Istoriją turbūt
reikėtų pradėti nuo to, kad nejutau simpatijų “Napoleonui” (kalbu tik apie
tortą :)), nejutau silpnumo suvalgyti jo nors gabalėlį, kad siela uždainuotų,
nes tokio ir ragavusi nebuvau. Visad svajojau atrasti minkštą, lengvą ir būtinai labai drėgną. Apie
parduotuvinius su riebiais sviestiniais kremais net pagalvoti nesinorėjo. Nebuvau,
kol…
Gandas pirmiausia
atėjo iš kaimynės apie tobulą gabalėlį Lino
Samėno restoranėlyje. Pirmiausia susiradau to gabaliuko vaizdą restorano FB
profilyje. Sugundė. Supratau, kad turiu rasti progą jo paragauti. Po pirmo
karto gal gerą savaitę kliedėjau! Net maistas nepaliko man tiek įspūdžio, kiek tas „Napoleono“ gabalėlis. Bet
ragavimas ten ne pigus. Vėl ėmiau mąstyti apie alternatyvą ir prisiminiau prieš
metus išsisaugotą ir vis dar nebandytą receptą blog‘e
Vaivos Kepiniai. Laukė rimta proga, komentatoriai po recepto įrašu alpo iš
malonumo, todėl ryžausi! Ir tik paragavusi suvokiau, kad pagaliau pataikiau!
Tikrai labai skanus ir tobulas tortukas! Toks, kokio visad ieškojau. Labai
panašus į Lino
;) Ir serbentų uogienės idėją nukopijavau nuo jo, čia ji tobulai tinka. Gal
kažkam irgi padėsiu atrasti savąjį tobuląjį „Napoleoną“? ;)
ø18 cm formai, maždaug 1,5 kg tortukui reikės:
Lakštams:
350 g miltų
150 g sviesto
112 g grietinės
1 kiaušinis
Žiupsnelis druskos
Kremui:
500 ml pieno
1 arb.šaukštel. vanilinio cukraus arba maltos
vanilės (firmos Kotanyi)
150 g cukraus
5 kiaušinių trynių (M dydžio)
40 g miltų
150-200 g sviesto
Papuošimui:
Apie 250 g rugštesnės uogienės (naudojau juoduosius
serbentus, trintus su cukrumi)
Torto lakštų gamyba: miltus išberti ant didelės
pjaustymo lentos arba ant stalo. Padaryti duobutę, o į ją sutarkuoti lakštams
skirtą šaltą sviestą. Kapoti peiliu, kol susidarys trupiniai. Vėl padaryti
duobutę, į ją supilti grietinę, druską, įmušti kiaušinį ir darkart kapoti
peiliu, kol susimaišys visi produktai ir bus įmanoma minkyti rankomis.
Išminkytą tešlą padalinti į 10 dalių (vienas-du lakštai bus trupiniams) ir dėti
į šaldytuvą bent 2 val. arba į šaldymo kamerą 30 min.
Orkaitę įkaitinti iki 200°C. Kiekvieną lakštą
iškočioti labai plonai ant kepimo popieriaus, subadyti šakute, kad neišsipustų (labai
svarbu to nepamiršti !!!), prieš kepant šaldytuve palaikyti apie 5-10 min., kad nesitrauktų ir išliktų ta pati forma. Kepti po vieną, kol gražiai paruduos (~ 7 min.).
Kremo gamyba: pieną užvirinti su vanilinu ir palikti
ataušti. Kiaušinius gerai šplakti su cukrumi, įdėti miltų ir vėl gerai
išplakti. Tada po truputį supilti praaušusį pieną, nuolat maišant. Gautą masę
pakaitinti puode maždaug 5-8 min., nuolat maišant, kol pradės tirštėti. Leisti
šiek tiek praaušti, tuomet sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir viską
darkart gerai išmaišyti.
Torto rinkimas: trupiniams pasilikti 1-2
lakštus, o tortui būtini 8
vnt. Torto formą iškloti kepimo popieriumi, o pirmąjį lakštą pūslėta puse dėti į ją ir aptepti maždaug 2-3 valg. šaukštais su kaupu paruošto kremo. Tada
vėl lakštas pūslėta puse žemyn, kremas, lakštas ir t.t.
Aš tortui subręsti šaldytuve leidžiu 2 paras, bet
po 24 val. jį šiek tiek apipjaustau, šonus lygiai aptepu kremu, apibarstau
trupiniais ir vėl statau antrai parai į šaldytuvą. Po tiek laiko jis man būna
garantuotai minkštas ir drėgnas.
Valandą prieš valgant tortuko viršų apipilti
uogiene ir apibarstyti likusiais trupiniais.