2013-01-20

STINTŲ SEZONAS 2013 ATIDARYTAS!!!

 
Žvejams prasideda stintų gaudymo sezonas, o aš pradedu ragavimą ;) Mažos, traškios žuvelės, apipintos legendomis, tradicijomis, kurioms net šventės pajūryje kasmet rengiamos!
Pamenu, prieš keletą metų, jei atmintis nepaveda, balandžio mėn. (nežinau, kodėl šiemet jas jau ragauju sausį? Gal jos praplaukia keliskart, o gal paankstino maršrutą, kad būtų nepastebėtos...)pataikėm į "Stintų šventę" Palangoje, kur už vieną stintukę klojome po 2 Lt! Šventė - šventas reikalas ir nebūtinai apsivalgymui :) Proga patenkinti smalsumą ir paremti vietos verslininkus.
Šiemet "Stintų šventę" švenčiame savo virtuvėje. Nepražiopsokite šio trumpo momento ir Jūs! ;)
 
Sunaudojau:
1 kg stintų
miltų
pipirų
druskos
aliejaus kepimui
 
Stintas išvalyti (pelekus ir vidinius organus), apibarstyti druska ir pipirais, apvolioti miltuose ir kepti gerai įkaitusiame aliejuje, kol apskrus.
Skanaus!

5 komentarai:

  1. Mes vakar irgi stintų pilnus pilvus prisikirtome, tik miltuose aš jų nevolioju. Stengiamės kuo natūraliau:) Bet vis tiek taviškės nuostabiai atrodo, šaindien vėl mielai sukirsčiau vieną kitą:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Odeta! Pirkau ir dariau pirmąkart, visi minėjo, kad gaminamos paprastai, t.y. voliojant miltuose. Taip ir padariau :) Bet manau, kd nevoliojant jos apskrunda labai panašiai?
      Pasižaidėm kaip su sėmkutėmis, bet kitąkart vėl ieškosiu. Smagu ir skanu :)

      Panaikinti
  2. Miltuose tikrai reikia volioti, kai kepame marinavimui, o valgymui ne visi klaipėdiečiai volioja, tik apskrunda skaniau pavoliotos, o ir natūralumo tikrai nepraranda :) Stintos kvapnesnės ir natūralesnės, kai išvalomos neišimant ikrų :) O stintų šventė Palangoje balandy nėra buvus :) Dažniausiai rengiama vasarį, iš kart po Užgavėnių :)
    Pas visus stintmetis ir mes vakar jas kepėm :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su klaipėdiete niekas nedrįs ginčytis! :D Na, vadinas, tada Stintų šventė buvo kovą, Užgavėnės gal buvo vėliau (pamenu, vienais metais buvo net per mano gimtadienį kovo vidury)...Tiesą sakant, neturiu supratimo, kaip ilgai vyksta stintų žvejyba. Čia Tu, Aušra, galėtum mus apšviesti :)
      Aušra, o kaip išvalyti, neišimant ikrų? Kepti su jais???? Nežinau, ar išdrįsčiau :D Labai jau klaipėdietiškai egzotiška :D Prisipažinsiu, neteko girdėti.

      Panaikinti
    2. Galiu patikslinti, tik vieną kart Palangos šventė vyko kovo 10 d., 2007 metais. 2004 m. vyko sausio vidury, visus kitus kartus vasarį, visuomet apie vidurį :) Šiemet vyks vasario 16 d., jubiliejinė, dešimtoji :)
      O stintas išvalyti neišimant ikrų, nesunku, tiesa, tuomet liks ir galvos. Jei smalsu, rasi pas mane:

      http://ausrra.blogspot.com/2012/02/stintiene.html#.UP2JPCfZZ8E

      O šiaip, kai kurie žvejai stintas valgo net su visom ašakom, pradėdami nuo uodegos :0)

      Panaikinti