2013-02-22

Karamelinis šokoladinis kavos tortas

Kartais tortai gaminami be rimtos priežasties arba...tos priežasties belaukiant ir repetuojant. Šis atvejis būtent toks. Nežinau, kaip tokį sodrų gabalėlį įvertintų vaikai (aišku, be alkoholio), bet gal galima surizikuoti?  


Kepimo forma ø 18 cm 
 
Biskvitui:
180 g kambario temperatūros sviesto
310 g cukraus
3 kiaušiniai
280 g miltų
55 g kakavos
2 AŠ kepimo miltelių
1/3 AŠ druskos
245 ml pieno
3 VŠ tirpios kavos ištirpinti 2 VŠ karšto vandens
Vanilės ekstrakto/ esencijos
 
Kremui:
350 - 400 g Mascarpone sūrio 
1 ind. Rududu
50 ml brendžio/ likerio
 
Sirupui:
300 - 400 ml stiprios kavos (perkošti, jei užpilama)
150 g cukraus
50 ml brendžio/ likerio
1-2 apelsinų nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys (nebūtina)
  
Biskvitas: kambario temperatūros sviestąištrinti su cukrumi. Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, druską, kepimo miltelius, kakavą ir persijoti 3 kartus. Į sviesto-cukraus masę po vieną įmaišyti kiaušinius. Galima viską darkart gerai išsukti mikseriu. Tada po truputį įsijoti miltų masę, pakaitomis supilant pieną bei tirpią kavą. Tešlą padalinti į 2 lygias dalis ir supilti į formą, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi. Kepti kiekvieną dalį atskirai 160 °C temperatūroje apie 50 min. Iškepus, leisti visiškai atvėsti. Tada kiekvienąbiskvito dalį padalinti peiliu perpus- iš viso gaunasi 4 sluoksniai.
Kremas: visus kremui skirtus produktus išsukti kartu.
Sirupas: visus sirupui skirtus produktus užvirinti ir pavirti, kol šiek tiek sutirštės.
Kiekvieną biskvito lakštą sudrėkinti sirupu, užtepti 1/3 kremo, o ant viršaus dėti kitą lakštą. Taip kartoti iki pabaigos, viršų aptepant kremu ir puošiant savo nuožiūra (mano puošyba šiandien labai skubota ir paprasta).
 
Šaltinis: čia


2013-02-11

Bananų duona su šokoladu ir kristalizuotu imbieru


Kvietimai į svečius arba pačių svečių apsilankymai – geriausia proga išsitraukti archyvinį sąrašą ir piršto bakstelėjimo principu išsirinkti tą vieną vienintelį receptą, kuriam nuskyla būti išbandytam ir paragautam! Bet toje saldžioje eilėje visada būna keletas „favorite“...
Šįkart rinkausi variantą iš knygos, kurios bėgau pirkti vos tik išgirdusi, kad tokia guli knygynų lentynose – Molly Wizenberg „Gyvenimas, pagamintas namuose“. Labai šilta, paprasta, gyvenimiška ir pilna puikių asmeninių sąsajų su virtuve ir kartu per gyvenimą keliaujančių šeimyninių receptų.
Užsienio kalbomis tokių knygų visa įvairovė, o lietuviškų variantų, atrodo, dar tik pradeda gausėti, nes iki šiol susidūriau tik su D. Lebovitz „Saldus gyvenimas Paryžiuje“ ir A. Bourdain „Virtuvė slaptai: kulinarijos nusikaltėlio nuotykiai“.
Taigi, šiandien pirmas receptas iš kulinarinio tinklaraščio Orangette autorės knygos „Gyvenimas, pagamintas namuose“ - dar viena bananų duonos variacija.

85 g sviesto
450 g miltų
175 g cukraus
1,5 AŠ kepimo miltelių
½ AŠ druskos
175 g šokolado drožlių
75 g sukapoto kristalizuoto imbiero (naudojau savos gamybos imbiero cukatas)
2 dideli kiaušiniai
375 g trintų bananų (~3 vnt.)
60 ml natūralaus jogurto

Orkaitę įkaitinti iki 180°C. Kepimo formą ištepti sviestu arba iškloti kepimo popieriumi.
Sviestą ištirpinti ir leisti pravėsti. Į dubenį suberti cukrų, druską, pridėti šokolado drožlių, susmulkinto imbiero. Išmaišyti.
Kiaušinius lengvai išplakti. Į plakinį sudėti trintus bananus, jogurtą, ištirpintą sviestą. Išmaišyti. Supilti bananų masę į sausus produktus, įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir švelniai permaišyti gumine mentele.
Kepti, kol įgaus auksinio rudumo atspalvį, apie 60 min.

