2011-11-27

Šakotis kitaip


Kepiau šį pyragą originaliame recepte nurodytoje temperatūroje ir jis gavosi perkepęs, ypač jo apatinis sluoksnis. Taigi, siūlyčiau kepti vidutinio karštumo orkaitėje ir gana trumpai, kol sluoksniai vos vos paruduos. Ir tikrai kažkuo primena šakotį. :) 

9 kiaušiniai
400 g sviesto
230 g miltų
300 g cukraus
150 g krakmolo
4,5 a. š. kepimo miltelių
100 g šokolado aptepimui

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukti su cukrumi. Nuo 6 kiaušinių atskirti baltymus, juos teks panaudoti vėliau. Trynius ir likusius 3 kiaušinius dėti į sviesto ir cukraus masę. Viską išplakti, kol šiek tiek pabals. Kepimo miltelius, krakmolą ir miltus sumaišyti, persijoti per sietelį. Sausus produktus įmaišyti į plakinį. Baltymus išplakti iki standžių putų. Atsargiai įmaišyti į turimą tešlą.
Pasiruošti kepimo formą (aš naudojau 24 cm skersmens apvalią), t.y. kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi, dugną ir šonus patepti aliejumi.
Į kepimo formą dėti kelis šaukštus tešlos, paskirstyti po visą formos dugną. Kepti 160 º orkaitėje, kol viršus taps rusvas, maždaug 8 min. Sluoksniai neturėtų būti visiškai iškepę, nes viso pyrago kepimo pabaigoje jie bus perkepę. Kai sluoksnis apkepęs, t.y. parudęs, ant jo vėl plonai užtepti tešlos. Procesą kartoti tol, kol visa tešla bus iškepta. Kai užtepamas paskutinis sluoksnis, pyragą kepti 10-15 min.
Pyrago aptepimui: ištirpinti šokoladą ir aptepti atvėsusio pyrago viršų. 


Recepto šaltinis: Virtuali virtuvė

10 komentarų:

  1. Kad neblogai atrodo pyragas. :D tik rimtai apatiniai sluoksniai Jums perkepė. Tai patariu juos tiesiog nupjaut. Nesijaus to kartumo. :) o taip tai manau, supratau Jūsų klaidą. Tai kepinio vieta orkaitėje. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prieš valgant taip ir padariau - nupjoviau apatinį sluoksnį. Na, kepti bandžiau pačiame orkaitės viršuje prie 200 laipsnių, bet tada ir supratau, kad viskas nekepa, o dega, todėl užbaigiau procesą įprastomis sąlygomis - orkaitės viduryje prie 150/160 laipsnių. Nemoku "dirbti" su 200 laipsnių orkaitės karščiu :) Ir, beje, kam jis toks, jei viską galima pasiekti įprastu keliu? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bet gražus koks už tai :) o jei dar įkišus čia trigrašį ir vidurį kokiu rududu pertept - apsalimas negyvai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai labai labai labai labai SKANUUUUUUUUUUUUU :) aciu, ka tik isbandyta, visi laizosi ir dar reikalauja :) paslepiau....rytojui :) tapau seimos priesu, nes daugiau neduodu :))))) o siaip galvojau, kad bus labai daug zaidimo su sluoksniais-bet viskas labai greitai, nespejau stipriai net isijaust ir buvo gatava :) aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. ispudziu papildymas-apacia tikrai nepridege, vos lengvai apkepe, bet kepiau tikrai ne 200 karstyje....vos 150-160 ir po 5-6 minutes, ne daugiau, pabaigai tik palikau 15 min :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, Indre. Vaizdas tikrai nebuvo pats blogiausias vėliau nupjovus apatinį sluoksnį. Skonis irgi įdomus, tarsi šakočio, tarsi nežinia kieno, bet man pasirodė per sausas, norėtųsi nors šiek tiek minkštesnio. Tikiuos, kad visa tai įgyvendinama trumpiau kepant. Gal dar ir grįšiu kada prie šio recepto :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai smagu, kad išbandžiau ne aš viena ir turėjote krūvą patenkintų smaližių! Puiku, kad pagelbėjo mano patarimai teisingam recepto rezultatui! Bandysiu ir aš darkart. Prašom! Nėra už ką. Skanaukite į sveikatą! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Indre, dar šis tas...aptepti ar pertepti jį tikrai verta, kitaip tai bus paprasčiausias biskvitas. Tas papildomas šokolado skonis, ar tavo siūlomas Rududu jį padaro gyvesnį. Manau, kad kepant kiekvieną sluoksnį būtų galima tepti Rududu, nes procesas nėra ilgas, kad jam kažkaip pakenktų..Na, čia jau fantazijos reikalas :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Bet kokiu atveju, dėkui Sigitai už receptą!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tikrai skanus pyragas, tik gal kiek sausokas. Buvo skanus pašildžius su pienu :)

    AtsakytiPanaikinti