2012-10-22

J. Oliver'io CHOCOLATE BROWNIE


Nieko jau turbūt nenustebinsiu dar vienu brownie‘io receptu, bet man taip smagu, kad tuo jausmu turiu dalintis. Mane supras tie, kurie dievina brownie‘ius ir visas jų variacijas, bet rezultatai būdavo beviltiški- perkepęs arba neiškepęs. Nors anksčiau aprašytas receptas neprigijo brownie‘iui, bet puikiausiai tiko keksiukams, vilties, kantrybės ir užsispyrimo dar buvo šiek tiek likę.
Pasisekė, kad pyragai suvedė su viena sena pažįstama, įkvėpusia mane dar vienam iššūkiui. Šįkart tikrai VALIO! Ačiū tau, Koste!!! :) Kolkas be čili pipiriukų, bet laaaaaaaabai skanu! Taip, kaip ir turi būti! Taip, kaip daro J. Oliver‘is ;)

250 g sviesto
200 g tamsaus šokolado (70%)
80 g kakavos miltelių (išsijoti)
65 g miltų (išsijoti)
360 g cukraus pudros (išsijoti)
1 a. š. kepimo miltelių
4 dideli kiaušiniai
1 apelsino žievelė
75 g džiovintų vyšnių (nebūtina)
50 g kapotų riešutų (nebūtina)

Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros. Kvadratinę 25 cm kepimo formą iškloti sviestiniu popieriumi (popierių sušlapinti po vandens srove, išgręžti, ištiesinti ir ištepti sviestu- taip daro Jamie ir taip tikrai super patogu!!!).
Dideliame dubenyje virš puodo su vandeniu išlydyti sviestą su šokoladu, maišyti, kol masė taps vientisa. Jei naudojami riešutai ir vyšnios, juos įmaišyti į šokolado masę.
Atskirame dubenyje sumaišyti persijotus kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius ir cukraus pudrą ir sudėti į šokolado masę. Gerai išmaišyti. Po vieną įmušti kiaušinius ir vėl gerai išmaišyti.
Tešlą supilti į kepimo formą ir kepti maždaug 25 min. Viršus turėtų būti sustandėjęs, o vidus minkštas. Palikti atvėsti, perkelti ant lentelės ir supjaustyti stambiais kvadratais.
P.S. gaminau iš pusės kiekio, bet kepiau irgi 25 min.

Skanaus! 

Recepto šaltinis: Jamie Oliver

8 komentarai:

  1. O kas nutinka, kai kepimo popierių sušlapini ir ištepi sviestu? Kodėl netinka tiesiog toks popierius, kokį Dievas (ahem, t.y. maximaikirimi/lenkų kompanijos) pagamino? Ar tiesiog Jamie gal nepatinka tie riebalai, kuriais popierius jau paruoštas?
    Kas tą vargšą arbatos sietelį ant pyragiuko čia pametė? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vita, tiesiog pabandyk ir pajusi, koks smagumėlis sušlapintą kepimo popierių dėti į formą! Jis tiesiog lipte prilimpa! O sietelį pametė ta, kuri ant pyrago kakavą juo barstė ;)

      Panaikinti
    2. Visada (beveik) glamžau ir pakišu po vandeniu - super duper!

      Panaikinti
    3. Vat vat, o aš tik dabar tai atradau :)

      Panaikinti
  2. Ooo šitas brownie jau daugybę kartų keptas ir labai labai pamėgtas. Dar labai skanu riešutų sviesto į jį įdėti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi jis įspūdį padarė, nes vienintelis iškepė taip, kaip reikėjo :D Na, originaliame recepte nurodo vyšnias, manau, irgi verta dėmėsio! Dar valgiau su chilli- irgi tinka. Riešutų sviestas..galimybių varijuoti - krūva :) Tik valgytojų reikia susirast, nes namiškiai baidosi saldumynų :D

      Panaikinti
  3. Pastebėjau, kad Jamie savo recepte naudoja paprastą cukrų, o Jūs naudojat cukraus pudrą. Koks skirtumas tarp jų dviejų - ar kažkas pasikeičia bekepant, pakeičia skonį?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Eglute, šį brownį kepiau tik porą kartų ir naudojau cukraus pudrą. Labiau pamėgusi esu kitą brownio receptą pagal David Lebovitz (jis taip pat mano tinklaraštyje), kur naudojamas įprastas cukrus. Dažniausiai naudoju tai, kas nurodoma recepte ir neeksperimentuoju, ypač gaminant pirmą kartą. Tačiau esminio skirtumo naudojant cukrų ar pudrą nesu pastebėjusi. Jei neturiu pudros, sumalu cukrų kavos malimo mašinėle, nors tai ir ne tas pats kaip pudra. Pagrindinis skirtumas-milteliai visad lengviau tirpsta nei cukraus kristalai. Tikiuos, kažkiek pagelbėjau? ;)

    AtsakytiPanaikinti