2012-02-23

Mielinis vyniotinis su aguonomis

 
Nesu mielinių kepinių specialistė, bet šįkart jaučiau, kad turi pavykti. Gaminau iš pusės originalaus recepto nurodyto kiekio. Per akis! :)

Labai nesinorėjo sausos „bulkos“ su aguonomis, kokių pilni mūsų PC, bet tokiu rezultatu tikrai negėda vaišinti -labai labai daug aguonų, labai minkštas ir dar labiau drėgnas. Čia mano įspūdis, o vertintojai balus pakels vakare ;)
 
Mielinei tešlai:
250 g miltų
125 ml pieno
15 g mielių
2 kiaušinių tryniai
60 g cukraus
40 g sviesto
2 g druskos
Įdarui:
170 g aguonų
2 kiaušinių baltymai
100 g cukraus

 
Mielinė tešla: truputį pašildome pieną, atsidedame porą šaukštų, kuriuose tirpinsime mieles (tirpinau puodelyje su 1 a. š. cukraus). Kol mielės putoja, sumaišome cukrų, išplaktus kiaušinius ir pieną. Pabaigoje supilame mieles. Pamaišome. Tada beriame miltus ir minkome tešlą. Kai tešla vientisa, supilame atvėsusį lydytą sviestą ir darkart minkome. Riebalai turi susigerti, tešla nelipti prie indo sienelių ir prie rankų. Kai nebelieka sviesto likučių, tešlą paliekame inde kildintis (šiek tiek pašildžiau orkaitę ir kildinau joje gal apie 1,5-2 val.).
Kai tešla beveik iškilusi, ruošiame įdarą: užplikome aguonas verdančiu vandeniu, leidžiame pabrinkti 20 min. Tada nukošiame ir sumalame (kavamale ar „blenderiu“). Suberiame cukrų, supilame išplaktus baltymus ir viską gerai išsukame.
Vyniotinio formavimas: iš tešlos iškočioti stačiakampį lakštą (apie 0,5 cm storio), užtepti įdaro ir viską susukti į volelį. Jį suriesti ir perkelti į kepimo indą. Aš naudojau 24 cm apvalią kepimo formą atsegamais kraštais, o į vidurį jos įstačiau keramikinį puoduką, kad kepdamas pyragas išlaikytų formą. Vyniotinio galus rekomenduojama sujungti, bet kepant jie ir taip sulimpa. Viršų galima truputį įpjauti peiliu, aptepti kiaušiniu. Kepti 160/170 º temperatūroje apie 50-60 min. 

Recepto šaltinis: Pelkių puodai

24 komentarai:

  1. O Dieve, net silpna pasidarė... kepsiu būtinai kepsiu, prižadu ;) :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kepk, Reda, tikrai ;) Nesudėtinga, tuo labiau, kad tešlą kildinti tereikia vos porą valandų. Visą dieną prastovėjęs ant stalo, vakare jau buvo sausesnis, bet vistiek skanus. Kitąkart gal bandysiu atvėsusį įkišt į maišiuką, kad išlaikyčiau tą drėgnumą. Arba skubėkit valgyti šviežiai iškeptą ;) skanaus ir sėkmės!

      Panaikinti
  2. jetau, kaip skaniai atrodo :) tiesą pasakius labai tingiu tiek ilgai dirbti, nors ir superinis gėris:)) užtat akimis pavalgau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oditele, 3 val. mieliniam pyragui manau nėra skausmingai daug ;) Su mėsiškais šedevrais turbūt vargsti panašiai? ;) Na, bet kai tikrai laaaaabai labai tingi, pabandyk mano vakarykštį receptą Trupiniuotį su obuoliais ir spanguolėm. Sakyčiau, labai vykęs atradimas ;)

      Panaikinti
  3. Siandien pabandziau padaryti (kazkaip visada nesiseke "draugauti" su mieline tesla):) isejo tiesiog SUPER!!!! negaliu atsitraukti, labai skanus!!! :) jau zinau, ka kepsiu Kaledu dovanu krepseliui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip smagu, kad ir pavyko, ir patiko! Mn jis irgi labai liux!!!!Graziu sveciu!!!

      Panaikinti
  4. Labai skanus pyragas, kepiau jau nekartą,kas ragavo,tas liko sužavėti skoniu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Kristina! Labai džiaugiuos, kad likot sužavėta! Tiesą sakant, seniai pati jo nekepiau, gerai, kad priminėte. Žiema tokiems pyragams - pats tinkamiausias laikas ;)

      Panaikinti
  5. sausos mieles ar tos kur kaip sviesto pakelis buna? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ir dar - kas bus jei aguonas nemalti?...

      Panaikinti
    2. Čia tikrai naudojau šlapias mieles (iš "sviestinio" pakelio :)). Su sausomis nesu bandžiusi šio recepto. Tąkart, kai kepiau, dar neturėjau kavamalės, tad aguonas bandžiau smulkinti prie "blenderių" esančiu malūnėliu, nors, tiesą sakant, mažai kas nuo to pasikeitė. Jos buvo beveik kaip ir nemaltos. Taigi, nieko neatsitiks, jei nemalsite. Tiesiog sumaltų būna tolygesnė ir vientisesnė tekstūra. Tiesa, parduotuvėse būna jau paruoštų sumaltų aguonų mišinių. IKI tikrai mačiau ir dar šią savaitę. Sėkmės! Tikiuosi, patiks ;)

      Panaikinti
    3. liuks, bandysiu si vakara, aciu ;-)

      Panaikinti
  6. isbandyta. geras dalykas! kepsiu dar, aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokia Jūs greita! Džiaugiuos, kad patiko!!! ;)

      Panaikinti
  7. Ka tik iskepiau si sedevra,Viskas gavosi puikiai.Tik nevienodai iskociojau,nes gavosi kazkoks deformuotas,Bet vistiek aciuuuu uz puiku receptuka,Linksmu,turtingu visiems svenciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. p. Laima, smagu, kad receptas patiko ir su nedideliais trūkumais! Aš pati šiemet jį prisiminiau ir norėčiau vėl ragauti šventėms, bet eisiu turbūt lengvesniu keliu, t.y. su paprastesniais receptais :) Jums taip pat gražių švenčių!!!

      Panaikinti
  8. Susigundžiau, pabandžiau - patiko:)Ačiū:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Puikiausias - skaniausias - aguoninis pyragas. Superinis receptas LIUKS. Gaminau kucioms - kepiau is vakaro, bet kai valgem per kucias jis buvo vis tiek dregnas ir labai labai skanus. Aciu uz puiku recepta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip smagu, Ramune! Aš jį senokai kepiau, vis ruošiuosi pakartoti. Tikrai puikus! Su šventėm! ;)

      Panaikinti
  11. Ieškojau internete kokio skanaus kepinio su aguonom ir atklydau čia, nes labai jau nuotrauka sugundė ) Bandysiu kepti, tik norėjau pasitikslinti, ką daryti su 2 g druskos? Ingridientų sąraše druska yra, o recepte daugiau niekur nefiguruoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Suberkite kartu su miltais, ruošiant tešlą.

      Panaikinti
    2. Ačiū, pyragas gavosi puikus! Tik dar vienas klausimas beruošiant iškilo - ar yra koks praktinis tikslas tame, kad išlydytas sviestas įmaišomas į jau išminkytą tešlą? Jeigu iš pradžių įpilčiau sviestą ir tik paskui miltus - rezultatas būtų kitoks? Visai nepaprasta į suformuotą tešlos kukulį sviestą įminkyti.. Bet kokiu atveju, ačiū už receptą! Tikrai dar gaminsiu.

      Panaikinti