2011-10-21

Sūrio pyragas su vyšniomis

   
Varškė. Vėlgi. Tik truputį kitaip. Šįkart paįvairinimui su uogomis. Gražu, skanu tiems, kurie nesipyksta su uogienėmis.
 
700 g varškės (9%)
4 kiaušiniai
100 ml pieno
1 stiklinė cukraus
1 pakelis pudingo
1 v. š. bulvių krakmolo
80 g minkšto sviesto
1 a. š. kepimo miltelių 
 
Pagrindui:
300 g sausainių trupinių
120 g sviesto

Pagrindui: sviestą išlydyti ir sumaišyti su sausainių trupiniais. Jais iškloti formos dugną ir dėti į šaldytuvą, kol pasiruošiama varškės masė.
 
Varškės masei: išplakti kiaušinių trynius. Minkštą sviestą, bulvių krakmolą ir pudingą išsukti iki vienalytės masės. Varškę sumaišyti su cukrumi, supilti pieną ir ištrinti blenderiu. Tada sudėti sviesto masę ir kiaušinių trynius. Kitame dubenyje išplakti baltymus ir atsargiai įmaišyti į varškės masę.
Formos šonus ištepti sviestu. Paruoštą varškės masę supilti į formą. Dėti į orkaitę, įkaitintą iki 160º C temperatūros ir kepti apie 1,5 val. Kai paviršius paruduos- pridengti kepimo popieriumi/folija, kad nedegtų.
Kai pyragas visiškai atvėsta, išimti iš formos ir dėti į šaldytuvą. Pyrago paviršių galima puošti uogomis.


2011-09-26

Varškės apkepas



Labai purus, paprastas ir lengvai iškylantis. Primena vaikystę. Idealus varškės produktas tokiems kaip aš, nemėgstantiems grynos varškės ;)
500 g varškės (9%) 

4 kiaušiniai,
3-4 v. š. cukraus,
manų kruopų 3 v. š.
pieno 200 ml
tirpinto sviesto 50 g
džiuvėsėlių formos dugnui

Manų kruopas užpilti pienu ir palaikyti apie 30 min., kad pabrinktų. Kiaušinių trynius gerai išsukti su cukrumi, sudėti varškę, manų kruopas, sviestą ir viską gerai išplakti. Galiausiai sudėti išplaktus baltymus ir lengvai išmaišyti. Pilti į kepimo indą, išteptą sviestu ir gausiai pabarstytą džiuvėsėliais. Kepti apie 1 val. 150-160 º C temperatūroje.

2011-09-14

Obuolinis pyragas



Labai obuolinis, labai drėgnas, net ir pastovėjęs. Tik viršų barsčiau trupiniais (sviestas/margarinas+cukrus+miltai), nes originaliame recepte naudota ta pati tešla, su kuria man nepavyko "susikalbėti"- išpjautos juostelės trupėjo ir negražiai "žiūrėjosi".

Pagrindui:
2 kiaušinių tryniai
100 g cukraus
250 g miltų
100 g šalto sviesto

Įdarui:
1 kg rūgščių obuolių
100 g cukraus
50-100 g razinų
50 g džiūvėsėlių
šaukštelio cinamono

sviesto formai ištepti

Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi. Į didesnį dubenį supilti miltus, burokine tarka įtarkuoti sviestą ir minkyti. Supilti trynių ir cukraus plakinį. Minkyti, kol viskas gražiai sukibs į vieną tešlos gabalą. Vynioti į maistinę plėvelę ir dėti bent pusvalandžiui į šaldytuvą.
Įkaitinti orkaitę iki 180º C. Kepimo formą ištepti sviestu. Tešla iškloti formos dugną ir sieneles. Dėti į orkaitę maždaug 15 min., kol dailiai pagels.
Kol kepa pagrindas, obuolius sutarkuoti, įmaišyti cukrų, razinas, cinamoną ir džiūvėsėlius. Ištraukti pyrago pagrindą iš orkaitės, ant jo sudėti įdarą ir dar maždaug pusvalandį kepti.

Recepto šaltinis: Delfi

2011-09-07

Obuolių pyragas


Senas geras mokyklinis receptas, keptas per "darbų pamokėles" :). Kiekvienąkart gaunasi kitoks :)

5 obuoliai
5  kiaušiniai
stiklinė cukraus
stiklinė miltų
cinamonas

Obuolius supjaustyti, apibarstyti trupučiu cukraus ir cinamonu. Iš kiaušinių, cukraus ir miltų sumaišyti tešlą ir ja užpilti į kepimo formą sudėtus obuolius. Kepti apie 1 val. 160 C temperatūroje.