Skanaus!

2013-02-03

Apelsinų keksas su aguonomis

 
 
Ilgą laiką galvoje sukosi mintis, kad norėtųsi kažko spalvingo, kvapnaus ir žiemiško. Mintis, žinoma, - saldi. Kitokių čia nebūna :) Ir vieną dieną ta mintis užkliuvo už šio recepto. Citrusiniai vaisiai ir aguonos – spalvotos Kalėdos! Nors jos jau seniai prisiminimuose, keksas idealiai tinka šaltiems vakarams prie arbatos. Bet ypač kirba nurankioti apelsinų cukatas. Jų čia užpilčiau kad ir dvigubą porciją!!! Kvapnių smaguriavimų! ;)
 
Keksui:
80 g aguonų
180 ml pieno
200 g kambario temperatūros sviesto
2 AŠ nutarkuotos apelsino žievelės
200 g cukraus
3 kiaušiniai
450 g miltų
1,5 AŠ kepimo miltelių
120 ml apelsinų sulčių

 
Sirupui:
180 g cukraus
200-250 ml apelsinų sulčių
2 apelsinų žievelės

 
Aguonas sumaišyti su pienu ir palikti pabrinkti. Sviestą išsukti su cukrumi ir apelsino žievele, tada po vieną įplakite kiaušinius. Atskirame inde sumaišyti miltus su kepimo milteliais. Apelsinų sultis supilti į pieną su aguonomis. Į sviesto-kiaušinių masę per kelis kartus įmaišyti miltus ir įpilti pieno-aguonų-sulčių mišinį. Tešlą supilti į kekso formą. Kepti apie 1 val. 160°C temperatūroje, kol tešla, patikrinus pagaliuku, prie jo nebekibs.
Sirupo virimas: į puodą supilti apelsinų sultis, cukrų ir smulkiai supjaustytas žieveles. Virti ant lėtos ugnies vis pamaišydami, kol sirupas užvirs ir pradės tirštėti. Tada nukelti ir leisti pravėsti.
Iškepusį keksą apipilkite sirupu ir palikite susigerti.

 
Šaltinis: čia

2013-01-25

Sausainiai "Puodelio dangtelis"


Gražūs žiūrėti, nematyta idėja - tai, kas patraukė mano dėmesį!!! Tik labai jau įnoringi gamyboje ir ne itin ypatingi skoniu. Mintis - puiki, galima ją išbandyti ir kitos patikrintos sudėties.

 
3 kiaušinių tryniai
100 g sviesto
100 g cukraus
200 g miltų
Pusės citrinos tarkuotos žievelės
1 AŠ citrinos sulčių
Keli lašeliai vanilės ekstrakto
Žiupsnelis druskos

 
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi, įmušti kiaušinių trynius ir viską gerai išmaišyti. Į bendrą masę suberti miltus, citrinos žievelę, druską, vanilės ekstraktą, įpilti citrinos sultis. Tešlągerai išminkyti ir dėti 10-20-čiai minučių į šaldymo kamerą, kad atvėstų.
Tešlą iškočioti kvadrato formos ir supjaustyti juostelėmis (tešla labai kaprizinga, todėl paprasčiau su ja dirbti, kai būna gerai atvėsusi). Pirmiausia išdėlioti pusę juostelių horizontaliai, o likusias vertikaliai tokiu principu: atlenkiant iki vidurio nelyginio skaičiaus juosteles (1, 3, 5 ir t.t.), po to lyginio skaičiaus juosteles (2, 4, 6 ir t.t.) ir taip dedant po vieną juostelę vertikaliai nuo vidurio į kairę pusę, o paskui nuo vidurio – į dešinę (kaip nuotraukoje). Tada išpjauti sausainius puodelio ar stiklinės pagalba ir kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje, kol pagels.
Skanaus!

