2013-12-04

SKANIOS DOVANOS žurnalui DEBESYS. Keksas su paslaptimi


Ar norėtumėt gauti valgomų dovanų? Sakykim, Kalėdoms...Aš to neklausiu nei draugų, nei artimųjų. Tiesiog vienašališkai atsakau TAIP :) Argi galima jų nenorėti??? Juk tai šimtus kartų geriau už prekybos centruose pirktą muiliuką ar molinukus :) Na, jei ir nesi saldumynų mėgėjas, tikrai atsiras tų, kurie mielai visai tai sudoros. Todėl aš ir nesuku galvos - kepu kasmet, girdžiu, kad žmonės džiaugiasi ir neabejoju, kad yra kitaip. Man smagi tokia ruošyba. Įdedi daug laiko, minčių, nuotaikų, širdies, mintyse ieškai naujų skonių, ruošiesi nustebinti ir AČIŪ pasakyti tiems, kuriuos visus metus darkart mylėjai ir turėjai šalia. Nuostabus jausmas! O aš jį dalinu tokiomis pakuotėmis ;)
Tai dar viena idėja DEBESŲ žiemos numeriui. Didelė, sodri ir saldi!

Kekso forma - 26 cm ilgio

Šviesiai kekso masei:
260 g minkšto sviesto
4 kiaušiniai
240 g cukraus
200 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių

Tamsiai kekso masei:
200 g minkšto sviesto
200 g juodojo šokolado
200 g smulkaus cukraus
250 g smulkiai sutarkuotų cukinijų minkštimo
2 v. š. kakavos miltelių
140 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
4 kiaušinių
žiupsnis druskos

Šviesaus kekso gamyba:
Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, įplakti po vieną kiaušinį, įsijoti miltus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišyti. Kekso formą iškloti kepimo popieriumi, supilti kekso masę ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Iškepusį keksą ataušinti.
Tamsaus kekso gamyba:
Cukinijas nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Šokoladą išlydyti virš garų vonelės, į jį sudėti gabaliukais pjaustytą sviestą, gerai išmaišyti. Atskirame dubenyje išsijoti miltus, kakavos ir kepimo miltelius, druską.
Į pravėsusią šokolado masę supilti išplaktus kiaušinių trynius, sukrėsti tarkuotas cukinijas, išmaišyti.
Kiaušinių baltymus išplakti po truputį pilant cukrų. Gautą baltą masę sukrėsti į šokoladinę masę, tuomet po truputį įsijoti sausus produktus, atsargiai viską išmaišyti.

Šviesų keksą supjaustyti riekelėmis, iš kurių sausainių formelės pagalba išspausti žvaigždutes ar kitą pasirinktą figūrą. Figūrėles išdėlioti kepimo popieriumi išklotos kepimo formos viduryje, vienoje eilėje, nepaliekant tarpų. Ant viršaus užpilti šokoladinę masę.

Kepti 160 °C apie 40-45 min. Svarbu neperkepti. Puošti pagal pageidavimą. 

4 komentarai:

  1. Labai gražus keksas! Ši idėja tikrai puiki, nusižiūrėjau irgi šventėms, tik dar nebuvo laiko pasitreniruot prieš kepant dovanas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vadinasi, as aplenkiau Jus :) pavyks is pirmo karto, tik laiko paieskoti teks. Sekmes! ;)

      Panaikinti
  2. Ta "Maža virtuvėlė" tokius dideliai skanius kepinius gamina;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Maza virtuvele" lengvai isprotejusi del saldumynu ir, manau, tai - akivaizdu :D Aciu, Odeta!!! ;)

      Panaikinti