2012-12-09

ZIMTSTERNE arba CINAMONINĖS ŽVAIGŽDUTĖS

Klasikinis vokiškas Kalėdinių sausainių receptas. Užstrigęs dar nuo tų laikų, kai teko pagyventi Vokietijoje,- saldus Kalėdinis jausmas atsidaryti skardinę dėžutę ir išsitraukti stebuklingą naminį šedevrą...Su šventine nuotaika ir smagaus ragavimo! ;)
 
Reikės:
400 g maltų migdolų
3 AŠ cinamono
3 kiaušinių baltymų
1 žiupsn. druskos
200 g cukraus pudros
vanilinio cukraus

Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Migdolų masę sumaišyti su cinamonu. Suplakti 3 kiaušinių baltymus su druska, vis įdedant cukraus pudros ir vanilinio cukraus. 1/3 dalį masės atsidėti į šalį, o į likusią - įmaišyti migdolų masę.
Drėgną, lengvai kimbančią tešlą iškočioti tarp maistinės plėvelės maždaug 1 cm storio. Viršutinį plėvelės sluoksnį nuimti, o iš tešlos išspausti žvaigždutes (žvaigždutės formą apvolioti cukraus pudroje, kad tešla geriau nuo jos atšoktų). Sausainius peilio pagalba nuimti nuo apatinės plėvelės ir dėti į skardą.
Orkaitę įkaitinti iki 140-150°C. Likusiu išplaktų baltymų kiekiu aptepti sausainius (galima aptepti ir baigiant kepti, kad nuo karščio nepagelstų). Sausainius kepti apie 15 min., po to atvėsinti skardoje. 
 
Receptas: čia 

10 komentarų:

  1. Tikros gražuolės :) o aš vis neatrandu laiko Kalėdiniams sausainiams iškepti... liūdna

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaiva, turėsiu prisipažint, kad jos keptos prieš gerus keletą mėnesiukų, tik afišavimui tada tematika buvo netinkama :D Na, bet užtai dabar - pats tas metas ;) O Kalėdinius virtuvės reikalus aš irgi tik pradėsiu, tas procesas įpusėjęs tiek, kiek reikėjo paplušėt dėl "Kalėdų senelio slapuko" :) Tik bijau, kad po laukiančio Kalėdinio kepimo maratono nebesinorės net ragauti :D
      Linkiu Tau atrast laiko ir neperspaust savęs, kad nedingtų malonumas! ;) Lauksim naujų tortų ;)

      Panaikinti
  2. Turiu ir aš mėgiamų žvaigždučių receptą, o Tavo cinamoninės - taip ir įsivaizduoju svaiginantį aromatą... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Dalia ;) Juokingiausia, kai prisimenu, kad vienas mažasis ragautojas visai skaniai jas krimto, tik nuo visų glajų nukrapštė! :D Man irgi norėtųsi tąsesnio glajaus, nes buvo lyg ir perkepęs, todėl ir galvoju, kad reiktų užtept į kepimo pabaigą arba tiesiog kepti trumpiau...O koks Taviškis gaunasi?

      Panaikinti
    2. Maniškis glajus tepamas ant ataušusių žvaigždučių, taigi labiau tradicinis, tik su šlakeliu romo ;) O Tavo aprašytas būdas įdomus, nemėgintas...

      Panaikinti
    3. Tada aš bandysiu Tavąjį - tepsiu ant ataušusių, kad nekiltų paskui noras nukrapštyti ;) Man asmeniškai pakepęs jis ne labai...

      Panaikinti
  3. Kalėdinės sausainių kepimo nuotaikos manęs dar nepasiekė, nors jau būtų pats laikas. Tiesa, vakar viriau visai ne Kalėdišką moliūgų džemą, ir namai pakvipo Kalėdomis :)
    O Tavieji suasainiai labai gardžiai atodo! O migdolai kaip visoje skonių gamoje sudalyvauja?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vilma, aplankys ir Tave - noresi turbut to ar ne :D
    Mano viena drauge kepdavo pyraga pagal Beatos recepta vien is maltu riesutu & su vysniom. Man tada buvo ir smalsu, ir keista, kas ten per pyragas ir kaip jis ta forma islaiko. Bet...pyragas tikrai vertas demesio, o kad ten vien riesutai, nelabai ir suprasi ;)
    Situose sausainiuose, sakyciau, riesutai jauciasi intensyviai, o, kai pastovi, jie dar labiau padziuna. Kas megsta riesutus - patiks ;) As asmeniskai megstu minkstus kepinius - minkstus sausainius, dregnus tortus, minkstucius pyragus...Bet mano skonis, kaip daznai rodo praktika, skiriasi nuo ragaujanciu skonio :D
    Siaip receptas - l. paprastas, gali isbandyti ;)Riesutu "miltu" pilna "Assorti" ;)

    AtsakytiPanaikinti