 
Recepto šaltinis: čia

2013-01-23

SRIUBA: vištiena ir porai

Žmogus gyvas ne vien saldumynais – pasakytų vyrai, pavartę mano blog‘ą :) Bet aš jais gyva! Ne valgymu, gal labiau kepimu…Bet ne apie tai. Nors nežinia, kokių minčių įtakota, pradedu „krauti“ mėsą, žuvį, sriubas, negaliu teigti, kad tokie receptai mano virtuvėje retenybė - net visi 50/50…Tik ta tema labai kasdieniška, o saldumynai...jau ŠVENTĖ!!! Nors ir per šventes ateina kasdienybė :)
Todėl šiandien apie sriubą, kurią mums už tūkstančių kilometrų ir keletą metų atgal virė mano mieliausia ir geriausia buvusi kolegė. Dabar jau kaip prisiminimą, šiek tiek paimprovizavusi, verduosi pati ir dalinuosi su tais, kuriems sriuba - irgi valgis ;)
Ačiū tau, Anžela! ;)
 
Apie 300 g vištienos (ketvirčio, kumpelių ar pan., geriausia, kaimiško, kad tiktų sultiniui)
1 didelis poras
1 didelė morka
Druska
Pipirai
 
Vištieną apvirti 20 min. ir pakeisti vandenį, o užvirus, baigti virti vištienos dalis. Tuomet sultinį paskaninti pipirais ir druska. Smulkiai sutarkuoti morkas, stambesniais skritinėliais supjaustyti porą, vištieną atskirti gabalėliais nuo kaulo. Viską sukrėsti į sultinį ir pavirti apie 10-15 min.
Skanaus!

2013-01-22

Sutrūkę šokoladiniai sausainiai




Kaip būdavo pavydu tų dailiai sutrūkinėjusių šokoladinių sausainių. Mano keli bandymai iki tol buvo nesėkmingi ir skoniu, ir išvaizda. Bet kartais tokios saldumynų eksperimentų mėgėjos, kaip Ilona, ima ir ištraukia į dienos šviesą kažką labai labai vykusio!  Ačiū pirmiausia jai, nes mano akis užkliuvo už jos kulinarinio dienoraščio. Bandom, šypsomės ir ragaujame! ;)

Reikės (nurodau perpus mažesnį kiekį nei originale, nes ir taip gavosi  apie 50 vnt.) :

100 g kakavos
180-200 g cukraus
50 ml alyvuogių aliejaus
2 kiaušinių
170-180 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
~100 g cukraus pudros apvoliojimui


Sumaišyti kakavą, cukrų ir aliejų, kol viskas susijungs į vientisą masę. Po vieną įmušti kiaušinius ir po kiekvieno gerai išmaišyti.
Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską. Sijonant įmaišyti į kakavos-cukraus-aliejaus mišinį. Gerai išminkyti, dėti į maišelį ir laikyti šaldytuve per naktį arba, siekiant greitesnio rezultato, kišti į šaldymo kamerą 40-čiai minučių. Iš atvėsusios tešlos formuoti 10-15 g rutuliukus. Suformuotus sausainukus gausiai apvolioti cukraus pudra ir dėti į kepimo popieriumi ar silikoniniu kepimo kilimėliu išklotą skardą.
Kepti iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 6-8 min. Rekomenduojama stebėti kepimo procesą, nes kiekviena orkaitė kepa skirtingai. Kai sausainiai sutrūkinės, o vidus bus sausas (patikrinti pagaliuku),- iškepę!

Skanaus!

Recepto šaltinis: Skanus gyvenimas

2013-01-21

Aštri troškinta jautiena su pupelėmis

 
Pasidalinsiu savo vieninteliu, mėgstamiausiu, improvizuotu jautienos receptu. Kuo aštriau, tuo išraiškingiau ;)
  
Reikės:
 
0,5 kg jautienos guliašui
1 didelis svogūnas
3-4 didesnio česnako skiltelės
1 didelė morka
1 skardinė konservuotų raudonų arba margų pupelių
1-2 a. š. pomidorų pastos
Prieskonių: pipirų, čili pipiriuko arba aitriosios paprikos miltelių, saldžios paprikos, žolelių mišinio (pvz. Provanso)- visko maždaug po 1 a. š., o druskos- pagal skonį
Aliejaus kepimui (naudoju alyvuogių)
 
