvirti, karts nuo karto pamaišant, kol masė sutirštės. Palikti atvėsti. Įmaišyti išplaktus kiaušinius ir džiuvėsėlius. Viską išmaišyti ir palikti kelias minutes išbrinkti. Tada formuoti rutuliukus, juos išdėlioti ant pyrago pagrindo.
Varškės masei: kiaušinius išplakti su cukrumi. Įmaišyti varškę, supilti aliejų ir galiausiai pudingo miltelius. Viską vėl gerai išmaišyti. Varškės masę supilti ant pyrago pagrindo su aguonų rutuliukais. Ant jos pabarstyti paruoštus trupinius, o ant viršaus – migdolų drožles.
Kepti apie 50 min. iki 180° C įkaitintoje orkaitėje.
Iškepusį pyragą, palikti pravėsti orkaitėje. Tuomet kambario temperatūroje visiškai atvėsusį pyragą dėti į šaldytuvą min. kambario temperatūroje visiškai atvėsusį pyragą dėti į šaldytuvą min. 3 val. (geriausia pernakt), o prieš valgant, palaikyti nors valandą kambario temperatūroje.
Aguonas sumalti kavamale ir suberti į nedidelį puodą. Supilti pieną, įdėti cukraus ir leisti užvirti, karts nuo karto pamaišant, kol masė sutirštės. Palikti atvėsti. Įmaišyti išplaktus kiaušinius ir džiuvėsėlius. Viską išmaišyti ir palikti kelias minutes išbrinkti. Tada formuoti rutuliukus, juos išdėlioti ant pyrago pagrindo.
Varškės masei: kiaušinius išplakti su cukrumi. Įmaišyti varškę, supilti aliejų ir galiausiai pudingo miltelius. Viską vėl gerai išmaišyti. Varškės masę supilti ant pyrago pagrindo su aguonų rutuliukais. Ant jos pabarstyti paruoštus trupinius, o ant viršaus – migdolų drožles.
Kepti apie 50 min. iki 180° C įkaitintoje orkaitėje.
Iškepusį pyragą, palikti pravėsti orkaitėje. Tuomet kambario temperatūroje visiškai atvėsusį pyragą dėti į šaldytuvą min. kambario temperatūroje visiškai atvėsusį pyragą dėti į šaldytuvą min. 3 val. (geriausia pernakt), o prieš valgant, palaikyti nors valandą kambario temperatūroje.
Skanaus!
Recepto idėja: čia
Nerealiai skaniai atrodo..;}}
AtsakytiPanaikintiDėkui, Rita! Jis tikrai klasikinis & vertas aikčiojimų iš malonumo :)
AtsakytiPanaikintiIr skamba skaniai ir atrodo gražiai :) sunku būtų sugalvot dėl ko jo nekepti :D
AtsakytiPanaikintiKepk, jei kaip daugumai patinka varškės pyragai! ;) ačiū.
PanaikintiKaip gardžiai atrodo... niam... :) Toks gražuolis ir Kalėdoms, ir Velykoms būtų stalo puošmena (apie skrandžiui suteiktą malonumą net nedrįstu kalbėt).
AtsakytiPanaikintiAčiū, Dalia! ;) kaži ar varškės pyragų receptais dar įmanoma ką nors nustebinti, bet šis tikrai geras! Tik rekomenduoju naudoti kreminę varškę. Aš kitokios pyragams net nebenaudoju, nes rezultatas kaip diena ir naktis :)
PanaikintiJau kaip patikooo! Nuostabus ♥
AtsakytiPanaikintiOi, jis įtinka visiems! Smagu, išbandei! ;) ačiū!
PanaikintiO ar tiktų aguonų rutuliukus padaryti iš skardinėse parduodamos aguonų masės?
AtsakytiPanaikinti