2014-02-09

Varškės ir aguonų pyragas


Nėra tekę nė iš vieno pažįstamo saldumynų mėgėjo išgirsti, kad varškės pyragas pabodęs ir atgyvenęs. Čia turbūt kaip legenda apie cepelinus. Klasika ir taškas. Nors mes šeimoje su šia „nacionaline  vartybe“ nedraugaujame. Ir kai tai pareiškiu garsiai, visi ima kraipyti galvomis ir adresuoti pastabas apie snobiškumą. Bet ir varškės pyragų sau taip pat nekepu. Tiesiog žinau, kad jie visų TOP‘e. Su juo neprašausi, jei norisi iš valgytojų išgirsti „ach“..:)
Didelių naujovių varškės pyragų receptuose tikriausiai nebėra. Kiekvienas naujas variantas prilimpa savaip. Man šis patiko deriniu su aguonomis. Nors vienas žmogus, ragavęs jį per Naujus, pasakė, kad toks pyragas labiau tiktų Velykoms. Labai tikėtina, kad šiais metais iškepsiu būtent šį. Paprastą, patikrintą ir visad visiems įtinkantį.

 
24 cm kepimo formai

Pyrago pagrindui:
170 g sausainių (naudojau avižinius)
90 g sviesto

Trupiniams pyrago viršui:
50 g šalto sviesto
50 g cukraus
100 g miltų

Aguonų masei:
140 g maltų aguonų
200 ml pieno
80 g cukraus
2 kiaušinių
4 v. š. maltų džiūvėsėlių

Varškės masei:
500 g kreminės varškės (pvz. „President“)
110 g cukraus
3 kiaušinių
2 v. š. aliejaus (naudojau alyvuogių)
0,5 pakelio vanilinio pudingo miltelių arba 2 v. š. bulvių krakmolo
2 a. š. vanilinio cukraus

Papuošimui:
Migdolų drožlių

Sausainius sumalti. Sviestą, skirtą pagrindui, ištirpinti ir sumaišyti su sausainiais. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, o ant jo iškloti pyrago pagrindą, suformuojant neaukštus kraštelius. Kepti 5 min. iki 150° C įkaitintoje orkaitėje, leisti pravėsti ir statyti keletai minučių vėsiai, kad sutvirtėtų. Trupiniams susmulkinti šaltą sviestą, sumaišyti su cukrumi, miltais ir pirštų pagalba suformuoti trupinius. Statyti į šaldytuvą.
Aguonas sumalti kavamale ir suberti į nedidelį puodą. Supilti pieną, įdėti cukraus ir leisti užvirti, karts nuo karto pamaišant, kol masė sutirštės. Palikti atvėsti. Įmaišyti išplaktus kiaušinius ir džiuvėsėlius. Viską išmaišyti ir palikti kelias minutes išbrinkti. Tada formuoti rutuliukus, juos išdėlioti ant pyrago pagrindo.
Varškės masei: kiaušinius išplakti su cukrumi. Įmaišyti varškę, supilti aliejų ir galiausiai pudingo miltelius. Viską vėl gerai išmaišyti. Varškės masę supilti ant pyrago pagrindo su aguonų rutuliukais. Ant jos pabarstyti paruoštus trupinius, o ant viršaus – migdolų drožles.
Kepti apie 50 min. iki 180° C įkaitintoje orkaitėje.
Iškepusį pyragą, palikti pravėsti orkaitėje. Tuomet kambario temperatūroje visiškai atvėsusį pyragą dėti į šaldytuvą min. kambario temperatūroje visiškai atvėsusį pyragą dėti į šaldytuvą min. 3 val. (geriausia pernakt), o prieš valgant, palaikyti nors valandą kambario temperatūroje.
 
Skanaus!

Recepto idėja: čia

9 komentarai:

  1. Dėkui, Rita! Jis tikrai klasikinis & vertas aikčiojimų iš malonumo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir skamba skaniai ir atrodo gražiai :) sunku būtų sugalvot dėl ko jo nekepti :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kepk, jei kaip daugumai patinka varškės pyragai! ;) ačiū.

      Panaikinti
  3. Kaip gardžiai atrodo... niam... :) Toks gražuolis ir Kalėdoms, ir Velykoms būtų stalo puošmena (apie skrandžiui suteiktą malonumą net nedrįstu kalbėt).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Dalia! ;) kaži ar varškės pyragų receptais dar įmanoma ką nors nustebinti, bet šis tikrai geras! Tik rekomenduoju naudoti kreminę varškę. Aš kitokios pyragams net nebenaudoju, nes rezultatas kaip diena ir naktis :)

      Panaikinti
  4. Atsakymai
    1. Oi, jis įtinka visiems! Smagu, išbandei! ;) ačiū!

      Panaikinti
  5. O ar tiktų aguonų rutuliukus padaryti iš skardinėse parduodamos aguonų masės?

    AtsakytiPanaikinti