 
Reikalingas didesnis puodas. Mėsą supjaustyti didesniais gabaliukais, kepsnio dydžio gabalais arba naudoti jau parduotuvėje paruoštą, t.y. supjaustytą jautieną guliašui. Svogūnus supjautyti stambiais žiedais, česnakus nulupus tiesiog sutraiškyti ir viską pakepinti puode įkaitintame aliejuje su prieskoniais, bet druską dėti tik baigiant troškintis! Išėmus svogūnus, lygiai taip pat trumpai, ~5 min., pakepinti jautienos gabaliukus. Tada užpilti maždaug 2 stiklinėmis vandens arba sultinio (kad apsemtų), įdėti 1-2 a. š. pomidorų pastos, išmaišyti. Sukrėsti pakepintus svogūnus, česnakus bei skritinėliais pjaustytą morką. Uždengti ir troškinti 1,5-2 val., kol mėsa suminkštės, karts nuo karto įpilant išgaruojančio vandens.
Druską dėti likus keliolikai minučių iki pabaigos, o mėsai išsitroškinus, supilti pupeles. Ant viršaus galima pabarstyti šviežių žalumynų ir mėgautis su ryžiais, bulvėmis, salotomis – žodžiu, pagal asmeninius  mitybos principus ir poreikį :)
 
Skanaus

Imbiero cukatai


Iki šiol šį gėrį pirkdavau ir nė nesusimąstydavau, kad galima pasigaminti pačiu lengviausiu būdu, daug aromatingesnio ir intensyvesnio skonio. Puiki priemonė profilaktikai ir peršąlus.
Siūlau susipažinti su stebuklingomis šio šakninio prieskonio savybėmis ir pasirūpinti jo rezervais įsisiūbavusiai žiemai! ;)

Kuo naudingas imbieras?

  • Labai stiprus antioksidacinis ir raminamasis poveikis. Stiprina imunitetą, gerai apsaugo nuo parazitų, lėtina bakterijų augimą.
  • Padeda nuo peršalimo ligų: peršalimo, gripo, kosulio, sinusito, galvos skausmo. Lengvina atsikosėjimą, smulkintas ir užpiltas verdančiu vandeniu imbieras gerai šildo kūną.
  • Puiki priemonė nuo daugelio alerginių odos ligų ir bronchinės astmos.
  • Pasižymi nuskausminamuoju, uždegimą ir spazmus slopinančiu, prakaitavimą skatinančiu, tonizuojamuoju, baktericidiniu, tulžį varančiu ir antibakteriniu poveikiu. Gydo žaizdas, veikia kaip afrodiziakas.
  • Maitina visą organizmą, teigiamai veikia virškinimo sistemą. Reguliarus nedidelio imbiero kiekio su maistu vartojimas pakelia kūno vidaus temperatūrą, pagerina apetitą, stimuliuoja virškinimą ir skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina skrandžio sekreciją, efektyvus gydant skrandžio opas.
  • Efektyviai gydo pilvo, žarnyno, inkstų skausmus.
  • Naudojamas meteorizmo atveju, norint sustabdyti viduriavimą ir neutralizuoti gyvūnų nuodų poveikį, apsinuodijus grybais.
  • Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Šiek tiek laisvina vidurius.
  • Mažina sąnarių skausmus, naudojamas gydant reumatizmą, artrozę ir artritą, patempimus, raumenų skausmus.
  • Imbiero žievelė pasižymi šlapimą varančiu poveikiu, stimuliuoja seilių gamybą.
  • Mažina mėšlungį ir skausmus menstruacijų metu.
  • Puiki priemonė pavargus tiek fiziškai, tiek protiškai. Padeda įveikti stresines situacijas ir greičiau atgauti jėgas.
  • Naudojama paralyžiaus ir geltos atveju.
  • Stimuliuoja skydliaukės veiklą.
  • Gerina smegenų kraujotaką, stiprina kraujagysles, gerina gebėjimą mokytis, įsiminti, mažina arterinį kraujospūdį, gydo aterosklerozę.
  • Efektyvus kovojant su organizmo senėjimu, gerina potenciją, gydo nevaisingumą, didina gimdos tonusą ir lytinį potraukį.
  • Geriausia priemonė nuo šlakų ir toksinų.
  • Mėgstama lieknėjimo priemonė, nes skatina medžiagų apykaitą.
  • Efektyviai padeda sergantiems jūros liga (sumažina pykinimą, galvos svaigimą ir silpnumą), naudojamas palengvinti toksikozės simptomus nėštumo metu.
  • Vėžio profilaktikos priemonė.
  • Jeigu po valgio sukramtysite nedidelį gabaliuką imbiero šaknies, jis ilgam atgaivins jūsų kvėpavimą ir padės atsikratyti burnos ertmės problemų.
  • Naudojamas gydomųjų augalų mišiniuose, padeda pasireikšti naudingosioms jų savybėms.
  • Imbierų aliejus naudojamas kosmetologijoje ir aromaterapijoje. (Šaltinis: čia)
Reikės:

