2011-12-29

Bandelė "ROŽELĖ"



 
Forelles receptų pagalba nukeliavau į mokyklinius laikus :) Ar dar pamenate tokias bandeles „Roželė“??? Negaliu patikėti, kad jos gavosi tokios nerealios! Minkštos, tikros, kvapnios, natūraliai iškildintos ir nė trupučio nepanašios į pripūstas parduotuvines! Pavargti teko, bet rezultatas atperka visas pastangas :) Skanaus!
  
 
Tešlai:
340 g miltų
25 g cukraus
35 g sviesto
16 g šviežių mielių
1 kiaušinis
1,5 g druskos
130 ml pieno

Sluoksniavimui:  
120 g sviesto

Pabarstymui:
Cukraus pudros

Mieles užpilti trečdaliu cukraus ir ištrinti (suaktyvinti). Užpilti dalimi šilto pieno (pyliau 100 ml) ir 15-20 min. palikti, kad mielės suaktyvėtų. Tuomet supilti likusį pieną, išplaktą kiaušinį, sudėti likusį cukrų, druską, miltus ir gerai išmaišyti, paminkyti, galiausiai supilti ištirpintą sviestą ir gerai išminkyti tešlą. Uždengus palikti pakilti (aš šiek tiek pašildžiau orkaitę ir ten įstačiau dubenį su tešla maždaug pusvalandžiui).
Iškilusią tešlą iškočioti 1 cm storio sluoksnio stačiakampiu. 2/3 paviršiaus padengti 1/3 minkšto sviesto (40g). Neaptepta sviestu dalis užlenkiama ant apteptosios, o likęs apteptas sluoksnis užlenkiamas ant viršaus. Taip gaunasi 3 tešlos sluoksniai aptepti sviestu.
Paliekama trumpai pakilti (15 min.). Vėl iškočiojama stačiakampio forma, patepama sviestu (40 g), lankstoma trigubai, paliekama pakilti. Tešlai pakilus, vėl eiga pakartojama trečiąkart. Iš viso gaunasi trys sluoksniavimai.
Trečiąkart tešlai pakilus, iškočiojama 1 cm storio sluoksniu, supjaustoma kvadratėliais (10 vnt.), kurie sulankstomi kaip vokeliai. Jie apverčiami sulankstyta puse ant miltais pabarstyto stalo ir paliekami trumpam, kad sutvirtėtų ir neišsiskėstų į visas puses kepant. Apvertus (sulankstyta pusė viršuje), galima dar sutvirtinti pirštais vokelio viduriuką ir kepti iki 220 0C įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. Iškepusias ir atvėsusias bandeles apibarstyti cukraus pudra.

Recepto šaltinis: Forelles receptai

12 komentarų:

  1. Oho koks grožis ir skonis! Teks naujais metais vėl išsikept, tik va šeimyna daugiau nieko nevalgo kol jų yra :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, bet kad tavo nė kiek neprastesnės! :D Tik pradėjus kepti sunkiai jas suvaldžiau, nes skėtėsi į visas puses, nors prieš tai palaikiau apvertusi. Puoliau traukti iš orkaitės, darkart tvirtinti pirštais, vat tada ir "apsiramino" :) Tikrai labai skanios, bet sukroviau likusias vyrui į darbą! Ir taip tų kg per šventes per daug :D Dėkui darkart už receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip skaniai atrodo...oi kaip noriu...o mieles b8tinai šviežias ir tiksliai tiek gramų?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, Odeta, viską svėriau tiksliai pagal receptą ir mieles ėmiau šviežias :) Su šviežiomis tešla kitokia gaunasi, bet, svarbiausia, neužpilti jų per karštu pienu! Tik šiltu. Jei nepabandysi pati, prisiruošiu darkart aš pavargti ;) Sunkoka jas "sugaudyti" pradėjus kepti. Bet vargas to skonio vertas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Bandysiu:) Ačiū už patarimą:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nėra už ką,Odeta ;) Tiesą sakant, prieš tai pamaniau, kad bendrauju su savo drauge Odeta :) Na, bet patarimai visiems tie patys! :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ei, kur pradingo įrašai? :) laikas budintis iš žiemos miego :) žinau, kad sunku, bet nuo vasario pirmos pažadėk grįžt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip tik keliu šiandieninį :D Matyt persitempiau per šventinį laikotarpį, net žiūrėti į tą pusę nesinorėjo :) Smagiau buvo kitus stebėti. Bet malonu, kad yra pasigendančių. Ačiū ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Reiks butinai pasigaminti sias bandeles. Mokykloje labai megau jas, ir dabar vis pagalvodavau, kaip butu faina namuose tokias išsikepti. Ir vat vieną dieną randu šį receptą!! Lyg mano mintis kas butų perskaitęs, kaip smagu, kad aš jį radau!! Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi labai artima nostalgija mokyklinems bandelems ir kai pas viena is blogeriu radau si recepta, neatsilaikiau ;) Sekmes bandymuose! Tikiuosi, patiks :)

      Panaikinti
  10. Kaip tik šiandien darau šias bandeles. Šiuo metu tešla kyla trečią kartą. Bet kai reikia kočioti, tai labai per šonus bėga sviestas, ar taip turi buti? Nes jo nemažai ten prisitepa.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek pamenu, man jis per šonus labai nebėgo, gal vos vos, nes tepant jį per tris kartus, nebuvo itin daug. Gal nespauskite taip stipriai kočiojant?

      Panaikinti