2013-01-21

Imbiero cukatai


Iki šiol šį gėrį pirkdavau ir nė nesusimąstydavau, kad galima pasigaminti pačiu lengviausiu būdu, daug aromatingesnio ir intensyvesnio skonio. Puiki priemonė profilaktikai ir peršąlus.
Siūlau susipažinti su stebuklingomis šio šakninio prieskonio savybėmis ir pasirūpinti jo rezervais įsisiūbavusiai žiemai! ;)

Kuo naudingas imbieras?

  • Labai stiprus antioksidacinis ir raminamasis poveikis. Stiprina imunitetą, gerai apsaugo nuo parazitų, lėtina bakterijų augimą.
  • Padeda nuo peršalimo ligų: peršalimo, gripo, kosulio, sinusito, galvos skausmo. Lengvina atsikosėjimą, smulkintas ir užpiltas verdančiu vandeniu imbieras gerai šildo kūną.
  • Puiki priemonė nuo daugelio alerginių odos ligų ir bronchinės astmos.
  • Pasižymi nuskausminamuoju, uždegimą ir spazmus slopinančiu, prakaitavimą skatinančiu, tonizuojamuoju, baktericidiniu, tulžį varančiu ir antibakteriniu poveikiu. Gydo žaizdas, veikia kaip afrodiziakas.
  • Maitina visą organizmą, teigiamai veikia virškinimo sistemą. Reguliarus nedidelio imbiero kiekio su maistu vartojimas pakelia kūno vidaus temperatūrą, pagerina apetitą, stimuliuoja virškinimą ir skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina skrandžio sekreciją, efektyvus gydant skrandžio opas.
  • Efektyviai gydo pilvo, žarnyno, inkstų skausmus.
  • Naudojamas meteorizmo atveju, norint sustabdyti viduriavimą ir neutralizuoti gyvūnų nuodų poveikį, apsinuodijus grybais.
  • Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Šiek tiek laisvina vidurius.
  • Mažina sąnarių skausmus, naudojamas gydant reumatizmą, artrozę ir artritą, patempimus, raumenų skausmus.
  • Imbiero žievelė pasižymi šlapimą varančiu poveikiu, stimuliuoja seilių gamybą.
  • Mažina mėšlungį ir skausmus menstruacijų metu.
  • Puiki priemonė pavargus tiek fiziškai, tiek protiškai. Padeda įveikti stresines situacijas ir greičiau atgauti jėgas.
  • Naudojama paralyžiaus ir geltos atveju.
  • Stimuliuoja skydliaukės veiklą.
  • Gerina smegenų kraujotaką, stiprina kraujagysles, gerina gebėjimą mokytis, įsiminti, mažina arterinį kraujospūdį, gydo aterosklerozę.
  • Efektyvus kovojant su organizmo senėjimu, gerina potenciją, gydo nevaisingumą, didina gimdos tonusą ir lytinį potraukį.
  • Geriausia priemonė nuo šlakų ir toksinų.
  • Mėgstama lieknėjimo priemonė, nes skatina medžiagų apykaitą.
  • Efektyviai padeda sergantiems jūros liga (sumažina pykinimą, galvos svaigimą ir silpnumą), naudojamas palengvinti toksikozės simptomus nėštumo metu.
  • Vėžio profilaktikos priemonė.
  • Jeigu po valgio sukramtysite nedidelį gabaliuką imbiero šaknies, jis ilgam atgaivins jūsų kvėpavimą ir padės atsikratyti burnos ertmės problemų.
  • Naudojamas gydomųjų augalų mišiniuose, padeda pasireikšti naudingosioms jų savybėms.
  • Imbierų aliejus naudojamas kosmetologijoje ir aromaterapijoje. (Šaltinis: čia)
Reikės:

500 g šviežio imbiero
500 g cukraus
500 ml vandens

Imbierą nulupti ir supjaustyti kubeliais (rekomenduočiau maždaug 2 cm dydžio). Vandenį ir cukrų užvirinti su imbiero kubeliais. Viską pavirti 20 min., tada leisti atvėsti. Kitą dieną vėl pavirti 20 min. ir vėl leisti atvėsti ir taip iš viso 4 dienas iš eilės, įpilant vandens, jei jis nugaruoja. Ketvirtą dieną pavirus, imbierą supilti į kiaurasamtį ir leisti nuvarvėti. Nuvarvėjus, galima paskleisti ant kepimo popieriaus ir palikti pusdieniui apdžiūti. Apdžiūvusius kubelius apibarstyti cukrumi ir ragauti. Teigiama, kad inde išlaikyti galima iki 6 mėn.
Sirupą rekomenduojama taip pat sunaudoti - dar karštą supilstyti į butelius ir taip išlaikyt iki 6 mėn. arba sumaišyti su 3 apelsinų/ citrinų sultimis ir darkart užvirti, karštą supilstyti į butelius. Taip pat išsilaiko iki 6 mėn. Norint skaidraus skysčio, reiktų prieš užverdant perkošti. Sirupą skiesti rekomenduojama su putojančiu vynu arba mineraliniu vandeniu.

Receptas: Chefkoch.de 

5 komentarai:

  1. oi patiko patiko sąrašiukas :) viskas žinoma, bet dar vis paskaityti gerai :) Vakarop citrinos ir imbiero užsipylus, geriant šilta pasidaro, pilvuke lengva gera būna :) o ir kvapas, aromatas mm :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man, prisipažinsiu, tikrai nebuvo viskas girdėta ir žinoma, bet smagu buvo sužinoti. O citrina su imbieru stiprinausi ir aš ilgą laiką, kol pabodo ir pradėjau krėsti į kepinius, pvz., obuolių pyragą- tobulas skonis! :) Dabar kramsnosiu džiovintus, kol pabos :D Siūlau išbandyti ;)

      Panaikinti
  2. Ne toks ir paprastas būdas - keturias dienas virint!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rezultatas vertas to ;) Man pasirodė paprasčiau 20 min. 4 dienas nei 2-3 val. vieną dieną.
      P.S. kur kulinariniai įspūdžiai iš Indijos? Ar dar vis judėjime? ;)

      Panaikinti
  3. Įdomu. Reikės išbandyti :-)))

    AtsakytiPanaikinti