500 g šviežio imbiero
500 g cukraus
500 ml vandens

Imbierą nulupti ir supjaustyti kubeliais (rekomenduočiau maždaug 2 cm dydžio). Vandenį ir cukrų užvirinti su imbiero kubeliais. Viską pavirti 20 min., tada leisti atvėsti. Kitą dieną vėl pavirti 20 min. ir vėl leisti atvėsti ir taip iš viso 4 dienas iš eilės, įpilant vandens, jei jis nugaruoja. Ketvirtą dieną pavirus, imbierą supilti į kiaurasamtį ir leisti nuvarvėti. Nuvarvėjus, galima paskleisti ant kepimo popieriaus ir palikti pusdieniui apdžiūti. Apdžiūvusius kubelius apibarstyti cukrumi ir ragauti. Teigiama, kad inde išlaikyti galima iki 6 mėn.
Sirupą rekomenduojama taip pat sunaudoti - dar karštą supilstyti į butelius ir taip išlaikyt iki 6 mėn. arba sumaišyti su 3 apelsinų/ citrinų sultimis ir darkart užvirti, karštą supilstyti į butelius. Taip pat išsilaiko iki 6 mėn. Norint skaidraus skysčio, reiktų prieš užverdant perkošti. Sirupą skiesti rekomenduojama su putojančiu vynu arba mineraliniu vandeniu.

Receptas: Chefkoch.de 

2013-01-20

STINTŲ SEZONAS 2013 ATIDARYTAS!!!

 
Žvejams prasideda stintų gaudymo sezonas, o aš pradedu ragavimą ;) Mažos, traškios žuvelės, apipintos legendomis, tradicijomis, kurioms net šventės pajūryje kasmet rengiamos!
Pamenu, prieš keletą metų, jei atmintis nepaveda, balandžio mėn. (nežinau, kodėl šiemet jas jau ragauju sausį? Gal jos praplaukia keliskart, o gal paankstino maršrutą, kad būtų nepastebėtos...)pataikėm į "Stintų šventę" Palangoje, kur už vieną stintukę klojome po 2 Lt! Šventė - šventas reikalas ir nebūtinai apsivalgymui :) Proga patenkinti smalsumą ir paremti vietos verslininkus.
Šiemet "Stintų šventę" švenčiame savo virtuvėje. Nepražiopsokite šio trumpo momento ir Jūs! ;)
 
Sunaudojau:
1 kg stintų
miltų
pipirų
druskos
aliejaus kepimui
 
Stintas išvalyti (pelekus ir vidinius organus), apibarstyti druska ir pipirais, apvolioti miltuose ir kepti gerai įkaitusiame aliejuje, kol apskrus.
Skanaus!

2012-12-20

Šokoladiniai-kokosiniai Kalėdų rutuliukai

Smagi, saldi, apvali ideja saldžiai Kalėdinei dovanėlei. Jei mielai draugaujate su klasikiniu lietuvišku„Tinginiu“, šis variantas labai panašus skoniu, nes ir sudėtis labai panaši! Manau, kad sausainius nebūtina malti į miltus, man visai patiktų rasti stambesnį gabalėlį...bet čia jau skonio reikalas :)

Gaunasi apie 50 vnt.
  
250 g sausainių
180 g smulkinto tamsaus šokolado
395 g (indelis) kondensuoto pieno
100 g kokoso drožlių
100 g smulkintų vyšnių
  
Smulkiai sumalti sausainius. Ištirpinti šokoladą virš indo su karštu vandeniu. Į dubenėlį supiltišokoladą, kondensuotą pieną, kokoso drožles, vyšnias ir sausainius. Iš šios masės suformuoti rutuliukus ir iškart apvolioti kokosų drožlėse arba sausainių trupiniuose.
  