2011-08-04

Drėgnas keksas su migdolais



Tobulai drėgnas ir mano vienas iš labiausiai nusisekusių atradimų Neringos blog'o kulinariniuose archyvuose. Labai skanu, tirpsta burnoje, tikra kalorijų bomba :)
 
200 g kambario temperatūros sviesto
180 g cukraus
4 kiaušinių
2-3 v. š. romo
200-230 g miltų
1,5-2 a. š. kepimo miltelių


Užpilui
60 g kambario temp. sviesto
40 g cukraus
4 v. š. pieno
60 g migdolų plokštelių  


Sviestą išsukti su cukrumi, įpilti romo, įmušti po vieną kiaušinius, gerai išplakti, suberti miltus su kepimo milteliais. Kekso masę dėti į kekso formą ir kepti apie 40 min 180°C temperatūroje. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos, keksą užpilti užpilu, kuris pagaminamas ištirpinant sviestą su cukrumi, pienu ir migdolų plokštelėmis.

Recepto šaltinis: Neringos blogas

2011-06-24

Tortas MĖNULIS







Originalus variantas man pasirodė per saldus. Pagal poreikius galima tai ištaisyti. Gražus, skanus, šlapias, bet daug ilgų valandų virtuvėje...

Tešlai
250 g sviesto
250 g cukraus
6 kiaušiniai
150 g miltų
100 g krakmolo
1 v. š. kakavos
1,5 a. š. kepimo miltelių

Kremui
3 indeliai „Mūsų“ švelniosios varškės
150 g cukraus pudros
2 v. š. apelsinų likerio/esencijos
400 ml grietinėlės

Paruošti tešlą: minkštą sviestą išplakti su cukrumi iki purumo. Po vieną įmaišyti kiaušinius. Suberti miltus, sumaišytus su krakmolu, kakava ir kepimo milteliais, supilti esencijas ir atsargiai išmaišyti.
Ant kepimo popieriaus lakštų nusipiešti apskritimus. Ant kiekvieno apskritimo paskleisti lygiu sluoksniu 2 - 3 v. š. tešlos. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 5 - 7 minutes. Taip iškepti 8 - 10 torto lakštų. Nuo ataušusių lakštų nuimti kepimo popierių.
Kremas: išplakti 3 indelius „Mūsų švelniosios“ varškės su 150 g cukraus pudros ir 2 v. š. apelsinų likerio/sirupo. Atskirai išplakti  400 ml grietinėlės ir ją įmaišyti į varškę.
Kiekvieną lakštą aptepti kremu ir sudėti vieną ant kito. Torto viršų pabarstyti šokolado drožlėmis. Tortą palaikyti šaldytuve.  

Recepto šaltinis: Sonatinos receptai

2011-05-24

"Bulvytės"


Genialumas slypi paprastume...

2 pak. sausainių po 180 g + biskvito/sausainių trupinių apvoliojimui
150 g sviesto
1/2 indelio kondensuoto pieno
3 - 4 v. š. kakavos
3 - 4 v. š. romo ar kitokio alkoholio
  
Minkštą sviestą išplakti su pašildytu kondensuotu pienu, kakava ir romu. Į gautą kremą įmaišyti biskvito trupinius, išmaišyti. Suformuoti bulvytes, jas apvolioti kakavoje, sumaišytoje su biskvito/sausainių trupiniais. Dėti 0,5-1 val. į šaldytuvą.
Recepto šaltinis: Sonatinos receptai

2011-04-16

Tortas TRIUFELINIS

 
 
Tortas - žvaigždė. Šokoladinis, nesaldus, ypatingoms progoms negaila ir ilgų valandų virtuvėje :) Aš jam spalvų pridedu su vyšniomis.

Tešlai
100-120 g cukraus
5 tryniai ir 4 kiaušinių baltymai
1,5 v. š. karšto vandens
1,5 v. š. kakavos miltelių
4 v. š. miltų
1,5 v. š. krakmolo
 
Kremui
200 g šokolado
600 ml grietinėlės (35% riebumo)
 
Sirupui
3 v. š. vandens
2 v. š. cukraus
1 v. š. likerio

Kremui: grietinėlę kaitinti, kol beveik užvirs, užpilti ant susmulkinto šokolado ir gerai išmaišyti. Atšaldyti keletą valandų šaldytuve. Atšalusią masę išplakti iki standumo.
 
