2012-05-23

Kaimynės RUGINĖ DUONELĖ su raugu

Turbūt būsiu viena iš paskutinių, bandančių įsisukti į raugo dalybas ir naminės duonos kepėjų gretas. Pagaliau ir aš ryte kramsnoju kvepiančią riekę, o širdis džiaugiasi, kad rezultatas išgautas!
Reiktų tikriausiai prisipažinti, kad iki valgomo rezultato kelias buvo ilgokas, tik taip ir nesupratau, kur slėpėsi velniai. :) Keičiau viską – kvietinius „Ekstra“ miltus į stambaus malimo kvietinius, galiausiai tik į ruginius, „Nordic“ avižinius dribsnius į stambius lietuviškus, šaltą vandenį į šiltą ir atv., net skardinę kepimo formą į silikoninę! Savaitė po savaitės net po 2 val. kepimo vidus būdavo žalias! :( Įtariu, kad užknisau vyrą, gadindama miltus, o labiausiai – kaimynę, kantriai man dalinusią raugą ir kartu bandžiusią įminti nesėkmės mįslę. Bet tikiu, kad dabar jau visiems ramiau :) Ypač ačiū Renatai! :)

3 v. š. raugo
2 v. š. sėlenų
2 v. š. linų sėmenų
2 v. š. avižinių dribsnių (stambių, „Nordic“ netinka)
2 v. š. saulėgrąžų
1-1,5 v. š. cukraus
1,5 a. š. druskos
0,5 L šilto vandens
0,5 kg miltų (naudojau 200 g rupius ruginius ir 300 g viso grūdo ruginius)

Prieš kepant, raugą išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje apie 1 val.
Sumaišyti visus priedus, įdėti raugą, po truputį dėti miltus, pilti vandenį ir maišyti tešlą.
Kepimo formą ištepti aliejumi. Sukrėsti tešlą, 3 v. š. raugo atsidėjus kitam kartui. Palikti pakilti šiltoje vietoje iki 12 val.
20 min. duoną kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC temperatūros, po to sumažinti iki 170 ºC ir kepti 1-1,5 val. (kartais kepu net iki 2 val.).
Skanaus!

9 komentarai:

  1. Bent jau ši duona, tai tikrai atrodo labai skaniai :)
    Aš kepu panašią - produktų kiekiai, kažkiek skiriasi, bet idėja ta pati. Skirtumas pagrindinsi tas, kad išimtą raugą iš šaldytuvo aš laikau 24 val. O visa kita daugmaž taip pat :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, kad po tiek nevykusių bandymų rezultatas pagaliau maloniai stebina, kitaip viešai su juo nesirodyčiau :D :D :D Dėkui, Vilma, už pagyras! ;)
      Išimtą raugą iš šaldytuvo irgi esu laikiusi iki 12val., bet tik tiek. Esu ir trumpiau- apie 1-3 val. Kai jau nesisekė, tai niekas nepadėdavo :D Šįkart laikiau apie 1 val. Kaimynė, kuri šelpė mane raugu ir dalinosi šiuo receptu, kiek žinau, iš šaldytuvo išimtą raugą naudoja iškart. Įdomu, kame skirtumas, palaikius jį 24 val.?

      Panaikinti
  2. Aš šį receptą į Favorites įsikėlus nuo atsiradimo :) Mat belieka suvalgyti savo pirmąjį normalų 'blyną', t.y. duonelę, ir kepsiu pagal šitą receptą, nes raugas šaldytuve gyvena :) Graži duonelė, o kad skani nekeliu klausimų, nes juoda visa skani... aš šalimais dar užbaiginėju sugraužt nepavykusią savo vaisinę duonelę (kvietinę).. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mane irgi juoda ruginė labiausiai vilioja. Vargsta turbūt daugkas, tik ne visi apie nesėkmes prisipažįsta :) Maniškė man kolkas skaniausia pastovėjusi kelias dienas, manau, yra dar kur tobulinti :) Lauksiu įspūdžių apie taviškį rezultatą! ;) Sėkmės!

      Panaikinti
  3. Duonelę surutuliojau į kepaliuką (nes man tokia tešla ir gavos, kad į kepimo formą krėtėsi, o ne pylėsi, tai galvoju surutuliosiu). Ar ji neturėjo tokia surutuliojama gautis? :) Na surutuliojus pasiplėtė tas kepaliukas, bet nieko... Tikiuosi pakils kažkas. O tu, Vilma, nepermaišai pakilusios duonelės po tų 12 val? Ir kepi ir karto? Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Surutuliojai, ta prasme suminkei į kepaliuką? Na, gal irgi idėja...Aš ją darau skystesnę, maždaug grietinės tirštumo, nes pagal original receptą (paplitusį po visą LT) jos minkyti nepriklauso. Tada kildinu apie 12 val. Man ji pakyla irgi ne per daugiausiai, iki formos kraštų, nors kaimynei, kaip supratau, ji pakyla daugiau :) Ir permaišyti tikrai nieko nepermaišau, bet improvizuoti, manau, galima ;) Na, kaip jau minėjau blog'e, man ji idelaus skonio, tik pati konsistencija dar vos vos per drėgna ir tas niuansas kolkas neišsprendžiamas :( Gal tau gausis kitaip? Malonu, kad paskatinau eksperimentuoti ;) Lauksiu rezultato ;) Sėkmės!

      Panaikinti
    2. Žinok išsiplėtė ji per visą spvalią (23 cm) skersmens formą, pakilo, bet va aš ją performavau į kepaliuką - na bus matyt, žinau tik tiek, kad bus skanu, kad ir kas iškeptų:) Tuoj ir pakepsiu. Būtinai parašysiu, kaip pavyko :)

      Panaikinti
    3. Gal nedakepiau, ji tokia lipni šlapoka viduj, nėr tų pūslelių-oro tarpelių, ir padas taip beveik atšokti norintis (sako tada per kieta tešla buvo..) Skanu ir taip žinoma, bet norėtųs tą šlapią dar paskrudinti prieš valgant. Vistik kada kai kepsiu vėl nesimozosiu, skystesnę darysiu ir supilsiu į kekso formą, nepermaišinėsiu (tada permaišius pakilt reikėjo paliktmatomai) ir bus manau jau tobula :) Su duonos kepimu tikrai menas, net ir su neminkoma duonele, o ką bekalbėt apie minkomas... Ačiū už receptuką, į kurį vis grįšiu pasižiūrinėt :) Vis tiek kepsiu namie - net ir nedakepta ar kitaip nepavykus, vis naminė, nei tobula cheminė iš parduotuvės :)

      Panaikinti
    4. Na, dabar žinosiu, kad nesu vienintelė, kuriai nesigauna šis duonos variantas tobulai :) Dėl plutos viskas OK, dėl skonio, kaip jau sakiau, irgi OK, bet tas šlapumas nepatinka ir man, tik jo išgyvendinti nepavyksta :(

      Panaikinti