Receptas: Taste.com.au

2012-12-18

Naminės minkštos karamelės su cinamonu


Dar viena idėja Kalėdinių dovanų maišeliui. Man patinka, kad jos minkštos (gal šiek tiek per daug, kitąkart pavirčiau šiek tiek ilgiau) ir tąsios. Skoniu labai panašios į vaikystės "Karvutes".

Reikės:

300 ml grietinėlės (35%)  
4 VŠ sviesto
1/4 AŠ druskos
300 g cukraus
50 ml auksinio sirupo
50 ml vandens
1/2 VŠ vanilės ekstrakto
Galima įdėti cinamono, riešutų, čili ir pan.

Indas 8x8 cm arba panašaus dydžio
Indą, į kurį bus pilama karamelė, iškloti kepimo popieriumi arba tiesiog ištepti aliejumi.
Ant vidutinės ugnies pakaitinti grietinėlę, sviestą ir druską, kol sviestas išsilydys. Nukelti ir palikti praaušti. Dideliame puode supilti cukrų, auksinį sirupą ir vandenį, pamaišyti, kad cukrus sudrėktų, daugiau nemaišyti. Kaitinti. Puodo šonus tepti drėgnu konditeriniu šepetėliu, kad nesikristalizuotų.
Verdant sirupą, pirmiausia, pasimatys maži burbuliukai, tada taps skaidrus ir pradės greitai virti. Po to pradės tamsėti, tirštėti ir atsiras karamelės kvapas. Iš viso virti ant vidutinės ugnies apie 10-15 min, į pabaigą pamaišant. Kai sirupas taps pakankamai rudas ir tirštas (svarbu nesudeginti!), nukelti nuo ugnies, supilti grietinėlės-sviesto mišinį ir maišyti, kol masė taps vientisa.
Karamelę vėl pakaitinti, nemaišant 5-10 min. ir nukelti. Įmaišyti vanilės ekstraktą.
Karamelę supilti į formą (puodo negramdyti, nes ten gali būti nuosėdų) ir palikite atvėsti kambario temperatūroje 2 val., o paskui šaldytuve. 
Sustingusią išimti iš indo, supjaustyti aštriu ir šiltu arba riebalais išteptu peiliu ir suvynioti į popieriukus (aš naudojau kepimo popierių).
Kambario temperatūroje jas galima laikyti maždaug 2 savaites.

Receptas: The Kitchn

2012-12-13

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas


Kadangi net ir šaltą žiemą diena veja dieną ir vis stipriau pakvimpa Kalėdomis, tenka kibti į kepimų repeticijas. Kažkodėl būtent šiemet užfiksavau masinę maniją kepti brandintus pyragus, nors pamenu, kad ir pernai vyko diskusijos apie tai. Prisipažinsiu, šiemet irgi patingėjau...litukų taip pat pagailėjau, nes kiekiai tokiam pyragui milžiniški- daugiau nei 1 kg džiovintųvaisių ir puslitris gero brendžio! Oho…Gerai, kad po ranka pasitaikė žymiai paprastesnis vaisinio pyrago variantas- nei jo brandinti, nei vyro brendžiuko paaukoti nereikia :)  
Kažkuriam Kalėdiniam pasisėdėjimui jį tikrai pakartosiu. Ir labai rekomenduoju visiems, kas mėgsta Kalėdomis kvepiančius pyragus. Jame pilna vaisių ir nedaug tešlos, toks panašus į meduolį, bet ir ne visai...idealus žiemai!

Kepimo forma Ø18 cm

Reikės:
170 g džiovintų slyvų
90 g džiovintų abrikosų
125 g razinų
40 g džiovintų spanguolių
90 g sviesto
70 g tamsaus muscovado cukraus
70 ml auksaspalvio sirupo
2 VŠ konjako, brendžio ar kavos likerio
1 apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės
1 VŠ meduolių prieskonių
1,5 kakavos
2 vnt. kiaušinių
75 g miltų
35g maltų migdolų
1 kepimo miltelių