Biskvitams: baltymus išplakti su puse kiekio cukraus iki standumo, o trynius - su likusiu cukrumi. Tada supilti karštame vandenyje ištirpintą kakavą. Miltus persijoti su krakmolu ir įmaišyti į trynių masę. Po truputį atsargiai įmaišyti baltymus.
Ant kepimo popieriaus nusipiešti apskritimus ir paskleisti 2 - 3 v. š. tešlos. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 5 - 7 minutes. Taip iškepti 8 - 10 torto lakštų. Nuo ataušusių lakštų nuimti kepimo popierių.
 
Sirupui: vandenį užvirinti su cukrumi. Nukelti nuo viryklės, įmaišyti alkoholį.
 
Kiekvieną lakštą sudrėkinti sirupu, pertepti kremu ir sudėti vieną ant kito. Torto šonus taip pat aptepti kremu. Šaldytuve palaikyti mažiausiai vieną parą.

Recepto šaltinis: Sonatinos receptai

2011-04-13

Saldainiai a la Ferrero Rocher



Kai pabosta pirktiniai šedevrai ir norisi pamiklinti rankas dėl brangių žmonių ;)

100 g riešutinių vaflių
150 g lazdyno riešutų
200 g riešutinio kremo (Nutella ar pan.)
150 g juodojo šokolado
1 v. š. bekvapio aliejaus

  
Riešutus ~10 minučių paskrudinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, nuvalyti luobeles. Pasilikti sveikų riešutų įdėti į saldainių vidų, o likusius stambiai sukapoti.
Vaflius susmulkinti, suberti riešutus, dėti riešutinį kremą ir masę gerai išmaišyti. Suformuoti rutuliukus į vidurį įdedant po riešutą. Lengviausia formuoti drėgnomis rankomis. Paruoštus rutuliukus apie valandą pašaldyti šaldytuve, kad sustingtų.
Šokoladą ant silpnos ugnies ar vandens garų vonelės maišyti su aliejumi, kol gausis vientisa lygi masė. Saldainius po vieną merkti į šokoladą, dėti ant kepimo popieriaus ir leisti šokoladui sustingti.

Recepto šaltinis: Sonatinos receptai

2011-04-06

Sūrio rutuliukai



Labai panašu į pikantišką mišrainę. Kitokia forma kitokiu skoniu :)

Kiaušinių
Majonezo
Česnako
Fermentinio sūrio
Krabų lazdelių

Sutarkuoti sūrį, kiaušinius ir česnakus. Sumaišyti su majonezu. Atskirai sutarkuoti sušaldytas krabų lazdeles (tokios lengviau tarkuojasi. Ypač paprasta tai daryti su "blenderiu"). Iš sūrio ir kiaušinių masės formuoti rutuliukus, juos apvolioti tarkuotose krabų lazdelėse. Kamuoliukus truputį palaikyti šaldytuve.

2011-03-24

Varškės spurgiukai



200 g birios varškės (9%) ir 200 g varškės pakelyje (9%) 
2 kiaušinių
5-6 v. š. cukraus
1,5-2 a. š. kepimo miltelių
200 g miltų
aliejaus kepimui
cukraus pudros pabarstymui


Ištrinti varškę su cukrumi, įdėti kiaušinį, viską gerai išmaišyti. Kepimo miltelius sumaišyti su miltais ir sijoti į varškės masę. Tešlą formuoti drėgnomis rankomis. Į puodą supilti maždaug 0,5 L aliejaus, jį pakaitinti ir tik tada virti spurgytes. Aliejus tinkamo karščio, kai spurgos pagelsta maždaug per 10 min. Išvirusias apibarstyti cukraus pudra.
 

