2013-09-03

Pyragas su kiaušiniais ir lašiša žurnalui DEBESYS


 
Pristatau savo paskutinių idėjų rezultatus, gamintus šviežiai rudeniškai pasirodžiusiam žurnalui DEBESYS. Idėjos buvo labiau teminės nei rudeniškos – Pasaulinei kiaušinių ir Senbernių dienoms atšvęsti. Pasirodo, būna mūsų kalendoriuose ir jų! ;)
Įdomiausias būna kūrybinis procesas. Idėjos žurnalui kažkokiu būdu išsirutulioja, o dėl formos, t.y. nuotraukų, vis bręsta azartinė konkurencija tarp manęs ir vyro. Aš labiau linkusi prie subtilumo, o jo fantazijos dažnai suka į kitą pusę :) Šįkart senbernių pietūs „skendo“ FK „Žalgirio“ šalikuose, aluje ir konservų skardinėse. Teko pripažinti pralaimėjimą, kai didžioji dalis šitos vaizdinės kūrybos nukeliavo ir į žurnalo puslapius, o jų ten dar ir daugiau nei maniškių! Įsivaizduojate kokios fanfaros griaudėjo tada? ;)
Taigi, dalinuosi receptais minėtoms progoms:
 
8-10 porcijų
ø24 cm apvali kepimo forma
Pyrago pagrindui:
90 g sviesto
1 v.š. aliejaus
3 v.š. vandens
1/2 a.š. druskos
150 g miltų

 
Pyrago įdarui:
4 kietai virti kiaušiniai
3 kiaušiniai, lengvai paplakti šluotele
100-150 g rūkytos lašišos (tinka ir kt. žuvis)
200 ml riebios (35%) grietinėlės
Druskos ir pipirų
Pundelis šviežių bazilikų

 
Pyrago pagrindas: orkaitę įkaitinti iki 200°C temperatūros. Sviestą, druską, vandenį ir aliejų sudėti į stiklinį indą ir statyti į įkaitintą orkaitę maždaug 10-čiai minučių, kol masė išsilydys. Indą išimti iš orkaitės, supilti visus miltus ir išmaišyti šaukštu, kol tešla atšoks nuo indo kraštų. Pravėsusią tešlą gerai išminkyti ir tolygiai paskirstyti ø24 cm kepimo formoje, suformuojant kraštelius. Dugną subadyti šakute, į formą įkloti kepimo popierių, pripilti žirnių/pupelių. Iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepti  10 min., o išėmus žirnius/pupeles, kepti dar 5 min.
Pyrago įdaras: lengvai suplakti kiaušinius, supilti grietinėlę, suberti druską, pipirus, smulkiai pjaustytus bazilikus ir darkart viską lengvai išplakti.
Ant ataušusio pyrago pagrindo sudėti perpus perpjautus kiaušinius, lašišą. Viską apipilti kiaušinių-grietinėlės mišiniu.
Kepti 30-40 min. 160°C temperatūroje arba tol, kol pagels.

2 komentarai:

  1. Kai pamačiau "Debesys" žurnale šį receptą, tai apsiseilėjau iš karto:) Toks apetetingas atrodantis, kad mielai vieną kitą gabalėlį sukirsčiau:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už įvertinimą, Odeta :) Šitas receptas - visiškas mano improvizacija. Tik ne visiems valgiusiems tie kiaušiniai įspūdį darė ir patiko :) O lašišą (ar kt.žuvį) turbūt naudočiau keptą/žalią, o ne rūkytą. Žodžiu, skonį tobulinti dar galima.

    AtsakytiPanaikinti