Eiga:
Vaisius nuplauti ir nusausinti, o stambesnius supjaustyti. Į puodą sudėti visus džiovintus vaisius, sviestą, auksinį sirupą,alkoholį, taip pat išspausti apelsino sultis bei nutarkuoti žievelę, suberti meduolių prieskonius ir kakavą. Viską kaitinti ant vidutinės kaitrumo ugnies, kol pradės virti, tuomet vis pamaišant, leiskite pavirti 10 min. Puodą nukelti nuo ugnies ir palikti 30 min., kad atvėstų.
Kai masė bus pravėsusi, supilti šiek tiek paplaktus kiaušinius, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir maltus migdolus. Viską išmaišyti.
Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi ir supilti paruoštą masę.
Orkaitę įkaitinti iki 150°C ir kepti apie 1 val. Ar pyragas iškepęs, patikrinti mediniu pagaliuku. Leisti pyragui ataušti.


Receptas adaptuotas pagal: čia

2012-12-09

ZIMTSTERNE arba CINAMONINĖS ŽVAIGŽDUTĖS

Klasikinis vokiškas Kalėdinių sausainių receptas. Užstrigęs dar nuo tų laikų, kai teko pagyventi Vokietijoje,- saldus Kalėdinis jausmas atsidaryti skardinę dėžutę ir išsitraukti stebuklingą naminį šedevrą...Su šventine nuotaika ir smagaus ragavimo! ;)
 
Reikės:
400 g maltų migdolų
3 AŠ cinamono
3 kiaušinių baltymų
1 žiupsn. druskos
200 g cukraus pudros
vanilinio cukraus

Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Migdolų masę sumaišyti su cinamonu. Suplakti 3 kiaušinių baltymus su druska, vis įdedant cukraus pudros ir vanilinio cukraus. 1/3 dalį masės atsidėti į šalį, o į likusią - įmaišyti migdolų masę.
Drėgną, lengvai kimbančią tešlą iškočioti tarp maistinės plėvelės maždaug 1 cm storio. Viršutinį plėvelės sluoksnį nuimti, o iš tešlos išspausti žvaigždutes (žvaigždutės formą apvolioti cukraus pudroje, kad tešla geriau nuo jos atšoktų). Sausainius peilio pagalba nuimti nuo apatinės plėvelės ir dėti į skardą.
Orkaitę įkaitinti iki 140-150°C. Likusiu išplaktų baltymų kiekiu aptepti sausainius (galima aptepti ir baigiant kepti, kad nuo karščio nepagelstų). Sausainius kepti apie 15 min., po to atvėsinti skardoje. 
 
Receptas: čia 

2012-11-28

VEG JALFREZI arba DARŽOVIŲ JALFREZI

Dar viena puikių indiškų skonių lėkštė!
 
Vienai didelei keptuvei:
 
3 galvos česnako ir 10 cm imbiero šaknies = česnako-imbiero pasta
3-4 vnt. didesnių pomidorų
1 raudona ir 1 žalia paprika
200 g šparaginių žirnių
1 baklažanas
2 didelės morkos
pusė kalafijoro
1-3 žali/raudoni čili pipirai
1 svogūnas
Druskos
1 VŠ balto vyno acto
1 VŠ kumino sėklų
1 VŠ malto čili pipiro
1 VŠ Garam Masala
1 VŠ ciberžolės 

 
Česnakus (2 galv.) ir imbierą sutrinti į košę el. trintuvu.
Pomidorus supjaustyti ketvirčiais ir taip pat sutrinti į košę.
Paprikas, žirnius, baklažanus supjaustyti nykščio dydžio skiltelėmis.
Morkas – stambiais kubeliais.
Kalafijorus - stambiais gabalais.
Žalią/raudoną čili – smulkiai.
Svogūną - labai stambiai.
Kuminą pakepinti aliejuje su smulkiai pjaustyta česnako galvute, sudėti likusius prieskonius ir dar pakepinti. Tada supilti sutrintų pomidorų masę, įpilti truputį vandens ant dugno (neturi apsemti), sudėti kietąsias daržoves (žirnius, morkas, kalafijorą) ir patroškinti uždengus 10-15 min. Galiausiai sudėti likusias minkštas daržoves- baklažanus, paprikas, svogūną. Vėl patroškinti apie 10 min. uždengus.
Pabaigoje įdėti druskos 1-2 VŠ (pagal skonį) ir 1 VŠ balto vyno acto, apibarstyti šviežia kalendra ir imbiero juostelėmis. Daržovės turėtų išlikti traškios.