2011-03-20

Tortas "Daug varškės ir daug daug vyšnių kovo mėnesį" :)



Skanu ir nesudėtinga, tik naudoti šokoladiniai "Selga" sausainiai man kvepėjo sintetika, todėl mieliau renkuosi "Gaidelius" :)

Pagrindui
300 g šokoladinių/arbatinių sausainių
150 g sviesto
Varškės masei
500 g  riebios varškės
150-200 ml pieno
200 ml grietinėlės
200 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
3-3,5  v. š. želatinos

Uogų masei
200 g vyšnių
1-1,5 v. š. krakmolo

Susmulkintus sausainius sumaišyti su ištirpintu sviestu. Šia mase iškloti torto formos dugną ir dėti į šaldytuvą.
Varškę ištrinti su cukrumi, supilti pieną, iki standžių putų išplaktą grietinėlę. Viską gerai pertrinti blenderiu ir galiausiai supilti ištirpintą želatiną. Paruoštą varškės masę supilti ant sausainių pagrindo ir dėti į šaldytuvą, kad stingtų, mažiausiai 2-3 val., geriausia visai nakčiai.
Vyšnių masė: uogos sudedamos į puodą, pagal skonį beriama cukraus, įpilama šiek tiek vandens ir po truputį pilamas vandenyje ištirpintas krakmolas. Maišoma, kol masė pradeda tirštėti. Sutirštėjusi uogienė atvėsinama ir dedama ant torto viršaus. Vėl laikyti šaldytuve, kol sustings.

2011-03-11

Aguonų pyragas



Neįprastas variantas su aguonomis ir manų kruopomis, bet tikrai vertas dėmesio. Man kažkodėl primena Velykas...

Tešlai
130 g sviesto
100 g cukraus
2 kiaušiniai
300 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių

  
Aguonų masei
800 ml pieno
100 g manų kruopų
2 kiaušiniai
150-200 g aguonų
130 g cukraus
50 g sviesto


Varškės masei
360 g varškės
2 kiaušiniai
100 g cukraus
Tešlai skirtus produktus suminkyti ir 0,5 val. padėti į šaldytuvą.
Aguonų masei skirtus produktus (išskyrus kiaušinius ir sviestą) sudėti į puodą ir maišant užvirinti. Šiek tiek atvėsinti, tada sudėti sviestą ir kiaušinius, išmaišyti.
Varškės masei skirtą varškę pertrinti iki vientisos masės su tryniais ir cukrumi. Kiaušinių baltymus išplakti iki standumo ir įmaišyti į varškę. Tešla iškloti kepimo formos dugną ir šonus. Supilti aguonų masę. Ant jos supilti paruoštą varškės masę. Kepti įkaitintoje iki 170º C orkaitėje 50-70 min. Iškepus gerai atvėsinti ir palaikyti šaldytuve.

Recepto šaltinis: Saulėta virtuvė

2011-02-25

Sūrio tortas



Populiariausias, mylimiausias ir visų mėgiamiausias. Nežinau už ką. Su visa kondensuoto pieno doze - labai saldus, su puse dozės - mano skoniui ;) Gali būti pyragu, bet gali būti ir tortu- lankstus pagal situaciją. Skanaus!
Pagrindui:
300 g sausainių
150 g sviesto
100 g riešutų

Įdarui:
500 g Mascarpone sūrio
0,5-1 indelis kondensuoto pieno
250-300 g grietinėlės
3,5 v. š. želatinos

Riešutus pakepinti ir susmulkinti. Sausainius sutrinti iki smulkučių trupinukų, sumaišyti su riešutais ir užpilti ištirpintu sviestu. Gautą masę sudėti į kepimo formą, suformuoti pagrindą, dėti į šaldytuvą. 
Įdarui grietinėlę išplakti iki standžių putų. Išmaišyti Mascarpone sūrį su pašildytu ir atvėsintu kondensuotu pienu, įmaišyti išplaktą grietinėlę ir supilti ištirpintą želatiną. Paruoštą įdarą supilti į kepimo formą ant sausainių pagrindo, pabarstyti sausainių trupiniais arba puošti ištirpintu šokoladu ir dėti į šaldytuvą mažiausiai 3 val., o geriausia visai nakčiai.

2011-02-23

Meduolių ir bananų pyragas



Skanu. Ko daugiau reikia ?...

800 g šokoladinių meduolių
600 g grietinės
2-3 bananai
4-5 šaukštai cukraus

Meduolius sutrupinti "blenderiu". Grietinę išplakti su cukrumi, bananus supjaustyti griežinėliais. Į formą berti trečdalį meduolių trupinių, tada kiek mažiau nei pusę grietinės, išdėlioti pusę bananų, vėl berti trečdalį meduolių, tada - likusi grietinė, bananai ir viskas gražiai užklojama likusiais trupiniais. Viską gerai, bet atsargiai “papresuoti”, kad “susiklijuotų”. Statyti į šaldytuvą kelioms valandoms, geriausia nakčiai.
  
Recepto šaltinis: Nekenčiu virtuvės